FONTOS


 

Tizenhárom magyar kajak-kenu egység már bejutott az EB-döntőbe

A Szeged melletti Maty-éri pályán tegnap esőben kezdődtek meg a Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság küzdelmei. A magyar versenyzőknek nem jelentett gondot az első versenynap, valamennyien továbbjutottak a mai középfutamokba vagy közvetlenül a szombat-vasárnapi döntőkbe.

A kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságokon az előfutamok nem bővelkednek izgalmakban, hisz sokan csak arra törekednek, hogy versenyben maradjanak. A kiesésre viszonylag kevés az esély, ugyanis csupán néhány olyan szám akad, amelyben az utolsó helyezettek nem jutnak tovább legalább a középfutamokba. Vannak számok, amelyekben az előfutamból közvetlenül döntőbe lehet kerülni, s vannak, amelyekben viszont még a futamgyőzelem is csak a középdöntőre jogosít. Nos, a tegnap megkezdődött Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság hét 1000 méteres előfutamából Kolonics kenu egyesben, Hüttner és Fürdök kenu kettesben, Kovács Katalin és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős futamgyőzelmével már ott lehet a szombati döntőkben. Az alacsony nevezési szám miatt kenu négyesben és női kajak négyesben csak döntőt rendeznek. A mai középdöntőkbe jutott a negyedik helyen végző Storcz Botond (K1) és a Vereckei, Veréb kajak kettes, valamint a futamában második helyen beérkező Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth G. négyes.
Délutánra, az 500 méteres versenyek kezdetére visszatért a nyár, gyönyörű napsütés és meleg fogadta a versenyzőket. A magyarok kitűnően kezdtek, a női kajak négyes, majd kenu egyesben Kolonics György, kajak egyesben Vereckei Ákos és Kovács Katalin futamgyőztesként jutott a vasárnap délelőtti döntőbe. A döntőbe jutás sikerült a Hüttner, Fürdök kenus párosnak is, bár ők "csak" harmadikok lettek futamukban. Kajak kettesben az olimpiai bajnok Kammerer és Storcz ugyan biztosan nyerte futamát, de ebben a számban közvetlenül nem lehetett döntőbe kerülni. Döntős lett futamgyőzelmével kajak kettesben Szabó és Bóta, majd a kenu négyes. Férfi kajak négyesünk a szlovákok mögött lett második, s ez csak a középdöntőt jelentette. Így tizenhárom magyar egység már döntős.
Ma délelőtt az 1000, délután az 500 méteres számok középfutamait rendezik, szerencsére ekkor már csak öt egységünkért kell izgulni.


Ezt várja a kapitány

Angyal Zoltán szövetségi kapitány öt-hét aranyérmet vár versenyzőitől az Európa-bajnokságtól. Mint mondta, a mezőnyök nagyon erősek, jó néhány számban világbajnoki a színvonal. A kapitány kérésünkre arra is vállalkozott, hogy számonként mondja el, mit vár versenyzőinktől. Ma az 1000 méteres számokról alkotott véleményét ismerhetjük meg. Általánosságban elmondta, az utóbbi években a többihez képest ezen a távon értek el gyengébb eredményeket versenyzőink, s ez várhatóan most is így lesz.
  • Férfi kajak egyes: Storcz Botond elég régen indult világversenyen ebben a számban, magam is kíváncsian várom, mire képes. Ha dobogóra tudna kerülni, azt már jó teljesítménynek tartanám. Előfutambeli negyedik helyéből nem szabad messzemenő következtetést levonni, ő maga sem tudja, mire képes, és mit tudnak az ellenfelek.
  • Férfi kajak kettes: Vereckei Ákos és Veréb Krisztián az idén ült össze. Vereckeinek az 500 méter egyes a fő száma, s azt hiszem, elég nehéz a párosra ugyanúgy összpontosítania az edzések és versenyek során. Éppen ezért nagyon jó eredménynek tartanám, ha dobogóra tudnának kerülni.
  • Férfi kajak négyes: Hagyományosnak mondható magyar szám. A Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth négyes az előfutamban kikapott a bolgároktól, de legyőzte a németeket. Korábban a németek voltak a legnagyobb ellenfeleink, rajtuk kívül most már a címvédő szlovákok, a bolgárok és az oroszok is nagyon erősek. A dobogós helyezésben szinte biztos vagyok, de az aranyért nagyon nagy harc lesz, s csodálatos lenne, ha sikerülne nyerniük a mieinknek.
  • Kenu egyes: Kolonics György az év elején sokat bajlódott betegséggel, sérüléssel, s a kieső edzéseket a hosszabb távon nehezebb pótolni. Egyébként is ez a gyengébb száma. A körülményeket figyelembe véve, egy dobogós hely szép eredmény lenne.
  • Kenu kettes: A Hüttner, Fürdök pár tavaly negyedik lett, az idén lényegesen jobb, új, gyorsabb hajót kapott. A fiúk ezt meg is szokták, nagyon örülnék, ha dobogóra kerülnének.
  • Kenu négyes: Tavaly világbajnokságot nyertünk ebben a számban, Zala György sérülése miatt azonban nem lesz ott a hajóban, a kettesben olimpiai aranyérmes Novák Ferenc helyettesíti, mögötte Iván, Belicza és Kozmann térdel a hajóban. Jó a csapat, a tavalyinál is jobb időket mentek, nyerhetnek.
  • Női kajak egyes: Kovács Katalin idei eredményei alapján esélyes a győzelemre, az előfutamában kényelmes evezéssel is nagy fölénnyel nyert. Remélem, legyőzi legnagyobb ellenfelét, az olasz Idemet.
  • Női kajak kettes: A Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettősnek is jó esélye van a győzelemre, de ebben a számban a címvédő német kettős is nagyon erős.
  • Női kajak négyes: Két tizenéves újonc, Paksy Tímea és Keresztesi Alexandra mellett Móni Katalin és Viski Erzsébet alkotja az egységet, s dobogós szereplés szép eredmény lenne tőlük.

    Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2002.07.19.

  • Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
    KAJAK-KENU

    LINKEK