FONTOS


 

Kínai segítség Vereckeinek

Három középdöntőben voltak csak érdekeltek a magyarok a sevillai kajak-kenu vb második napján: Borhi Zsombor kajak egyesben, Vereckei Ákos és Veréb Krisztián kajak-, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba kenupárosban harcolta ki a részvételt a szombati 1000 m-es fináléban. Azaz: realizálták a szokásos minimális elvárást, csatlakoztak azokhoz a társaikhoz, akik ezt már korábban, a csütörtöki előfutamok során megtették.

A legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy színes, mozgalmas program várt a magyarokra. Ennek megfelelően mintha ők maguk igyekeztek volna némi izgalomról gondoskodni, hogy legalább átmenetileg lázba hozzák a maroknyi, de hihetetlenül lelkes szurkolótáborukat. Borhi Zsombor például 750 méter táján néhány centi erejéig átengedte addigi vezető pozicióját az izraeli Yelinnek. Utána viszont visszaszerezte, s szinte a legminimálisabb különbséggel, 107 ezredmásodperccel, de nyert. A kenupárosok között Fürdök Gábor és Hüttner Csaba a középmezőnyből fokozatosan jött fel, mintha csak arra ügyeltek volna, hogy a döntőbe jutást jelentő 3. helyet elcsípjék, a végén viszont másodikként léptek tovább. Edzőjük Ludasi Róbert magától értetődőnek vette ezt, s inkább Kolonics Györgyről, elsőszámú tanítványáról tartott "előadást":

- Ezren minden attól függ, hogy vállalja-e a "fájdalmat". Mert az ezerre mindig azt mondja, hogy "fáj". Azt szeretném, ha úgy versenyezne szombat délelőtt, mint hajdan a poznani Eb-n, amikor 900-ig vezetett, s csak a végén hajrázta le a német Dittmer, második lett, aztán megnyerte az 500-at. Ez lenne most is az ideális menetrend!

A Vereckei Ákos, Veréb Krisztián kajakpáros szereplését - kis túlzással - nem annyira amiatt kísérte felfokozott figyelem a magyar táborban, mert futamonként csak az első kettő jutott a fináléba, hanem Vereckei hátfájása volt a nagyobb "tét". Nos, nyertek, viszonylag simán verték nagyhírű orosz riválisaikat, Gruskint és Tyiscsenkót, tehát...

- Már nem rajtam múlott! - hárította el szerényen dr. Dobos József, a csapat orvosa egyszerre az érdeklődést és az elismerést. - Hosszú praxisom alatt ugyanis kitűnő kapcsolatot alakítottam ki a kollégáimmal, Vereckei ennek köszönhetően a kínaiakhoz jár gyógyulás keresni, akupunktúrás kezelést kap és a jelek szerint megszünt a hátfájása.

A sevillai kajak-kenu vb 500 m-es középdöntői - na, nem valamilyen színvonal-visszaesés, sokkal inkább a továbbjutási szisztéma többlépcsős volta miatt - már lényegesen több eseményt tartogattak magyar szempontból, mint a délelőtt kétszer ilyen hosszú távon zajló versengés. Az elején az egyes hajók kiválóságai vetélkedtek és mindhárom magyar biztosította helyét a szombat délutáni döntőben.


- Kár, hogy nem ez volt a döntő - sóhajtott egyet Kolonics György (képünkön) az ötszázas középfutam után. Mint kiderült, 1:45.80-at repesztett Ludasi Róbert tanítványa, s ezzel a legjobb idővel szintén döntős lett.


Elsőként Kolonics nyert a kenusok között, s történetesen olimpiai bajnokok csúcstalálkozójából került ki győztesen, hiszen ő két éve Sydneyben diadalmaskodott, a mögötte célba érkező cseh Martin Doktor 1996-ban Atlantában volt a legjobb. A kajakos Vereckei Ákos és Kovács Katalin a továbbjutást illetően lemásolta Kolonics produkcióját, a különbség csupán annyi volt, hogy míg Kovács is első lett, addig Vereckei csak a szintén biztos döntőt érő második helyére ügyelt. Ezt címvédőhöz méltóan tette!

A három páros szám 500-as középdöntője, mondhatni, annyiban szabályos volt, hogy a két kajakos duó (Kammerer Zoltán és Storcz Botond, valamint Szabó Szilvia és Bóta Kinga) úgy nyerte futamát, ahogyan az az olimpiai, illetve a világbajnok cím védőihez illik: imponáló biztonsággal, szemre is tetszetős lapátolással. A kenusok között Fürdök Gábor és Hüttner Csaba ellenben alaposan megszenvedett a finálés szereplés jogáért: féltávnál, 250 méternél ugyan még az élen haladtak, de utána visszaestek a kieső, negyedik helyre, s úgy látszott, hogy a cél előtt 60-80 méterrel indított hajrával elkéstek. Szerencsére ők másképp gondolták, s nem is centikkel, csak milliméterekkel, 73 ezredmásodperccel előzték meg az ukránokat, s lettek végül döntőt jelentő harmadikok.

A Gyökös Lajos, Borhi Zsombor, Kökény Roland, Hegedűs Róbert összetételű kajakos kvartett kiélezett, szoros verseny végén tette fel a pontot az i-re, miután harmadik lett, teljessé téve ezzel a vb első két napjának mérlegét: minden magyar, aki elindult, döntőbe jutott!

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedetten értékelt:
- Eddig pontosan az történt, amit vártam, nem ért semmilyen, sem kellemes, sem kellemetlen meglepetés.
Szombaton 9 órakor kezdődnek az 1000 m-es finálék.

Népszava 2002.08.30.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK