FONTOS


 

Györe Attila és Csabai Edvin szakágváltásra készül
Síkvízi sikerre vágynak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.10.08.
--------------------------------------------------------------------------------

Noha az idény során számos sérüléssel bajlódó Kolonics György síkvízen szerzett ezüstérme szinte mindent feledtet, érdemes rögzíteni: az idén kenusaink közül kizárólag a Györe Attila, Csabai Edvin alkotta maratonista páros nyert világbajnoki aranyérmet. A két csepeli amúgy némiképp Kolo sikerének is részese, hisz ők világklasszisunk állandó edzőpartnerei. Sorozatban negyedik világbajnoki aranyukat szerezték, s az újabb címvédést csak egyetlen esetben kockáztatnák: akkor, ha kiharcolnák síkvízen is a vb-részvétel jogát.


Györe Attila (balra) és Csabai Edvin a maratoni aranyak után jövôre a síkvízi szakágban is megpróbálkozik az éremszerzéssel (Fotó: Danis Barna)
"Mind rutinosabbak és magabiztosabbak vagyunk, mégis most, harmadjára védtük meg a címünket a legnehezebben - mondta Györe Attila. - A cseh Jirsky, Mahac duó szinte végig a nyakunkon volt, csak az utolsó négy kilométeren tudtuk lerázni őket. Köszönettel tartozunk a másik magyar egység tagjainak, Gilányi Zsoltnak és Kolozsvári Gábornak, minthogy ők sokat segítettek a verseny közben riválisaink megregulázásában. A mezőny egyébként elég erős volt, viszonylag sokan álltak rajthoz, úgyhogy immár nincs napirenden, hogy a C-2 lekerüljön a maratoni világbajnokság programjáról."
A fiúk azért bebiztosították zamorai vb-részvételüket, tudniillik a szólószámot időtlen idők óta önnön hitbizományává tévő, 47 éves Pétervári Pál visszavonulása után egyesben is kiharcolták a csapattagságot: "Miután a párosbéli indulás elől elhárultak az akadályok, lemondtunk a duplázás kiváltságáról, nehogy veszélybe sodorjuk a rekordunkat - magyarázta Csabai Edvin. - A kenu kettesben elért győzelemmel ugyanis immár a miénk a vébétörténet legeredményesebb párosa. A siker persze csapatmunka eredménye, ily módon köszönetet mondunk edzőnknek, Ludasi Róbertnek s a felkészülésünket mindenben segítő Reményi Péternek."
Györe és Csabai elszántságát jelzi, hogy a nehéz terepen kiharcolt győzelem után ünneplésként még rázósabb evezéssel múlatták az időt. Első szabad hétvégéjüket a szlovéniai Soca-folyón töltötték, ahol vadvízi kenutúrán vettek részt. "Csupán néhány hetet engedélyezünk magunknak arra, hogy kipihenjük a fáradalmakat, hisz a következő szezonra még merészebb tervekkel készülünk - vette át a szót újra Györe. - Feltett szándékunk, hogy síkvízen is kiharcoljuk a válogatottságot. Az év nagy részében együtt készülünk az elmúlt két évben ötszáz és ezer méteren itthon remeklő Hüttner Csaba, Fürdök Gábor párossal, s úgy véljük, verhetők. Tréningeken olykor-olykor eléjük kerültünk eddig is, anélkül hogy speciális rövid távú munkát végeztünk volna ... "
Csabai is egy húron pendül társával, és amondó - a számára kéztöréssel induló, majd remekül végződő szezon után -, itt az idő a szakágváltásra, illetve a két versenyforma együttes űzésére: "Az elmúlt években általánosan elterjedt keskenyebb hajók a kisebb súlyú versenyzőknek kedveznek, vagyis számunkra ideálisak. A maratoni és síkvízi felkészülés összeegyeztetése sem okozhat gondot: élő példa erre a kajakosoknál a norvég Fjeldheim, Larsen páros, amely ezer méteren és 34 kilométeren is a világ legjobbjai közé tartozik. Egyébiránt minket szinte tényleg csak a sport szeretete hajt ... Hogy ne beszéljek a levegőbe, elárulom, a tavalyi maratoni Eb- és vébéaranyért, vagyis az egész éves verejtékes munkáért 250 ezer forintot kaptunk."
Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK