FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság, kapitányi értékelés
Csapategység, kétségek nélkül


- Kapitány úr, miként ünnepelt?
- Csendesen, nem vagyok az a hámból kirúgós fajta - mondta Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.
- Egy pezsgőt azért biztosan felbontott a versenyzők egészségére?
- Ez csak természetes, többet is, de a palackokat a pincérek nyitogatták. Talán ők számolták, mennyi fogyott. Mi igyekeztünk: rendesen körbekoccintgattunk a záró fogadáson.
- A munka és a száraz pezsgő után édes pihenés következik?
- Ugyan, jövő hétfőtől négy hétre bevonulunk a dunavarsányi edzőtáborba. A héten egyeztetnem kell a vb-felkészülés programját, és a sajtó igényeit is ki kell elégítenem.
- Ez ideig hány kollégám hívta?
- Szerencsére nagyon sok. Ha nem töltöttem volna folyamatosan a telefonomat, délutánig már kétszer lemerült volna.
- Szövetségi kapitányként rekordot dönt rekord után. A sydneyi sikereket követően most az Eb-éremszerzési csúcsot emelte kétszámjegyűre a válogatott élén. Szerénysége alighanem tiltja, hogy öndicséretbe kezdjen, mégis, mennyit vállal a sikerekből?
- Csak egy keveset. Munkánk teljességgel közös: versenyzők, edzők és csapatvezetők együtt érik el ezeket a diadalokat. A fő érdem persze zseniális kajakosainké és kenusainké, valamint az őket nap nap után felkészítő trénereké. Ezúttal a női kajakos szakág edzője mellett öt kenus és két kajakos szakember odaadása ért tíz aranyérmet. Én minden támogatást megadok nekik, ám nem erőltetem rájuk az elképzeléseimet. Annyit vállalok tehát, amennyi a dolgom: összeállítom a felkészülési programot, folyamatosan egyeztetek a szakosztályokkal, s ha kell, kezelem a konfliktusokat. Ez utóbbi főként azt jelenti, hogy egyszemélyben magamra vállalom a népszerűtlen döntéseket a csapat kijelölésekor. Hogyha úgy vélem, együttesem nyer egy-egy személycserével, akkor kész vagyok a saját válogatási elveimet is felülvizsgálni.

Nézőcsúcsot hozott a szegedi Eb

A magyar versenyzők mellett a szervezők is a kontinens bajnokai, s ezt maga Albert Woods, az Európai Kajak-kenu-szövetség (ECA) elnöke mondta ki az esemény végén. A szervezőbizottság elnöke, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumba tartó Füleky András méltóbb búcsút nem is kívánhatott volna a sorstól. "Szívszorító érzés volt, amikor a magyar csapat a végén feljött az irodámba, s Belicza Béla a többiek nevében is megköszönte a munkámat - mondta a 21, kivétel nélkül nyerő esztendő után távozó sportvezető. - Tényleg feledhetetlen istenhozzád volt számomra az Európa-bajnokság, amelyet egy, az 1998-as síkvízi világbajnokságon, továbbá maratoni vébé és Eb megszervezésében összeforrott csapat bonyolított le - gondtalanul. A vasárnap Szegeden járt Jánosi György miniszter úr is elismeréssel szólt a munkánkról, s úgy tetszett, örül, hogy az ő csapatába igazolok."
Füleky András nyugodt lelkiismerettel számolhat el az MKKSZ elnöksége előtt, tudniillik a szervezői csapat minden bizonnyal teljesítette a tervet, s nyereséges Európa-bajnokságot zárt. A jegybevételeket még nem összesítették, ám tudható, körülbelül 35 ezer belépőjegy fogyott el a kontinensbajnokság négy napján a gróf Széchenyi István nevét viselő regattaközpontban. A lapátforgatók az MTV-t is régen volt aranyérmes pozícióba segítették: a szombat délelőtti döntőket a 18-49 éves korosztályba tartozók 25 százaléka látta az m1-en, amellyel a királyi adó megelőzte a kereskedelmi csatornákat.
- A vasárnap befejezdődött Eb igazolja, hogy jó érdekegyeztető. A csapat most egy hétre szétszéledt, ám mit mondana, ha most mégis lehetősége nyílna előttük arra, hogy néhány mondatban értékelje a teljesítményüket?
- Viszonyunk harmonikusabb annál, mintsem hogy beszédeket kelljen mondanom, ha tudatni akarom: elégedett vagyok. Úgyhogy csak annyit bökhetnék ki: "Ez baromi jó volt, gyerekek!" A jelzőket nem az én feladatom keresgélni: csodálatos, fantasztikus, olykor számomra is meglepő sikereket értünk el. Ráadásul valódi csapatként működtünk, a versenyzők nemcsak a saját futamaikkal törődtek, egymást is segítették. Előfordult, hogy a hajójukat adták kölcsön: Vereckeiék ugyebár egyszer Storczék kettes kajakjával szálltak vízre, ám ezen kívül még számtalanszor gyakoroltak kisebb-nagyobb gesztust egymás irányában. Persze nálunk sem mindig ilyen idilli a kép, a válogatók és a csapathirdetés idején ezúttal is adódtak konfliktusok, de Szegeden a csodás szurkolókon kívül minden elcsendesedett.
- Az olimpiához közeledve feltételezhetően nőttön nő majd a feszültség. Athéni napszemüvegen keresztül milyennek látta a szegedi nyári játékokat?
- Felhőtlennek tetszett az égbolt, s élveztem az előadást. A lányoknál magas, tényleg művészi volt a kivitelezés. Az olimpián teljességgel számíthatunk a jelenlegi versenyzőkre: fiatalok, tehetségesek - valószínűleg még Pekingben is ők leszenek a címszereplők. A férfi kajakosoknál is rendben van minden, néhány egységre jobban kell koncentrálnunk, ám tényleg jó úton haladunk. A párosban, négyesben szerzett ezüstökből könnyen lehet még arany. A kenusoknál sem jósolok nagy változásokat a következő két évre, de egy kis struktúraváltás elkél. A négyesek diadalának nálam kevesen örülnek jobban, ugyanakkor az olimpiai egyes és páros számokban is meg kell erősödnünk. Amikor azzal állok elő, hogy szeretném, ha a fiatalok ebben a két hajóosztályban is szorongatnák a világ elitjét, az edzőik lecsendesítenek, mondván, ezzel csak elveszem a kvartettel remeklő ifjú gárda és az őket kiegészítő rutinos kenusok önbizalmát. Pedig tudhatnák, épp ellentétes céljaim vannak.

Sajtos-tejfölös az ezres távon Horváth Gábor kíséretében

Amire sokan vágynak, az nekünk összejött: a Maty-éren megtettünk 1000 métert Magyarország egyik legjobb kajakosával, Horváth Gáborral. Szomorúan fűzzük hozzá, az egy kilométeres táv teljesítése után már csak azért sem vehettünk át érmet (holott előzetesen még a bronzzal is kiegyeztünk volna ... ), mert a víz helyett a szárazföldön szegődtünk a száguldást szinte minden szinten kedvelő "Hori" mellé: a sajtóközpont kijárata funkcionált startvonalként, míg a szponzorfalu végén, a kolbászoson, a grillcsirkésen, a szerb specialitásokat kínáló standon, valamint a három sörözőn túl található picinyke lakókocsi volt a cél. Azaz a Szeged legjobb lángosát (a sima fokhagymás se semmi, de ha beleharapnának a sajtos-tejfölösbe és a pizzásba ... ) kínáló bódé.
Csakhogy: ami egy páros hajóban ülve bő, a négyesek számára összeeszkábált járműben szűk három percet vesz igénybe, az nekünk ezúttal több mint fertályóra alatt sikeredett. No nem miattunk, hanem - megtaláltuk ám a felelőst! - Horváth Gábor miatt. A ritka népszerű (rajongók figyelem, gödi házát kedvező áron eladásra kínálja; érdeklődni személyesen az olimpiai bajnoknál lehet) versenyzőt ugyanis lépten-nyomon megállították. Akadt, aki csak egy "Szia, Hori"-t engedett el, volt, aki a szokásos "Hajrá!" kíserétében bocsátotta útjára, miközben a legtöbben a sokat érő autogramjára vadásztak. A honvédos kajakos becsületére váljon, a rohamot derekasan, mosolyogva állta, látszott rajta, élvezi az egészet. Ha ránk kíváncsiak: a legaranyosabb az a megszeppent szemüveges kissrác volt, aki az immár Horváth Gábor aláírásával ékesített poszter átvétele után csupán annyit préselt ki magából: "További jó versenyzést!" Naná, hogy egy újabb széles vigyor volt a válasz.
Majd elfelejtettük: a végén mindenki evett lángost, csak "Hori" nem, neki a viadal közben jött meg az étvágya, hisz két érmet is szerzett ...
- Kolonics György C-1-ben és C-2-ben is volt már olimpiai bajnok. Az ezúttal mérsékelten szereplő Koló vajon mire lehet képes az augusztus végi vb-n, illetve hajózzunk előre, az athéni olimpián?
- A jelenlegi legerősebb szóló kenust, a mindössze 24 éves orosz Makszim Opaljevet nehéz lesz megállítania, ám abban bízom, hogy Gyuri már a világbajnokságon újra visszatalál a dobogóra. A másik két klasszis, a német Andreas Dittmer és a cseh Martin Doktor Koló korosztályába tartozik, úgyhogy nekik is lehet még jobb, rosszabb szezonjuk. Csepeli klasszisunkat sem kell tehát félteni, a tavasszal példátlan sérüléssorozat hátráltatta, így várható volt, hogy ez az évad nyögvenyelősebb lesz. Látható, ő sem robot, nem programozták be folytonos győzelemre. Egyébiránt szerintem mindnyájan kiegyeznénk azzal, hogyha odafönt borítékolják: Athénban lapátol újra csúcsformában.
- Kovács Katalin most is klasszisként kajakozott. Három aranyából két elsősége olimpiai számban született ...
- Ez valóban több mint csodás. Katiról magam is csak szuperlatívuszokban beszélhetek. A legszebb, hogy már néhány külföldi csapatvezető is tehetetlennek érzi magát, s elismeri, jelenleg nincs nála jobb a női mezőnyben. Az ellenfelek dicsérete márpedig mindig értékesebb, mint néhány hátbaveregetés a berken belüliek részéről. A négyeseknél és a párosoknál sincs probléma: a kvartettnek nincs párja, s a párosoknak is kevés. Szabó Szilvia és Bóta Kinga ezüstje nálam aranyat ér.
- A harmadik "olimpiai" aranyat szállító Vereckei Ákos a korábbiaknál kisebb különbséggel, mégis zsenit sejtető kajakozással nyert. Olimpiai- és világbajnokunk engedte magához a szokottnál közelebb ellenfeleit, vagy a mezőny vált ily kiegyensúlyozottá?
- Vereckei élete legjobb időeredményét kajakozta az előfutamban és a döntőben, vagyis ő cseppet sem gyengült. A többiek valóban kezdenek felzárkózni, ám egy ilyen fantasztikus sportoló nem adja meg magát egykönnyen. Ákos 1998 óta - a sydneyi megingás kivételével - minden Eb-n és vb-n nyert 500 egyesben. Régóta vagyok a kajakos szakmában, de ilyen példátlan sikersorozatra nem emlékszem.
- Magyarországon mindig különös érdeklődés övezi a férfi kajak négyes szereplését. E számot Szegeden nem mi, s még csak nem is a németek, hanem mindhárom távon a szlovákok nyerték.
- Aggodalomra semmi ok. Mindhárom távon érmesek voltunk. Tavaly is az Eb-n remekeltek a szlovákok, a vébén aztán helyreállt a világ rendje. A többi számban azért nem szeretnék túl sok dobogós helycserét: maradjunk meg a mostani győzelmi szériánál, igaz, tíz elsőséget azért ne várjunk majd a sevillai világbajnokságtól.
- Miért, többre gondol?
- Sajnos nem, mert az érzelmeim helyett ezúttal a realitásérzékem vezérel. Mivel mindig erre kérnek, hajlandó vagyok tippelni, de öt-hét aranynál felelősségteljesen sosem jósolok többet.
- Végezetül még annyit áruljon el: a vb-ig változtat sikercsapatán?
- Igen, s ezzel a laikusoknak talán meglepetést okozok. A válogatók alapján azonban néhány cserét már előre kihirdettünk: az Eb-n aranyat nyert Buzál Miklós és Végh Attila kenu párosban becsülettel feladta a leckét a stafétát átvevő Malomsoki Sándor, Vasali László kettősnek. Janics Natasa helyett kétszáz egyesben Szabó Szilvia, míg K-2-ben a Janics, Dékány Kinga páros helyett a Kovács, Paksy Tímea egység áll rajthoz. Férfi kajak egyesben Storcz Botond túlterhelése nem vált be, így ezer méteren hosszú-hosszú idő után az 1994-es világbajnok, Borhi Zsombor kap esélyt.

GG, Nemzeti Sport 2002.07.23.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK