FONTOS


 

KAJAK SZLALOM. Baloghy bemutatkozásként a 98. lett
Négy nap gyakorlás után indult a világbajnokságon


A csehországi maratoni kajak-kenu világbajnokságot elmoshatta az ár, a szlalomszakág-vb rendezését azonban nem befolyásolhatta az időjárás: a résztvevők amondók, feléjük minél nagyobb a sodrás, annál jobbak a versenykörülmények. Nos, a franciaországi Bourg Saint-Maurice-ban ezekben a napokban a világ egyik legnehezebb pályáján küzdenek a legjobb szlalomkajakosok és -kenusok - köztük a sportág történetében először egy magyar lapátforgató.

Agócs Mihály, a Magyar Kajak-kenu-szövetség legújabb szakágának munkáját irányító edző az elmúlt télen negyven emberrel kedzte meg a felkészülést, ám az első versenyhajóhoz csupán másfél héttel ezelőtt juthatott hozzá a lengyelországi ifjúsági vb-n debütáló Bak András, illetve a felnőtt induló, Baloghy Péter. "Az MKKSZ célja, hogy a síkvízi regatták magyar világverői mellett előbb-utóbb szlalomban is esélyes kajakosokat indíthassunk, tudnillik e szakág versenyei is szerepelnek az olimpiai programban - mondta a még Franciaországban tartózkodó Agócs. - A szlalom jelenlegi nagyjai, a szlovákok, a franciák és lengyelek mind segtőkészek. Például jutányosan adnak el nekünk hajókat, s remélem, hogy akkor sem változik meg a helyzet, ha majd felzárkózunk hozzájuk."
A keretszűktés egyelőre igen érdekesen zajlott a magyar csapatnál: "Néhány héttel ezelőtt faxoltak a nemzetközi szövetségtől, hogy részben átvállalják a költségeinket, vagyis utazhatunk a vébére. Válogatót már nem írhattunk ki, hisz pályánk egyelőre nincs: a legközelebbi a szlovákiai Dunacsúnynál található. Baloghy felelt meg végül minden kritériumnak: korábban is kajakozott, raftingolt, beszél nyelveket, s kész átadni a tudását a többieknek, végül, de nem utolsósorban - ráért." A magyar versenyző négynapos felkészülésen vett részt a vb előtt: francia edzők képezték ki a többi újonccal (libanoniakkal, nepáliakkal ... ) együtt, ám hivatalosan kijelölt pályán - a szabályok értelmében - csupán az "éles" verseny során haladhatott végig. Baloghy végül 108 induló között két kör után a 98. helyen zárt (a legjobb negyven folytathatja a hét végi döntőben), ám lássuk be, immár így is sporttörténeti tett fűzödik a nevéhez.

Nemzeti Sport 2002.08.23.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK