FONTOS


 

Tárgyalás az Eb-költségvetésről és tv-közvetítésekről
Baráth nem lesz sportminiszter

Több mint három órán át tárgyalt az MKKSZ éves költségvetéséről és a júliusi, szegedi Európa-bajnokság pénzügyeiről a kajak-kenu szövetség elnöksége. Néhány nyitott kérdés még maradt, ám miután a Füleky András vezette szervezőbizottság mind több szponzori egyeztetést zár sikerrel, valószínűleg az 1998-as vb-nél is gondtalanabb világeseményt rendezhetünk a Maty-éren. Csonka Gábor, a szövetség alelnöke, a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója újfent hangsúlyozta, április 15-ig felújítják a gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pályát, amely az első renovált létesítmény lesz az olimpiai edzőközpontok között. A szegedi önkormányzat minapi, 40 milliós vállalása mellett hasonló értékben ajánlott fel támogatást a kontinensbajnokságra az Ifjúsági és Sportminisztérium.

Baráth Etele, a szövetség elnöke elmondta, hamarosan az esemény névadó szponzorával is megállapodhatnak. Az egyik esélyes a Mol, amely az elmúlt években kiemelten támogatta a válogatottat és több sikeres Világkupát rendezett - épp Szegeden. A tv-közvetítések kapcsán is versenyhelyzet alakulhat ki: az MTV és a Sport1 is örömmel sugározná az egyik legrangosabb regattát, ugyanakkor végeleges ajánlattal még egyik társaság sem állt elő. A közvetítés élvezhetősége szempontjából igen lényeges a verseny utolsó kétszáz méterén a mezőnyt követő kamera felszerelése, ám a szerkezet 16 millió forintos bérleti díját szövetségi forrásból lehetetlen előteremteni. Erre külön támogató kerestetik.

Az országgyűlési választásokon szocialista színekben induló Baráth Etelével kapcsolatban megkerülhetetlen kérdés, hogy pártja kormányzati pozícióba kerülése esetén - az egyik legtapasztaltabb sportvezetőként - nem cserélné-e elnöki munkáját a sporttárca vezetésére: "Nem vállalnám a miniszteri szolgálatot, mert úgy vélem, akadnak nálam is felkészültebb szakemberek - mondta a politikus. - A sport számomra a legkomolyabb kedvtelés, a napi munkában megmaradnék igazi szakterületemnél, a területfejlesztésnél. Ezzel együtt a kormányváltás után sem maradna magára a magyar sport, minden bizonnyal önálló tárcát kapnak az ifjúsági- és sportügyek. A minisztérium azonban a jelenleginél is kisebb szervezettel működne, kizárólag koordinációs feladatokat látna el, s a döntések java részét azokra bízná, akik mindenkinél jobban értenek hozzá, vagyis a MOB és a sportági szövetségek szakembereire. A központi törekvések helyett a szűk profi sporton kívül eső feladatoknál is a decentralizációra szavazunk: a rendszer csak széles alapokon, alulról építkezve újulhat meg az iskolai testnevelés és a nagyobb mozgásteret kapó önkormányzatok által."

GG, Nemzeti Sport 2002.03.22.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK