FONTOS


 

Raab Karcher-kupa, első Eb- és vb-válogató, Szolnok
Storcz egyesben is élre tör


Hiába sütött már kora délelőtt hétágra a nap, legjobb kajakosainknak és kenusainknak hat 1000 méteres számban kellett megvívniuk a maguk vízi ütközetét a szegedi rendezésű 5. Mol síkvízi Európa-bajnokságon való részvételért. Kolonics Gyögy klasszisát dicséri, hogy szinte edzés nélkül nyerte a Raab Karcher-kupáért kiírt első válogatót. Storcz Botondot pedig akarnokságáért süvegelhetjük meg: a tavaly gyengébb évet produkált kétszeres olimpiai bajnoknál a jelek szerint pusztán elhatározás (és töménytelen edzés) kérdése volt, hogy egyesben is újra a világ élvonala felé kacsintgathasson.

A hölgyeknél Kovács Katalin duplázott: egyesben és párosban (Bóta Kingával) is diadalmaskodott. A nap legnagyobb csatáját a két hajóban összesen hat olimpiai érmet gyűjtő Vereckei Ákos, Veréb Krisztián és a Kammerer Zoltán, Horváth Gábor férfi páros összecsapása hozta - az előbbiek hullámfodornyi győzelmével. A kenu párosoknál szombaton még elmaradt a várt, vérre menő rivalizálás: Hüttner Csaba és Fürdök Gábor olyan meggyőzően nyert, hogy a júliusi Eb idejére már-már lefoglalhatta szobáját otthonra (lévén szegediek), Pulaiék pedig beérhették a negyedik helyezéssel...

Egyelőre azonban térjünk vissza a szólóban aratott részsikerekhez. A nap első fináléjában Kovács Katalin olyan különbséggel utasította maga mögé Viski Erzsébetet és az olimpiai negyedik, a jugoszláv válogatott után magyar hajóban elért érmekre vágyó Janics Natasát, hogy - íródjék bár jelen krónikánk a 2002-es versenyidény elején - megkockáztathatjuk, hosszú időre bérletet vált egyesben a nemzetközi versenyek K-1-es eredményhirdetésein a dobogóra.

Kolonics ugyan már évtizede főbérlő ott a kenus szakágban a maga huszonhárom érmével, ám szinte edzés nélkül neki sem megy. Gondoltuk ez ideig... Szombaton aztán bebizonyosodott: hazai vizeken így is verhetetlen. Az elő- és középfutamok alapján úgy tetszett, most kivételesen jobban kell kapaszkodnia, mint máskor, de teljesítménye önnön óvatosságára is rácáfolt.

"Bizony, én is meglepődtem, hogy ilyen jól lapátoltam - állította a csepeliek kétszeres olimpiai arany-, és egyszeres bronzérmese. - Különféle sérülések miatt hat hetet hagytam ki a felkészülés során, majd a válogató kvalifikációs futamaiban a hajóm térdtámaszának beállításával akadtak váratlanul gondjaim. Ehhez képest a döntőt problémamentesen hoztam. Nem lettem elbizakodott, nemzetközi szinten mindez kevés lehet, úgyhogy továbbra is úgy vélem: a rövidebb, 500 méteres távra kell majd összpontosítanom."

Storcz már a külhoni felhozatalról is szerzett tapasztalatokat az idén - lásd mecheleni Vk-győzelmét. "Bevallom, a belgiumi siker után kaptam újra lendületet egyesben. A Világkupán erősebb mezőnyben győztem, úgyhogy a hazai válogató elé magabiztosan nézhettem volna, ha nem jön egy arcüreggyulladás... A verseny aztán szerencsére nem igazolta félelmeimet, immár egyértelmű célom, hogy újra 1997-es világbajnoki formámban kajakozzak egyesben." Storczot amúgy csak Kökény szorongatta - ötszáz méterig. Győzőnk a befutó közben már Dorka lányára is kipillanthatott.

Később a vízen is egy (illetve két) hölgyre terelődött a figyelem. Kovács szóló karrierjét kiegészítendő a páros megnyerésével ismételten bizonyított. Bóta Kingánál jobb társa természetesen aligha lehetett volna: a tiszaújvárosi versenyző 2001-ben - Szabó Szilviával - az év minden viadalát megnyerte, s e "szokásán" nem óhajt változtatni.

A kenus mezőnyben Pulaiék öreg fahajójukkal a vert mezőnyben lavíroztak. "Próbálgattuk az új kenunkat, de nem vált be, hisz mi túlsúlyosak vagyunk egy ilyen könnyű járgányhoz- sajnálkozott Sumák partnere, Novák Ferenc. - Sebaj, vasárnap 500 méteren így is több esélyünk van." Hüttnerék bezzeg maximálisan elégedettek lehetnek produktumukkal: egy éve tesztelt sovány kenujuk már nem csak tulajdonuk, sajátjuknak is érzik azt. "Az elejétől kezdve vezettünk, s egy pillanatra sem adtuk át a helyünket" - nyilatkozta Fürdök.

A K-2-es számot figyelve Vereckeiékről hihettük, holmi kajak helyett motorcsónakba szálltak, csakhogy fél távtól mind jobban felzárkóztak rájuk Horváthék, tíz méterrel a finis előtt már csak negyedhajónyi volt a különbség, a célvonalnál - szemmel észlelhetően - meg majdnem semmi. A célfotó alapján két tizeddel a színtiszta honvédos egység ért be elsőként. A Mechelenben magabiztosan győző Vereckei, Veréb-duó vezérevezőse is elismerte, kemény futam volt: "Tudtuk, hogy ebben a számban a legsűrűbb a mezőny, ám mindenáron hozni akartuk a számot, s ha nehezen is, végül sikerült a kötelező feladat." Kammerer azért felhívta a figyelmet arra: a második válogatón hasonlóan kemény párbajra számíthatnak a Sári Nándor csapatán belül zajló sportszerű belharc ellenérdekeltjei.

Vasárnap 200 és 500 méteren folytatódik az egyesek és párosok válogatója (a négyesek számára egyelőre csak a kupagyőzelem a tét). Kammerer ígéri, fél kilométeren nem marad alul, s ebbéli nézetét osztja régi szövetségese, a fentebb oly sokszor emlegetett Storcz Botond is.

Raab Karcher-kupa, első Eb- és vb-válogató, Szolnok
Döntők, 1000 m

Férfiak.
K-1: 1. Storcz Botond (Démász Szeged) 3:44.64, 2. Kökény (Csepel) 3:47.81, 3. Baranyi (MTK) 3:48.81. K-2: 1. Vereckei Ákos, Veréb Krisztián (Honvéd-Westel) 3:16.36, 2. Kammerer, Horváth (Győri VE, Honvéd-Westel) 3:16.57, 3. Kökény, Beé (Csepel, Honvéd-Westel) 3:19.16. K-4: 1. Bethlenfalvi István, Boros Attila, Stér Tibor, Bauer Márton (Mezőgép) 3:12.70, 2. Kassai, Csaba, Jávor, Katyina (MZK, Multi, KSI SE) 3:13.68, 3. Szekeres, Karsai, Vaszkó, Scherk (Mezőgép, Szolnoki Sportiskola) 3:18.64. C-1: 1. Kolonics György (Csepel) 4:07.54, 2. Kozmann (Atomerőmű) 4:09.63, 3. Iván (KSI SE) 4:11.59. C-2: 1. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (Démász Szeged) 3:44.54, 2. Bozsik, Ipacs (BSE-ESMA) 3:45.52, 3. Csabai, Györe (Csepel) 3:46.67

Nők. K-1: 1. Kovács Katalin (MTK) 4:08.88, 2. Viski (Tiszaújváros) 4:12.57, 3. Janics (Démász Szeged) 4:15.41. K-2: 1. Kovács Katalin, Bóta Kinga (MTK, Tiszaújváros) 3:43.70, 2. Fazekas, Rasztótzky (MTK) 3:45.02, 3. Benedek, Gyergyánffy (Dunaferr) 3:46.73. K-4: 1. Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes (Tiszaújváros, MTK) 3:24.53, 2. Paksy, Janics, Móni, Keresztesi (MTK, Démász-Szeged) 3:26.35, 3. Folláth, Sarudi, Szabó E., Patyus (Mezőgép, Szolnoki Sportiskola) 4:01.89

GG, Nemzeti Sport 2002.05.26.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK