FONTOS


 

32. síkvízi világbajnokság, Sevilla
Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint az Eb óta csak javult a csapat
Vasak a tűzben - hét arany zsebben?


Egy évvel ezelőtt - nyolc Eb-arany után - a poznani vb-ről is nyolc elsőséggel tért haza a kajak-kenu válogatott. Júliusban a szegedi Európa-bajnokságon emelte a tétet Angyal Zoltán szövetségi kapitány csapata: lapátforgatóink immár tízet nyertek. Nem kajak-, hanem péklapátot érdemlő bolond az, aki ezek után csakis tíz első helyezést fogadna el a csütörtökön kezdődő sevillai világbajnokság magyar résztvevőitől. A mérce azonban vitathatatlanul a Duna közelmúltbéli vízállásánál is magasabbra került. Négyrészes sorozatunkban utószor a kapitányt faggatjuk esélyeinkről a 32. síkvízi vb előtt.

- Már három napot Sevillában töltött a magyar csapat, így valószínűleg tudja, milyen a mediterrán környezetben szervezett vébé, a precízen levezényelt szegedi Eb-hez képest?
- A helybéliek mindent egy kicsit lazán kezelnek, ám mi igyekeztünk előre elhárítani a kellemetlenségeket - magyarázta Angyal Zoltán. - Az utazásunkat, a szállásfoglalásunkat magunk intéztük, és a sevillai közlekedésben sem hagyatkoztunk a helybéliekre. Béreltünk három kisbuszt: minden szakág kapott egyet-egyet, s a csapatvezetőknek maradt a saját autónk, amelyik a vontát húzta el Andalúziáig. Hiába figyelmeztettek, hogy csak a hivatalos szállodák esnek közel a pályához, mi találtunk egy olyan hotelt, amely autóval nyolc-tíz percre van a vébé helyszínétől. A pályával kapcsolatban amúgy épp a központi fekvés okoz némi gondot ... A víz fölött például a város egyik legforgalmasabb hídja ível át. Néhány utcagyerek tegnap e helyt köpködéssel múlatta az időt, s az egyik orosz kenus pórul is járt.
- A magyar csapatot szeretetteljesebben fogadták?
- Ami a szervezőket illeti: igen. José Antonio Munoz úr, a regattaközpont ügyvezető igazgatója a régi barátság és eredményeink miatt minden kívánságunkat lesi, sőt, olykor kivételez velünk. Minket az ausztrál és angol válogatottal költöztetett egy hajószínbe, míg a többi tárolón általában hat-nyolc országnak kell osztoznia.
- A "frappáns" nevű Guadalquivir folyó és az időjárás is kegyeibe fogadta a gárdát?
- Hétfőn délután érkeztünk, s akkor a viharos szél méteres hullámokat korbácsolt a folyón. Kedd óta viszont már csak enyhe, változó irányú szellő lengedez, a víztükör viszonylag nyugodt, csak a versenyzőink válnak mind idegesebbé. Megerőltető edzéseket már nem végeznek, csak kajakozgatnak, kenuzgatnak. Ezek a legnehezebb napok, hisz mindenki ereje teljében, remélhetően kiváló formában várja a rajtot. A versenykörülményekkel kapcsolatban egyébiránt még egy félelmünk maradt: a kilencedik sáv mellett a tizediket a rendezők egy katamaránnak szeretnék fenntartani, amelyről egy tévékamera követné a mezőnyt. Ha ehhez hozzáteszem, hogy felevező csatorna híján a tizenegyes pálya a következő futam rajtjához igyekvő versenyzőké, szélvihar nélkül is becsülettel fodrozódhat majd a víz.
- Úgy fogalmazott: remélhetően kiváló formában vannak lányai, fiai, ám ennél részletesebb helyzetértékelésre kérném.
- Szívem szerint azt mondanám, mindenki a csúcson van, ám azért legalább az előfutamokat várjuk meg ... A szegedi Európa-bajnokságon szerzett tíz arany azt mutatta, jó úton járunk, s úgy hiszem, azóta sem vétettük el az irányzékot. Abban bízom, hogy csak formajavulást láthatunk. Hogy mást ne mondjak, az Eb-n a negyedik helyen végzett Vereckei Ákos, Veréb Krisztián páros az elutazás előtti napokban kiváló időeredményeket lapátolt Dunavarsányban.
- Vereckei azt kívánta, hogy már az előfutamban összekerüljön újsütetű riválisával, az amerikai Rami Zurral. Teljesült az óhaja?
- Ez az egy nem, de ne aggódjunk, a futamok során, ahol nem csak a szerencse dönt, már aligha leszenk beteljesületlen álmai. Ákos helyett a tavalyi vb-bronzérmes argentin Correa kajakozik egy előfutamban a rejtélyes amerikaival, és talán már ő is elveszi a kedvét attól, hogy ujjat húzzon az elit tagjaival.
- Kinek jutott már csütörtökre is keményebb feladat a mieink közül?
- Kovács Katalinnak, aki rögvest a kanadai Caroline Brunet mellett lapátolhat. Noha a továbbjutáshoz nem szükséges győzelemmel zárni az előfutamot, Kati biztosan megpróbálja érzékeltetni az erőviszonyokat, vagyis már itt nyerni akar.
- Egy évvel ezelőtt a remek kontinensbajnokság után a vébére egy kicsit visszaesett első számú női versenyzőnk. Ezúttal ne féltsünk őt?
- Semmiképp se, tudniillik tavaly óta nagyon sokat fejlődött. Brunet mindeközben kihagyott egy szezont, s erről a duisburgi Világkupán mutatott formája is árulkodott. Az ezres távot kevéssé bírta, igaz, ötszázon, s kiváltképp kétszázon már nem volt baj az állóképességével.

Sevilla: címvédők és magyar indulók

200 m
Férfiak. K-1. Címvédő: Ronald Rauhe (Németország), magyar induló: Fehérvári Vince. K-2. Cv: Alvydas Duonela, Egidius Balciunas (Litvánia),mi: Fehérvári Vince, Hegedûs Róbert. K-4. Cv: Magyarország (Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedûs Róbert), mi: Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedûs Róbert.
C-1. Cv: Dimitro Szablin (Ukrajna), mi: Malomsoki Sándor. C-2. Cv: Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko (Lengyelország), mi: Malomsoki Sándor, Vasali László. C-4. Cv: Magyarország (Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Zala György, Vasali László), mi: Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Kolonics György, Vasali László.
Nők
K-1. Cv: Karen Furneaux (Kanada), mi: Janics Natasa. K-2. Cv: Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország), mi: Kovács Katalin, Paksy Tímea. K-4. Cv: Magyarország (Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Kovács Katalain, mi: Paksy Tímea, Janics Natasa, Szabó Szilvia, Bóta Kinga.

500 m
Férfiak. K-1. Cv: Vereckei Ákos, mi: Vereckei Ákos. K-2. Cv: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország), mi: Kammerer Zoltán, Storcz Botond. K-4. Cv: Oroszország (Roman Zarubin, Alekszandr Ivanyik, Gyenisz Turcsenkov, Andrej Tiszin), mi: Gyökös Lajos, Borhi Zsombor, Kökény Roland, Hegedûs Róbert.
C-1. Cv: Maxim Opaljev (Oroszország), mi: Kolonics György. C-2. Cv: Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira (Kuba), mi: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor. C-4. Cv: Románia (Iosif Anisim, Florin Popescu, Ionel Averian, Mikhail Vartolomei) 1:35.81, mi: Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György.
Nők
K-1. Cv: Josefa Idem (Olaszország), mi: Kovács Katalin. K-2. Cv: Szabó Szilvia, Bóta Kinga, mi: Szabó Szilvia, Bóta Kinga. K-4. Cv: Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erusébet, Bóta Kinga), mi: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga.

1000 m
Férfiak. K-1. Világbajnok: Babak Amir-Tahmasseb (Franciaország), mi: Borhi Zsombor. K-2. Cv: Erik Larsen, Nils Olaf Fjeldheim (Norvégia), mi: Vereckei Ákos, Veréb Krisztián. K-4. Cv: Németország (Andreas Ihle, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm), mi: Kammerer Zoltán, Kökény Roland, Storcz Botond, Horváth Gábor.
C-1. Cv: Andreas Dittmer (Németország), mi: Kolonics György. C-2. Cv: Marcin Kobierski, Michal Sliwinski (Lengyelország), mi: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor. C-4. Cv: Magyarország (Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György), mi: Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György.
Nők
K-1. Cv: Josefa Idem (Olaszország), mi: Kovács Katalin. K-2. Cv: Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein (Németország), mi: Szabó Szilvia, Bóta Kinga. K-4. Cv: Magyarország (Dékány Kinga, Szabó Sziévia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga), mi: Paksy Tímea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Janics Natasa.
- Miután sérülések miatt az alapozás felét kihagyta, kenus menőnk, Kolonics György is hasonló gondokkal küzdött.
- A zaklatott felkészülés miatt ezer méteren valóban nem ő az esélyes, ötszázon azonban a bepótolt munka és a rutin hozzásegítheti ahhoz, hogy végül dobogóra állhasson. A sorsolást lapozgatva az elején még nem kell izgulnia, s ez alighanem jól is jön neki. A kenusoknál a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor páros esetében húztak bele a közepébe a program összeállítói, s így az urak is belehúzhatnak. Előfutamukban térdel oda a rajthoz két, az Eb-n értelemszerűen nem látott rivális: a brazil és a kubai duó. Félelemre azért esetükben sincs okunk: ha komoly céljaik vannak, rajtuk is át kell gázolniuk. Ebből a selejtezőből egyébiránt az első egyenesen a fináléba kerül, úgyhogy a presztízsüket rögvest emelné, ha az élen végeznének.
- A női és férfi kajak párosnak az Eb-ezüstöt követően lehet reális esélye az elsőség visszahódítására?
- Ne feledjük, szinte minden magyar egységet az esélyesek között jegyezhetünk. Persze tudom, milyen nehéz élni a lehetőséggel, ugyanakkor azt is tudom, mit tett a Bóta, Szabó és a Kammerer, Storcz páros célja eléréséért. Az előző szezonban hibátlanul teljesítő női egység kedélyeit becsülettel fölpaprikázta az Eb-n elszenvedett "vereség". A rossz rajtért akkor drágán fizettek, ám elszántságukat figyelve, ezúttal a legapróbb hibát sem akarják elkövetni. Kammererék Szegeden úgymond ezüstöt nyertek, s csak kevéssel maradtak le az aranyról. Storcz Botond a vébén letett az egyesbéli indulásról, így teljes erővel erre a számra készültek, no meg a négyesek versenyére, amelynek szintén résztvevői.
- Klub- és szakági edzőjük, Sári Nándor szerint az olimpiai távú, azaz az ezres kvartett második helyével már elégedettnek kell lennünk ...
- Idekint egy kicsit javult a helyzetünk.
- Nocsak: visszaléptek az ellenfelek?
- Dehogy, csupán már az elején egymásnak esnek. Az első előfutamban küszködik majd a szlovák, a bolgár, a német és az olasz hajó. Fárasszák csak egymást, míg mi - bizodalmam szerint - frissen várjuk őket a döntőben.
- Szegeden összességében remekeltek a négyeseink; most melyiktől vár egyértelmű diadalt?
- Ötszázon a női négyes zseniális, miként az ezres is az, ám itt vezércserékkel próbálkoznak a lengyelek. Két kiváló párosból raktak össze egy négyest, kíváncsian várom, milyen hatékonysággal. A kenus négyeseink Belicza Béla, Iván Gábor és Malomsoki Sándor vezérletével mindhárom távon favoritok, elvégre tavaly ötszázon szereztek ezüstöt, a másik két távon győztek. A férfi kajakosoknál a kétszázas férfi négyes sorozatban negyedik világbajnoki címére áhítozik - okkal-joggal. A sprint versenyzők helyzete mellesleg nem könnyű: ők a szombati előfutamokig tétlenkednek, mígnem vasárnap már a maximumot kell nyújtaniuk.
- Újságírói faggatódzásra hat-hét reménybeli aranyra tett ígéretet a minap. Tartja a tétet?
- Sohasem másítom meg a szavam. Nem titok, sok vasat tartunk a tűzben. Három olimpiai számban, s három-négy egyéb döntőben győzhetünk. Akad néhány olyan finálé, amelyben akkor is az élen maradnánk, ha az Eb óta egy-két hajónyival romlott volna a teljesítményünk. Ugyanakkor sorolhatnék rizikós számokat, közte több kétszázas futamot: ezekben egy apró megingás végzetes lehet. Hogyha - némi előrelátással - már ezekben a napokban Athénra gondolunk, akkor ildomos lenne ötszázon női és férfi kajak párosban, valamint ezren négyesben előrelépnünk. Ha sikerül, nyugodtan kezdhetjük a 2003-as évet, bár bevallom, fölöslegesen izgulnunk most sem szabad.

GG, Nemzeti Sport 2002.08.29.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK