FONTOS


 

Hat arany-, egy ezüst- és négy bronzérem a sevillai világbajnokság magyar mérlege

Hat arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyarok a sevillai kajak-kenu világbajnokságon. Mindegyik első helyet a női kajakosok hozták, hármat olimpiai számokban. A kenusok és a férfi kajakosok elmaradtak a várakozástól, mindössze egy második és három harmadik helyet szereztek. Szabó Szilvia és Bóta Kinga négy számban győzött, Kovács Katalin pedig 500 és 1000 méteren is első lett.


Szabó Szilvia és Bóta Kinga fürdőzéssel ünnepli győzelmét.
A Reuters fotósa a sevillai kajak-kenu vébé női 1000 méteres döntője után kapta lencsevégre a magyar lányokat.
"Ötszáznál is nagyon izgultam, de még kétszázzal a vége előtt is" - ismerte be a hatodik vb-győzelmét szerző Szabó Szilvia a döntő után. Bóta Kinga úgy fogalmazott: a vasárnapi ötszázon párosban van miért visszavágnunk, hiszen a lengyelek Szegeden megvertek bennünket, a négyesben nemcsak ők, hanem a németek, s a hazai környezetben versenyző spanyolok is veszélyesek lehetnek.

A magyar nők remekeltek az 1000 méteres döntőkben: Kovács Katalin és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős arany-, a Móni, Keresztesi, Viski, Paksy négyes bronzérmes lett. A férfiak közül csak a Vereckei Ákos, Veréb Krisztián pár végzett dobogós helyen.
A kenusok, valamint az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes tagjai csalódást okoztak, Borhi Zsombor a K1-ben hetedik lett. Angyal Zoltán szövetségi kapitány fényesebb kezdésre számított. Mint az MTI-nek mondta, a férfi kajaknégyes negyedik helye a legfájóbb. Baráth Etelének, a szövetség elnökének főleg a kenusok okoztak csalódást, nem sikerült a felkészülésük.
Tegnap délelőtt az 500-as számokban újabb három aranyat nyertek a magyarok, mindhármat olimpiai számban, és megint csak a nők. Kovács Katalin, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó és a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes lett első - a magyar női kajakozás a világ előtt jár. Fábiánné Rozsnyói Katalin, a nők edzője igazolva látta módszerét, vagyis azt, hogy nem adott pihenőt az Európa-bajnokság után. A férfiak javítottak, a sydneyi olimpiai bajnokok közül a kenus Kolonics György második, a kajakos Kammerer Zoltán, Storcz Botond pár harmadik lett. Negyedik helyet szerzett a kenunégyes, nyolcadikként ért célba a férfi kajaknégyes, a Fürdök, Hüttner kenupáros, de a legnagyobb csalódást hetedik helyével a szám korábbi háromszoros világbajnoka, a kajakos Vereckei Ákos okozta.
A délutáni 200-as döntők magyar győzelemmel kezdődtek: aranyérmes lett a Janics Natasa, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Paksy Tímea négyes. A magyarok voltak a címvédők, de a csapat kicserélődött, tavaly a Dékány, Fazekas, Viski, Kovács négyes ült a győztes hajóban. Szabó Szilviának és Bóta Kingának ez volt a negyedik sevillai aranya. Ezután azonban már csak egy bronzot sikerült elcsípnie a férfi kajaknégyesnek (ebben a számban az első helyen a célfotó sem tudott dönteni a spanyolok és a szlovákok között). Versenyzőink több számban is balszerencsével maradtak le a dobogóról. A vb egyetlen magyar B döntőse, a kenus Malomsoki Sándor megnyerte futamát, így az összesítésben a 10. hely az övé.
A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel zárta a vb-t.
"Eddig is jellemző volt a sportágra, hogy ha valamelyik szakág képviselői gyengélkednek, mindig akad, aki helyükre lép, és sikert sikerre halmoz - mondta Angyal Zoltán. - Most a nők arattak fantasztikus győzelmeket. Ami a többieket illeti: mindent megtettek a jobb szereplésért, de valahogy hiányzott belőlük a tűz, a szükséges lelkesedés. Kenuban feltétlenül szükség van fiatalításra, a páros számokban javulnunk kell."

Magyar Hírlap 2002.09.02.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK