FONTOS


 

Magyar éremesőre várva

Csütörtök délelőtt a női négyesek 1000 méteres számának előfutamaival kezdődik Sevillában a 32. kajak-kenu vb, amelyen a magyarok a számok zömében éremre, sőt győzelemre esélyesek, s különleges nehézséget csak az okozhat, hogy mindenki őket akarja megverni.

A közvélemény tíz aranyat szeretne


Kovács Katalintól sokat vár a magyar kapitány
Ez így természetes, hiszen az elmúlt tíz esztendőben sikert sikerre halmoztak, soha nem adták öt győzelemnél alább, s kuriózumszámba ment, ha nem ők végeztek a nemzetek nagydíjában a pontverseny élén. Időnként már-már nyomasztó lett a fölényük: 1994-ben, Mexikóvárosban például a maximális 78-ból 20 érmet, 1995-ben éppen a legnagyobb rivális otthonában, Duisburgban a 26-ból kilenc aranyat nyertek.

A mostani előjelek - tekintettel a tavalyi poznani vb tizenhat dobogós helyére (nyolc arany, négy ezüst, négy bronz), illetve a júniusi szegedi Eb csodás sorozatára (10, 7, 2) - felettébb sokat ígérőek. Olyannyira azok, hogy a sikersportág irányítói nem győzik óva inteni a túlzottan derülátókat: "tíz aranyat nyerni egyszer az életben lehet, csodák nem naponta történnek, így mindenki maradjon a realitásoknál, és legyen majd nagyon elégedett, mondjuk, hat-hét elsőséggel" - mondják a vezetők.

A magyar válogatott összetétele kifejezetten szerencsés, hiszen akadnak az elitben olyanok, akik már a kilencvenes évek második felében is rendre főszereplők voltak (Kolonics, Fehérvári, Hegedüs, Horváth, Storcz, de - ritka kivételként - Borhi Zsombor már 1994-ben világbajnokságot nyert), s jócskán vannak, akik legfeljebb akkoriban ültek, térdeltek először hajóba (főleg a lányok között). Vagyis megalapozottan kijelenthető: az Eb- és vb-sikerek közben alakul az athéni olimpiai csapat.

E tekintetben Angyal Zoltán, aki öt esztendeje dirigál eredményes szövetségi kapitányként, szűkszavúan csak annyit mondott: három olimpiai számban vár győzelmet versenyzőitől. Főleg a K-1 500 méter két sztárjától, Kovács Katalintól és Vereckei Ákostól, az olimpiai elsősége óta nem igazán villogó férfi kajak négyestől, valamint az örökifjú Kolonics Györgytől reméli a "minőségi elsőséget".

Maga a vb sok szempontból tartogat újdonságokat. Eddig az 1998-as szegedi és a tavalyi poznani vb vitte el pálmát 54-54 résztvevő országgal, Sevillában vélhetően megdől ez a rekord, mert a nemzetközi szövetség 16-18 "kis" országot hívott meg és lát vendégül, s ez a gesztus eleve 65-70-re növelheti a résztvevők nemzetek számát. A másik premier szombat délelőtt kilenc óra tíz perckor lesz: ekkor kerül sor a C-1 1000 m B döntőjére, azaz a 10-18. hely sorsának eldöntésére - ilyesmire sem volt eddig példa. Azért ezt a pluszt némi óvatossággal kezelik az illetékesek: a nem túl népszerű számokban (női K-4 és a C-4, mindhárom távon) őrzik a hagyományokat, és csak A döntőt bonyolítanak le.

Nagy hőség van a helyszínen

A hőséget jövendölő időjósoknak mégiscsak igazuk lesz, mert süt a nap, és egyre melegebb van Sevillában, így várható, hogy 30 fok feletti kánikulában kell majd versenyezniük a résztvevőknek.

A magyarok háza táján tökéletes a rend és a nyugalom. Angyal Zoltán és csapata nem valamelyik hivatalos, a szervezők által méregdrágán kínált szállodában lakik, hanem egy olyan hotelben, amelyik kívül esik ezek körén. Spórolásról szó sincs, de a 14 millió forintos költségvetéssel megszervezett utazás, elhelyezés, ellátás így a szokottnál is több és magasabb fokozatú komfortot jelent, a nyugodt körülményekről nem is beszélve.

A szerda délelőtti technikai értekezleten kiderült, hogy a nemzetközi szövetség (ICF) kisérlete fényesen sikerült, mert rekordmezőny indul az andalúziai városban: 74 ország képviselteti magát, szemben az eddigi (1998, Szeged és 2001, Poznan) csúcsot jelentő 54-gyel.

Kérdés persze, hogy "a mennyiség átcsap-e minőségbe" is. A legtöbben, mint mindig, a férfi kajakosok számait választották, de őszinte meglepetést keltett, hogy például a kenu egyeseknek is négy előfutamban kell vetélkedniük a továbbjutásért. Régebben mindig akadt néhány "lyukas" műfaj, amelyben esetenként csak egy - s rögtön döntő - futamra való mezőny verbuválódott, ezzel szemben most nincs ilyen. A női kajakos és kenus kvartettek vannak mindhárom távon abban a kivételes helyzetben, hogy a három-három előfutam győztesei ölbe tett kézzel nézhetik majd a középdöntőket, miután egyenesen belapátolták magukat a fináléba.

A vb megnyitója szerda este lesz a pályán, a versenyek csütörtökön kora délelőtt az 1000 méteres előfutamokkal kezdődnek.

[origo] 2002.08.28.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK