FONTOS


 

Észak-amerikai és ázsiai kiküldetés után újra egyesíti erőit a szegedi páros
Hegedűs: jog a rekordhoz

Három hónapig elektronikus levélváltások útján ellenőrizték egymás edzéstervét: Fehérvári Vince Japánban, Hegedűs Róbert pedig Kanadában járt "tanulmányúton". A két hétszeres világbajnok kajakos a hétvégén, Hegedűs római jog vizsgája után találkozik újra az óbudai vízitelepen, hogy immár a gyakorlatban is közösen lásson hozzá a szegedi - klubjuk révén számukra duplán hazai rendezésű - Eb-t megelőző felkészülésnek.

"Én már december huszonharmadikán hazajöttem, ám Vince csak Szilveszter napján landolt Ferihegyen - mondta Hegedűs Róbert, a szegedi egyetem jurátusa és a helyi Démász vízisport klubjának válogatott kajakosa. - Egyelőre csupán telefonon beszéltünk, ám alig várjuk, hogy újra edzésbe álljunk. Én egy jogi informatika vizsgát követő levezetésként már a két ünnep között megpróbáltam tréningezni, de nem sikerült... Edzőmmel, Séra Miklóssal lemerészkedtünk a Tüzér utcai uszodához, és megdöbbenve láttuk, hogy a kilyukadt sátor a medencére omlott."

Hegedűs mindazonáltal nem vádolható edzetlenséggel: az új-skóciai Halifax-ben majd minden nap hajóba ült, több kiválóság mellett együtt dolgozott a kanadaiak világbajnokával, Karen Furneux-val. "Három hónapig intenzív angol tanfolyamra jártam, de a szakmai kérdéseket szerencsére magyarul vitathattam meg. A távfelkészítést vállaló Séra Miki mellett két kiváló edzővel is rendszeresen értekeztem: a Dartmouth-ban élő Latorovszki Lászlóval napi kapcsolatban voltam, az utolsó héten pedig Torontóban, a kanadai kapitányi tisztet betöltő Buday Tamásnál laktam. Az ő archívuma oly teljes, hogy nála láttam az eddigi legjobb felvételt a poznani vb kétszáz páros döntőjében elszenvedett bukásunkról." Hegedűs szerint, nincsenek mazochista hajlamai, csupán szeretné magában tudatosítani, milyen hibát nem szabad elkövetnie a jövőben. Jelezte, elkéri fotósunk, Danis Barna - az esetet rögzítő - képsorozatát is, és világbajnoki elsőségük visszahódításáig szobája falára erősíti mementóként.

A beborulás legvészterhesebb pillanatát egyébiránt csupán most elevenítette fel a kiváló sprint kajakos: "Az a kisebbik baj, hogy e számban nem tudtuk megszerezni sorozatban negyedik vb-aranyunkat, a nagyobbik, hogy Vince kis híján megfulladt. Az én derekamat nem fogta biztonsági heveder, az övét viszont igen, s nem sikerült kioldania, amikor maximális terhelésnél a vízbe csobbantunk. Háromszor jött fel levegő után kapkodva, mígnem a lecsavarozott üléssel együtt tépte ki a hajóból a szíjat."

A baleseti- helyett inkább a sportstatisztikai megközelítésnél maradva megjegyzendő, ekkor nem csupán e számban, valamennyi magyar férfi kajakos eredményeit tekintve is csúcsdöntéstől esett el duójuk. Az egyetlen hibaponttól eltekintve makulátlanul teljesítő páros eleddig hét világbajnoki címet gyűjtött: a rekorder, és immár visszavonult Csipes Ferenc nyolc elsőségig jutott (a többi szakágban még magasabbra került a léc: Kőbán Rita kilencszeres, Kolonics György és Horváth Csaba tizenkétszeres világbajnok).

"Valóban elérhető közelségbe került a rekord, s különös motivációt jelent, hogy a mi várusonkban, azaz Szegeden rendezik az Európa-bajnokságot - hangsúlyozta Hegedűs. - Részemről elégedett lennék azzal, hogyha a tavaly is kiharcolt helyeket újra megszerezném a válogatókon. Csupán az nyugtalanít, hogy szokatlanul korán, már májusban sor kerül az első kvalifikációs versenyre... Ha minden marad a régiben, kétszázon a páros mellett a Horváth Gáborral is remeklő, és remélhetőleg nem a kritikus harmadik vb-aranyát szerző kajaknégyes esélyes, és az új ötszázas kvartettünknek is lehet keresnivalója."

A tavalyi szűkölködés után ez évben az edzőtáborozásra is jut pénz: hazai terepen, illetve vízen Mátraházán és Dunavarsányban, külhonban Montenegróban és Spanyolországban - ráadásul a vb helyszínén, Sevillában - készül majd a Hegedűs és Fehérvári fémjelezte, hétpróbás csapat.

GG, Nemzeti Sport 2002.01.03.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK