FONTOS


 

Sári mester több világszínvonalú párost állított össze Sevillában
Vereckei, Storcz: egymás ellen

Sevillába sem hűsölni mentek, ám az igazán meleg pillanatok a következő hónapokban várnak majd Sári Nándor legjobb kajakosaira. Közülük elsőként az egymásra nem csak csapattársként, gyakorta riválisként tekintő Vereckei Ákos és Storcz Botond keresztezheti egymás útját. Tudnillik az ötszáz méteren nagyobb rutinra szert tett Storcz és Vereckei egyesben megmérkőzik egy kilométeren. Szintúgy a három hetes melegvízi edzőtáborozás nyomán kiszivárgó hír, hogy Vereckei ezren nem csupán egy esélyt ad magának: klubtársával, Veréb Krisztiánnal párosban is ígéretesen próbálkozik. Csakhogy a helyzetet bonyolítja, hogy e számban épp barátja, Horváth Gábor - Kammerer Zoltán társaságában - hajózhat ki legújabb hely- és trónkövetelőként az új honvédos duó ellenében. Mi tagadás, száz nappal a szegedi Európa-bajnokság előtt máris bánhatjuk, hogy a világversenyeken egyazon számban csupán egy magyar egység nevezhető.

Vereckei amúgy nem kedveli a szezont megelőző "elméleti kajakozást", s a jövőt firtató kérdésre először a tudakozódás komolyságát megsemmisítő választ adott: "Egyelőre a pekingi olimpia döntőjéig látom a sorsomat. Akkor egy pekingi kacsát fogok megenni a finálé előtt, s ennek az éteknek köszönhetően percek múltán szinte repülök majd a víz fölött..."; majd a kacsát lelőve, komolyan folytatta: "Mindenki jobb, mint tavaly, az olimpia után sikerrel zárt, belülről mégis kicsit lazábban végigdolgozott esztendőben. Jómagam több számban is nekifeszülök: nem tagadom, két egyes szám mellett párosban is versenyezni akarok. Verébbel eddig csupán két közös, sevillai gyakorláson vagyunk túl, ám ez alapján is úgy hiszem, képesek lehetünk világszínvonalú teljesítményre."

Storcz számára is számos tanulsággal szolgált az elmúlt három hét: "A legfontosabb az, hogy most látom, milyen sokat nő egy gyerek, történetesen Dorka lányom, ennyi idő alatt - mondta a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnok lapátforgatója. - Noha mindvégig hazavágyódtam, nagyon hasznos edzőtáborozáson vagyok túl. Magam sem vártam, hogy ennyire gyors leszek már a tavaszelőn, ám meglepetésre erős csapatunkon belül én voltam a leggyorsabb az egyéni résztávos edzéseken. Természetesen azonnal izgatni kezdett a kérdés, szólókajakban vajon visszaszerezhetem-e korábbi elsőségemet itthon, illetve külföldön... A választ néhány hónapon belül megadhatom magamnak, igaz, mindeközben hasonló elszántsággal készülök Kammerer Zolival az ötszáz párosra is, amely sydneyi diadalunkat hozta."

Száz nappal az Eb előtt

Dugig volt kajakosokkal és kenusokkal a szegedi Dugonics tér: Janics Natasa, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert, Fehérvári Vince, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba leplezte le azt a visszaszámláló órát, amelyen kedden azt olvashattuk: 100 nap múlva kezdődik a síkvízi Európa-bajnokság. A versenyzők elénekelték az Eb hivatalos himnuszát, ám igazán nagy visszhangja a jövő heti eseménynek lehet, tudniillik a kivitelezők ekkorra ígérik a magy-éri regattaközpont felújítási munkálatainak befejezését

GG, Nemzeti Sport 2002.04.10.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK