FONTOS


 

A kifogások helyett érmekre vár az edző
Kenu négyes: hajótöröttek a címvédésért



Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla és Kozmann György nagy húzásra készül
Hüttner Csaba és Fürdök Gábor (C-2 500, C-2 1000), Démász-Szeged:
"Tavaly a vb-n negyedikek lettünk, most az Eb-n is, ám a kétezer-kettes időeredményünkkel egy esztendeje dobogón lehettünk volna ... Itthon rendre felülmúljuk az olimpiai bajnok Pulai, Novák párost, ezért szeretnénk, ha tudásunkról végre a világ elitjét is meg tudnánk győzni. A cél elérése érdekében ismét hajót váltottunk: a kenunk alján kialakított vezetőél stabilabbá tette a hajót, úgyhogy most már csak nekünk kell az élre hágnunk" - magyarázta Hüttner, majd Fürdök kissé árnyaltabbá tette a képet: "Úgy fest, a román, az orosz, a spanyol és a kubai hajó hozzánk hasonlóan jó eséllyel indul. Nagyon szoros döntőkre számítunk, amelyekben csakis a formaidőzítés és a szerencse dönt."
Kozmann György (C-4 500, C-4 1000), Paksi Atomerőmű SE:
"Ezúttal nagyon magasra tettük magunknak a lécet: kétezer-egyben Eb-ezüstök után jöttek a vb-sikerek, míg ezúttal már Szegeden is győztünk mindkét kvartettel. Egy hét fergeteges ünneplés és rövidke pihenés után kezdtünk el dolgozni az újabb aranyakért Belicza Bélával, Iván Gáborral, Malomsoki Sándorral és Novák Ferenccel. Egy hajótörésen kívül más nem is nehezítette a dolgunkat ... Ugyan nem kereszteltük át a kenu nevét Titanicra, egy, a partról bedobott kulacs találta el rossz helyen a hajó oldalát, és az legott megrepedt. Egy-két napig egy néhány kilóval nehezebb kenuval edzettünk, és amikor visszatérdeltünk a megjavított hajóba, még gyorsabbak lettünk! A cél egyértelműen a címvédés, mi más is lehetne ilyen kiváló edzői stábbal, és egy olyan remek sportpszichológus segítsége révén, mint Vura Márta."

A kifogások helyett érmekre vár az edző

Ludasi Róbert, a Csepel és a Démász-Szeged edzője:
"Az Európa-bajnokságon történtek engem is elgondolkodtattak. Dolgoztam a fiúkkal, mint a güzü, de a négyeseket leszámítva - és Belicza Béla eredményeit illően elismerve - egyesben és párosban nem születtek a közvélemény által is méltányolt eredmények. Maradt öt hetünk a vb-előtt, és ezt afféle pótalapozásra, illetve új edzésmunka kidolgozására fordítottuk. Koloniccsal hosszabb, harmincperces résztávos edzéseket végeztettem, hogy visszanyerje erejét. Hüttnert és Fürdököt sem kíméltem, elvégre határozott céljaink vannak. Ebben a sportágban nem fizet a negyedik hely, az úgyszolván senkit sem érdekel. Miként én sem foglalkozom már a versenyzői kifogásokkal, és magam sem mondom el a saját teóriáimat egy-egy mérsékelten sikerült futam után. Mindenkinek rendben van a hajója, mindenki felgyógyult a betegségekből, sérülésekből, következésképp nincs mire hivatkozni. Kolonicsnak a presztízse miatt is kell hajtania. Kulcskérdés a pozitív hozzáállás: ha úgy hajtja végig a számára kevéssé kedves ezres távot, mint tavaly Milánóban, akkor ebben a számban is elcsíphet egy érmet. Ez pedig újabb lökést adna neki a másnapi, ötszázas finálé előtt. Elmondtam Kolónak, a két szám között tilos különbséget tennie, mindkét távon ő a legjobb magyar, nem mérlegelhet, ki kell préselnie magából a maximumot. A Hüttner, Fürdök duó esetében is alapvető elvárás a dobogó: amennyiben most sem érik el, beszélnünk kell az egység jövőjéről."

Oláh Tamás, a KSI edzője:
"Mindkét tanítványom, Vasali László és Iván Gábor is komoly feladat előtt áll. Iván mindhárom négyessel nyert már világversenyt, úgyhogy mindnyájan azon vagyunk, hogy ismételjen. Vasali is tagja a kétszázas négyesnek, ám a számára és Malomsoki Sándor számára kétszáz párosban adták fel igazán a leckét. Az első válogatón Eb-indulási jogot szerzett Buzál Miklós, Végh Attila duó tudniillik győzött Szegeden, és ezt a teljesítményt most nekik kellene megismételniük Sevillában. Ha az egységeink formájáról kérdeznek minket, idősebb edzőkollégánkat, a paksi Sziklenka Laci bácsit szoktuk segítségül hívni. Amikor ő annyit mond, szemre jók a fiúk, már nagy baj nem lehet. Egyelőre csak annyit árulhatok el: még kis baj sem lehet."

GG, Nemzeti Sport 2002.08.27.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK