FONTOS


 

Fehérvári Vince: ausztrál színekben az olimpián?
Kolonics hatodszor is nyert az MKB-ranglistán

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.11.28
--------------------------------------------------------------------------------

Szerdán nyilvánosságra hozták a kajakosok és kenusok éves teljesítményét összegző MKB-ranglistát, ám a név- és számsor mögött ezúttal valóban számos érdekesség rejtezik. A kenusok mezőnyében egyeduralkodó Kolonics György a bank és az MKKSZ együttműködése révén hatodszor kiírt versengést minden alkalommal megnyerte. Igaz, mögötte új dobogósok tűntek fel Malomsoki Sándor és Iván Gábor személyében.

A férfi kajak szakág győztese Fehérvári Vince utószor előzte meg a két olimpiai bajnokot - Vereckei Ákost és Storcz Botondot. Fehérvári ugyanis az ötödik kontinensre költözött, s ausztrál állampolgárságért folyamodik. Hétszeres világbajnokunk feltett szándéka, hogy a korábbi hazai olimpiai válogatók elvesztése után Athénban, ausztrál színekben induljon az ötkarikás játékokon. A díjat távollétében átvevő edzője, Séra Miklós elmondta: (volt) tanítványa az ősz folyamán Perthben edzett és tanult, ám decemberben már a keleti parton, az egyik nagy brisbane-i egyesületnél folytatná a munkát az ausztrál válogatott mellett dolgozó, magyar származású kajakedző, John Sümeghy irányításával. Magára maradt párospartnere, a térdsérülés után lábadozó Hegedűs Róbert Gyökös Lajossal és több fiatal versenyzővel készül, s próbálja gyarapítani már-már felbecsülhetetlen éremgyűjteményét.
Kovács Katalin elsősorban egyesbéli diadalaival előzte meg a hölgyeknél Szabó Szilviát és Bóta Kingát, noha utóbbiak ebben az évben négy aranyukkal - mennyiségi szempontból - még rajta is túltettek a világbajnoki éremhalmozás során. Szabóék életét mostanság felhőtlennek gondolná az ember, ám a sziklakemény felkészülés egyelőre nem készteti őket szakadatlan mosolygásra: "A győzelmeink jutalmaként néhány héttel később kezdhettük el a felkészülést, mint a csapat fiataljai, ám ez utóbb még több terhet rótt ránk - magyarázta a tiszaújvárosi Szabó Szilvia. - Nálunk hatalmas a konkurenciaharc, s egy kis erőnléti hátrány elég ahhoz, hogy az emberben tudatosodjon, aligha van bérelt helye a hajóban. Az aranyak mellett az egy szem Eb-ezüstérmünk már kudarcnak számított, s a jókor jött pofontól a vb-re úgy kijózanodtunk, hogy mindent megnyertünk. Mostantól persze már nem akarjuk túlvállalni magunkat, elsősorban az olimpiai számokra figyelünk, elvégre jövőre már az olimpiai kvalifikációért küzdünk."
Noha a lányok ezúttal igen közel kerültek az MKB trezorjától, hangsúlyozták: ők egy Athénhoz közeli aranybányát néztek ki maguknak, hogy a kellő időben "kifoszthassák".

MKB kajak-kenu-ranglista, 2002

Férfiak. Kajak: 1. Fehérvári Vince (edzô: Séra Miklós, egyesület: Démász-Szeged) 107 pont, 2. Vereckei Ákos (e: Sári Nándor, egy: Honvéd-Westel) 101.6, 3. Storcz Botond (e: Sári Nándor, egy: Démász-Szeged)96.6. Kenu: 1. Kolonics György (e: Ludasi Róbert, egy: Csepel) 126.6, 2. Malomsoki Sándor (e: Vizi Gábor, egy: Dunaferr) 99.5, 3. Iván Gábor (e: Oláh Tamás, egy: KSI SE) 88.6. Nôk. Kajak: 1. Kovács Katalin (e: Fábián Lászlóné, egy MTK) 213.5, 2. Szabó Szilvia (e: Fábián Lászlóné, egy Tiszaújváros) 178.3, 3. Bóta Kinga (e: Fábián Lászlóné, egy: Tiszaújváros) 166
Ifjúságiak. Férfiak. Kajak: 1. Szabó Gergely (e: Tóth László, egy: KSI SE) 110. Kenu: 1. Metka Márton (e: Soltész Árpád, egy: UTE) 107.3. Nôk. Kajak: 1. Faldum Bereniké (e: Barina József, egy: Tolnatext) 159.95
Egyesületek: 1. KSI SE 1659, 2. Démász-Szeged 1089.75, 3. Gyôri VE 1076.5
Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK