FONTOS


 

Bóta Kinga még hétfőn is repült a boldogságtól

"Kisírt szemekkel jöttek velem szemben" - súgta meg Baráth Etele szövetségi elnök, nem sokkal azután, hogy összefutott a Szabó Szilvia, Bóta Kinga párossal. Mielőtt bárki azt hinné, hogy az Eb egyik legszimpatikusabb (és nem is vagyunk elfogultak!) duója ötszáz méteren a hetedik helyen ért célba, netán kiesett az előfutamok során, gyorsan szögezzük le: a két magyar lány azért hullajtott könnyeket, mert "csupán" ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetés során.

Néhány perccel később persze ők is belátták, hogy sírni csak a győztesnek szabad, ennek megfelelően Szabó Szilvia már mosolyogva jelentette ki, hogy a második hely egyáltalán nem kudarc. "Még akkor sem, ha Kati néni, az edzőnk megszidott minket a páros döntőjében mutatott produkciónkért. Mondta is rögtön, tisztában van vele, hol követtünk el hibát. Kérdeztük, hol, de annyi mindent felsorolt, hogy hirtelenjében nem tudtam megjegyezeni ... "


Szabó Szilvia az irányzékot, Bóta Kinga pedig már a győzelem jelét mutatja a női kajak kettesek ezerméteres döntője után
Na persze van az úgy, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalint is elégedetté teszik a látottak. Ilyen volt a szombat, amikor is az ezres finálé után - több ezer drukkerrel egyetemben - még gratulált is "Kanga" és "Sziszó" csodás produktumához. "Ez nála nagy szó ám" - árulta el Bóta, aki a Maty-éren begyűjtött két arany-, illetve egy ezüstérme után repülni tudott a boldogságtól: Veres Zoltán pilótának és gépének köszönhetően nemcsak a vízen, hanem a levegőben is úrnak képzelhette magát, midőn hétfő délelőtt hazatért Szegedről.
Visszatérve a földre: az ezres döntőben úgy nyert a magyar kettős, ahogy akart. Szombaton nagy fölénnyel akart ... Holott, most figyeljenek, a két lány csak néhány hete, a duisburgi Világkupán ment először együtt egy kilométert (mármint rangos versenyen). "Eleinte rendkívül hosszúnak tűnt, de aztán belejöttünk" - szerénykedett Szabó, aki Bótával egyetemben természetesen tagja volt a riválisokat a fél kilométeres távon is móresre tanító kvartettnek.
Az éremkollekciót alaposan felduzzasztó hétvége hozománya még: az edző "rendkívüli", csütörtökig tartó szabadságra engedte tanítványait. Aztán kezdődhet a felkészülés a sevillai világbajnokságra. Annyiban kétségkívül nehezebb dolguk lesz Bótáéknak, hogy Spanyolországban nem számíthatnak a szegedi publikum támogatására. "Hihetetlen, mennyit segítettek nekünk a szurkolók. Köszönjük, hogy így szerettek minket" - íme két hölgy egybehangzó véleménye.

Nemzeti Sport 2002.07.23.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK