FONTOS


 

Veszélyes üzem a kerékpározás...
Csepeliek a traumatológián

Még mindig jobb, mintha pályafutásuk törne ketté... A jégkorongozás áldásos utóhatásaként gipszét kiérdemlő Horváth Gáborhoz egy másik olimpiai bajnok, Kolonics György is csatlakozott a múlt héten: ő biciklivel esett, és törte el az arccsontját. A kenusok persze kéztörésben sem akartak lemaradni a kiváló kajakostól -- Csabai Edvin, a maratoni szakág háromszoros világbajnoka ugyancsak kerékpározás közben érte el az amúgy aligha kívánt hatást. A csepeli bajnokra ráadásul műtét várt, míg a többiek megúszták gipszeléssel, pihentetéssel.

"A fejemet azért szerencsére nem bugyolálták be -- mondja Kolonics György. -- Eleinte úgy tetszett, megúszom egy kisebb agyrázkódással és hámsérüléssel, ám napokig hőemelkedésem volt, így újabb kivizsgálásra mentem. A Sportkórházban derült ki, hogy eltört az arccsontom, ám az orvos még gratulált is ehhez az aprósághoz, amikor elmeséltem a történetemet. A Mátra egyik lejtőjén száguldva kézifékkel blokkoltam az első kereket, átrepültem a kormány fölött, és nem elég, hogy arccal értem földet, néhány pillanat múltán a mögöttem suhanó Csay Renáta még át is hajtott rajtam."

Kolonicsra két hét pihenő vár, vagyis leghamarabb a jövő hét végén kezdheti el újra az edzéseket. Addig valószínűleg időt kerít magánbiztosítása felmondására, tudniillik a vele szerződő cég nem hajlandó kártérítést fizetni az eset után. Kolo szezonbéli szereplésére persze remélhetően nem lesz hatással a baleset, bár biztos, hogy sokáig emlékezni fog a történtekre: "Bármelyik kvízjátékban elindulhatnék, tudniillik a kezelés keretében memóriajavító gyógyszert is kapok. Amúgy remélem, a bringázásról nem tiltják le a csapatot, a bukást csak saját figyelmetlenségemnek köszönhetem."

Klubtársához hasonlóan vállalja önnön bűnét Csabai Edvin maratoni kenus, aki komolyabb sérülést szenvedett: két helyen eltört, és el is mozdult a kézközépcsontja. "Jutalmul két csavart tettek a kezembe az operációt végző orvosok, ám rendesek voltak: elfogadták, hogy a felszabadító műtétre csak a versenyidőszak végére, szeptemberre hívjanak vissza. Az év fő viadalára, a csehországi vébére csak augusztusban kerül sor, úgyhogy még pótolhatom a lemaradást márciusig magára maradt párommal, Györe Attilával. A fizikai alapozást máskülönben szobabiciklin folytatom: azon legalább teljes biztonságban érzem magam."

GG, Nemzeti Sport 2002.02.15.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK