FONTOS


 

Elkészült az első olimpiai edzőközpont
Nyereséges lehet a szegedi Eb


A gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu-pálya és a Tisza körzetében - kis túlzással - a névadó munkálkodása óta nem történt oly komoly "vizes" beruházás, mint a közelmúltban. Persze az apropó sem hétköznapi esemény: a 11 nap múlva kezdődő Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság.


A szegedi Hüttner, Fürdök páros hazai pályán versenyezhet a kontinensbajnokságon
Füleky András, az MKKSZ főtitkára, az Eb szervező bizottságának elnöke amondó, a legfontosabb, hogy a Maty-éri regattaközpont átalakításával hosszú távon is sokat nyer egyik legeredményesebb sportágunk, elvégre a szegedi létesítmény készült el elsőként olimpiai edzőközpontjaink közül.
A versenyzők mellett a szurkolók és a szervezők is a felújítás haszonélvezői. A főtribün például a duplájára növekedett, immár 1500 szurkolót fogadhat (földszintjén sajtóközpontot és vendéglátóhelyeket alakítottak ki). A kontinensbajnokságra persze több tízezer nézőt várnak: a pálya megközelítése és a drukkerek elhelyezése így sem okoz majd gondot - köszönhetően a Bajai utat és az 1000 méteres rajthelyet összekötő új, kétsávos műútnak, illetve a partmenti mobil lelátóknak.
Elly Müller, a holland versenyigazgató már a június eleji bejárás után kizárólag pozitív tapasztalatokról számolt be az Európai Kajak-kenu-szövetség (ECA) igazgató tanácsának, ám a pályán azóta is történt egy s más: a vízpótlás ezekben a napokban fejeződik be, míg a céltorony melletti VIP-épületet már a közelmúltban átadták (alsó traktusában sportor-
vosi központ és doppinglabor, fölötte a szervezőbizottság főhadiszállása található, a tetején pedig egy, a ven-
dégek fogadására alkalmas fedett terasz).
Az immár teljesen elkerített regattaközpontban a versenyzői terület is jelentősen átalakult, a hajótároló szín 65 méterrel hosszabb, mint az 1998-as vb idején (egyetlen csapat sem kényszerül már sátorba, miként akkor, s miként 2000-ben, Sydneyben ... ). A szín fölötti tetőtérben 36 férőhelyes, légkondicionált motel várja a kajakosokat és kenusokat, továbbá alant, a korábbi csűr helyén étterem és 600 négyezetméteres edzőterem.
A pályával kapcsolatos beruházást leszámítva az Európa-bajnokság bevételei fedezik majd a költségeket. Füleky elmondta: ötször is húztak a nadrágszíjon, mire összeállt a véglegesnek tetsző, 240 millió forintos költségvetés. A bevételi oldalon kevéssel ennél is több állhat, így a szervezők már a június 17-én 21 órakor, a szegedi Dóm téren kezdődő megnyitón (fél)sikert
elhetnek el. Minden egyéb Angyal Zoltán válogatottján múlik.

GG, Nemzeti Sport 2002.07.07.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK