FONTOS


 

A Vivendi-kupa nagyjai: Kovács, Malomsoki
Borhi Zsombor bravúrja hét szűk esztendő után

Kétségtelen, hogy a szegedi, második válogató legnagyobb meglepetése az volt, hogy Borhi Zsombor hét szűk esztendő után kajak egyesben képes volt legyőzni Storcz Botondot, illetve megszorítani Vereckei Ákost. Ezzel együtt sajátságos a helyzete: 1000 méteren a válogató megnyerése sem garantálja részvételét a világversenyeken, miután - az írásban lefektetett válogatási elvekkel ellentétben - e számban csupán egy versenyen állt rajthoz. Persze vízközelben is láttunk már karón varjút: tavaly például Vereckei Ákos indult - minő egybeesés - kizárólag a második válogatón, s képviselhette színeinket a vb-n és az Eb-n is a K-1 1000 méteres számban. Természetesen ezúttal Storcz Botond is okkal védi érdekeit: az első válogató győzteseként és a második másodikjaként őt szintúgy mindenképp megilleti a nemzetközi szereplés joga.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány a versenyzők érdekében önnön válogatási elveit is kész módosítani, s e héten azt javasolja majd az MKKSZ elnökségének, hogy Storcz a júliusi, szegedi Mol 5. síkvízi Eb-n, Borhi pedig a sevillai vb-n induljon - fárasztó, s talán fölösleges különmeccs, "szétlövés" nélkül. A helyzet feloldásánál is érdekesebb Borhi - a kívülállók számára talán kissé váratlan - visszatérése. A titok nyitjáról a másik Angyalt, Borhi kaposvári klubedzőjét, Angyal Ákost faggattuk, aki nem folytatta a sort, s nem hivatkozott az angyalokra, az égiekre ...
"Én már a tavaszelőn tudtam, a korábbiaknál sokkal sikeresebb év elé nézünk, hiszen Zsombor jobb formában kezdett, mint Storcz és Vereckei - magyarázta a Délviép-Kaposvár kajakosainak trénere. - Utólag sajnálom, hogy nem állt rajthoz ezer méteren az első, szolnoki válogatón ... Akkor csak az ötszázas világbajnokot szorongatta sokak meglepetésére, ám ha a hosszabb távon is póbálkozik, talán elmarad a jelenlegi polémia. Egyébiránt az elmúlt hét végén is épp Vereckei legyőzése szabadította fel lelki gátjait. A pénteki középfutamban ugyanis elékerült, s egyik pillanatról a másikra újra ráérzett a csúcsszintű kajakozásra."
Hitetlenkedésünk nyomán - miszerint hét év küszködését feloldaná egy jól sikerült futam - Angyal Ákos megerősítette e teóriát: "Tényleg csak ennyi kellett ahhoz, hogy újra hite legyen. Jóllehet a vébékről jó ideje lemaradt, Borhi mindvégig az élvonalhoz tartozott, csupán a második, harmadik helyen vagy olykor egy kicsit hátrébb végzett a hazai döntőkön. Most eljött a fordulópont, s immár újra számolni kell vele. Természetesen mindehhez nem szerencse kellett, hanem rengeteg közös munka, s mindenekelőtt az ő elképesztő fanatizmusa."
Borhi mellett a másik két szakágban is képes volt igazán nagyot alkotni egy-egy versenyző: Kovács Katalin a női kajakosok között öt arannyal zárta a Vivendi-kupáért kiírt ob-t, a kenus mezőnyben pedig Kolonics György reménybeli követőjeként végre feltűnt egy markáns lapátforgató: a dunaújvárosi Malomsoki Sándor, aki négy elsőségig jutott.

GG, Nemzeti Sport 2002.06.18.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK