FONTOS


 

Raab Karcher-kupa, első Eb- és vb-válogató, Szolnok
Bótáék már Szeged felé lapátolhatnak

Hiába lapátolnak majd a Holt-Tiszán legjobb kajakosaink és kenusaink, Szolnokról bizony egyenes vízi út vezethet több válogatott versenyzőnk számára Szegedre, az 5. Mol síkvízi Európa-bajnokság Maty-éri regattaközpontjába. Az első válogató után - győzelme esetén - valamennyi, tavaly olimpiai számban aranyérmet szerzett lapátforgató Eb- és vb-résztvevőnek vallhatja magát. Az Angyal Zoltán szövetségi kapitány által adott kedvezmény még e parádézó sportágban sem érint tömegeket: a K-1 500 méteres szám ásza, Vereckei Ákos, valamint a K-2-ben, szintén fél kilométeren remeklő Szabó Szilvia és Bóta Kinga élhet előjogával a Raab Karcher-kupán.

A hölgyek formába lendülésére Fábiánné Rozsnyói Katalin személye garancia, ugyanakkor nem hallgathatjuk el: ugyancsak edzői elképzelés az alapja annak, hogy női szakágunk legjobbjai ez évben először a válogatón versenyeznek. A csapattagok többsége egyébiránt maradt korábbi sikerszámánál: Kovács Katalin például a négyes mellett újfent egyesben remekelhet, ám nehezebb dolga lesz, mint tavaly, hiszen a volt jugoszláv Janics Natasa immár a magyar válogatott kerettagságért száll hajóba. Párosban némi változást jelent, hogy kétszáz méteren Viski Erzsébet nem Dékány Krisztinával, hanem újra Szabó Szilviával áll rajthoz. A sprinttávon persze a fiatalok is helyet követelnek maguknak: érdemes figyelni a Fazekas Krisztina, Paksy Tímea duóra.

Storcz Botond egyesbéli visszatérése lehet a pénteken az előfutamokkal startoló első Eb- és vb-válogató egyik fő attrakciója. Storcz Kammerer Zoltán társaságában ötszáz párosban is a sydneyi presztízs helyreállításán iparkodik, ám K-2-ben az ezres döntő tetszik a legsűrűbbnek. Három "vadonat új" egység a Vereckei, Veréb, a Kammerer, Horváth, valamint a Bártfai, Kucsera kajak kettes - vívhat nagy csatát. A kétszázas távon - minden hajóosztályban - a Fehérvári Vincét és Hegedűs Róbert soraiban tudó hajó szeli eséllyel a vizet.

Valójában csakis a kenusoknál vált a kelleténél bizonytalanabbá a csapat összeállítása. Párosban - ötszáz és ezer méteren - a Fürdök, Hüttner és a Pulai, Novák kettős különmeccsébe a maratoni szakág két renegátja, Györe és Csabai szólhat bele. Egyesben a sérülései miatt összességében több mint egy hónapot kihagyó Kolonics György méltó riválisa lehet Belicza Béla és Kozmann György, ám - e számban, s főként a négyeseknél - azért komoly veszteség Zala György kidőlése. A kvartettek küzdelme persze ezúttal kevéssé jelentős, tudniillik a csapathajók kialakítása a június végi különválogatóig elodázható.

GG, Nemzeti Sport 2002.05.24.

A szegedi Eb-re is válogatnak a kajakosok

Az utóbbi évek legeredményesebb magyar sportágának, a kajak-kenunak a képviselői két nagyon fontos eseményre készülnek az idén. Június közepén Szegeden rendezik meg az Európa-bajnokságot, augusztus végén, szeptember elején Sevillában lesz a világbajnokság. Emellett augusztusban Zágrábban első alkalommal rendeznek - magyar javaslatra - EB-t a 23 év alatti junioroknak.

Szombaton és vasárnap Szolnokon lesz az első válogató, amelyen két versenyszámban már a csapatba kerülés is eldőlhet. Angyal Zoltán szövetségi kapitány ugyanis két olimpiai számban a tavaly világbajnok aranyérmeseinek kedvezményt adott. Így Vereckei Ákosnak (K1 500 m) és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettősnek (500 m) elég egy válogatót megnyernie a kettőből. Ha tehát nekik vasárnap délelőtt sikerül győzniük, akkor már csapattagok mindkét világversenyen.

A válogatási szabályok szerint két válogatót kell nyerni - a második válogató az országos bajnokság keretében június 14. és 16. között Szegeden lesz - a csapatba kerüléshez, ha a két válogatón más-más versenyző vagy egység nyer, akkor közöttük szétlövés dönt. Mindez az egyes és páros számokra vonatkozik, a négyeseknek külön válogatójuk lesz június 28-án.

Az első válogatón számos versenyző több számban is próbálkozik, s több új összeállítású páros is bemutatkozik majd.

Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2002.05.24

Válogató Szolnokon

Három napig Szolnok lesz a kajak-kenu hazai fővárosa. A Holt-Tiszán péntektől vasárnapig rendezik az első válogató versenyt, amely az egyik legfontosabb viadal a júliusi, szegedi Európa-bajnokság előtt. Aki ezen jól teljesít, az a második eseményen taktikázhat, és a továbbiakban már csak egy számra koncentrálhat.

Természetesen a Démász-Szegedi VE legjobbjai is elindulnak a válogatón. A nevezések alapján akad olyan kategória, amelyben hat szegedi egység startol. Ez pedig a kajak kettesek ötszáz méteres futama, amelynek egyértelmű esélyese a Démászból a kétszeres olimpiai bajnok Storcz Botond, valamint a győri Kammerer Zoltán. Nagyon készül a Pusztai, Katyina duó, tőlük dobogós helyet vár Váradi Márton edző. Ezer méteren Szélpál és Biczók kiváló időket ment, ők nagy csatát vívhatnak a Siebel, Molnár párossal. A kétszázak egyértelmű favoritja Fehérvári Vince, míg Hegedűs Róbert a csapathajókban számít vezéregyéniségnek a legrövidebb távon és ötszázon is. A Démászból az Almási, Páger kettős bízik abban, hogy legyőzi a többszörös világbajnokokat, ám rendkívül nehéz dolguk lesz. A hölgyeknél Janics Natasa igazi feladathalmozónak bizonyul, mivel összesen hét számban igyekszik helytállni. A Fürdök, Hüttner kenupáros ezren és ötszázon abszolút favorit, ezt a mecheleni világkupán bizonyították. Kása Ferenc tréner Joóbtól és Vajdától is érem közeli produkciót vár.

A szolnoki válogató ma, 9 órakor az előfutamokkal kezdődik.

Mádi József, Délmagyarország 2002.05.24.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK