FONTOS


 

Remeklő magyar hölgyek a kajak-kenu vébén

Bronzérmes lett a sevillai kajak-kenu vb 1000 méteres döntőinek nyitányán a női négyes, a folytatásban azonban, némiképpen igazolva az előzetes, reális várakozást csak 8., illetve 7. hely jutott a kenus Kolonics Györgynek, és a kajakos Borhi Zsombornak. Az első magyar aranyat - kétséget sem hagyva afelől, hogy manapság ő a világ legjobb kajakosnője - Kovács Katalin nyerte. A magyar csapat második sevillai aranyát a Szabó Szilvia, Bóta Kinga pár nyerte, megismételve hat héttel ezelőtti szegedi Eb-sikerét. A kenus és férfikajakos négyes ötödik, illetve negyedik helye mélységes csalódást okozott.

Papírforma és csalódás

Az első győzelmeken a lengyelek, a németek és a norvégok osztoztak. Ha csak fél másodperccel is, de vezetett a Móni, Keresztesi, Viski, Paksy egység az első ellenőrzési pontnál, 250 méternél a lengyelek előtt. A folytatás is hasonló volt, 500-nál a sorrend: 1. Magyarország, 2. Lengyelország, 3. Kína. Utána viszont jelentős hullámvölgy következett, mert az ukránok átmenetileg még a dobogóról is leszorították Viskiéket. A végén velük nem volt gond, a másik két riválist viszont már nem lehetett megelőzni. A győztes lengyelek 3 helyen változtattak a júliusi szegedi Eb-n - ahol magyar győzelem született - csak bronzérmes kvartettjükön. Andreas Dittmer legyőzhetetlen: a német kenus egyrészt megvédte világbajnoki címét, másrészt hat héttel a szegedi sikere után ismételt, újra magabiztosan előzte meg legnagyobb ellenfelét, az orosz Makszim Opaljevet. Kolonics, aki tavaly Poznanban bronzérmes volt, nem tudott beleszólni az élen zajló csatába, és csak 8. lett. Eggyel jobb helyezést ért el nála a kajakosok között Borhi: többnyire a középmezőnyben lapátolt, miközben a dobogós helyekért sokáig olyan, viszonylag „outsider"-nek számító nemzetek képviselői voltak versenyben, mint Argentína és Izrael. E két utóbbi örömét egy norvég, Erik Veras-Larsen rontotta el, miután remek hajrájával az utolsó 250 méteren a 9., utolsó helyről jött fel a legelőkelőbbre: a jelek szerint az északiak máris megtalálták a legendás, Atlantában és Sydneyben is olimpiai bajnok Knut Hollmann utódját

Az első magyar aranyat, kétséget sem hagyva afelől, hogy manapság ő a világ legjobb kajakosnője, Kovács Katalin nyerte a sevillai vb 1000-es döntőinek második felvonása során. Az MTK 26 és fél esztendős, 173 centi magas, 64 kilós kitünősége „szólóban" még egyszer sem volt világbajnok, négyesben ez már ötször sikerült neki. Most - miközben az addig a szokatlanul hűvös, borús idő kezdett majdnem naposra váltani - semmit nem bízott a véletlenre, 500-ig alaposan elhúzott a mezőnytől, tekintélyt parancsoló, majdnem 2 másodperces előnyt szerzett. A táv második felében ugyan feljöttek rá a riválisok, meglepetésre főleg a német Wagner és nem a címvédő olasz Idem, de fél hajónyi fölénnyel sikerült őket visszaverni. - Nehéz volt, nagyon elfáradtam, szerencsére bírtam a végét, pedig korábban mindig ott volt gondom - értékelt a célbaérkezés után. - Sokáig úgy éreztem, hogy ellenfeleim kényelmesen ültek az oldalvízemen. Nagyon boldog vagyok! És ha egy üzlet beindul... Húsz perccel Kovács győzelme után újabb magyar érmet lehetett regisztrálni: a rendszerint amolyan „lyukas" számnak számító k-2 1000 méteren - ahogy mondani szokás - a bronz is szépen csillog! Az minden esetre meglepő volt, hogy már a második férfikajak szám végződött, ezúttal kettős, északi sikerrel. A győztes svédek amolyan rajt-cél győzelmet arattak. A kenusok mintha kibérelték volna a 8. helyet, mert Kolonics után a Fürdök, Hüttner egység is csak utolsó előtti lett. A lengyelek már a második elsőséget ünnepelték.

A magyar csapat második sevillai aranyát a Szabó Szilvia, Bóta Kinga pár nyerte, megismételve hat héttel ezelőtti szegedi Eb-sikerét. A lengyelek és a németek mögött a harmadik helyen haladt a magyar kettős 250-nél, de 500-nál már első volt. Sőt, 750-ig majdnem egy másodpercre nőtt előnyük a németekkel szemben. És a végére is maradt belőle! - Ötszáznál is nagyon izgultam, de még kétszázzal a vége előtt is - ismerte be a tiszaújvárosiak alig 24 esztendős kitünősége, a hatodik vb-elsőségét szerző Szabó Szilvia a győzelem után. - Nagyon féltem, hogy elfogy a nehezen megszerzett előnyünk. Bóta Kinga, aki 9 nappal ezelőtt ünnepelte 25. születésnapját, arra is szakított időt, hogy már a közeli jövőt elemezze: - A vasárnapi ötszázon párosban van miért visszavágnunk, hiszen a lengyelek Szegeden megvertek bennünket, a négyesben nemcsak ők, hanem a németek, s a hazai környezetben versenyző spanyolok is veszélyesek lehetnek. A lányok okozták az utolsó örömöt az 1000-es döntők során, mert a kenus és férfikajakos négyes ötödik, illetve negyedik helye - lehetne szépíteni, de minek - mélységes csalódást okozott. Pedig előbbiek féltávnál még másodikok, utóbbiak az elején elsők voltak. Aztán visszaestek... Újabb lengyel, és szlovák(!) sikert hozott a félig-meddig magyar szám.

Ezúttal a hölgyeknek ment jobban

A magyar nők remekeltek a sevillai kajak-kenu vb 1000 m-es döntőiben: Kovács Katalin és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős arany-, a Móni, Keresztesi, Viski, Paksy kvartett bronzérmes lett. A férfiaknak már nem ment ennyire jól, közülük csak a Vereckei Ákos, Veréb Krisztián pár végzett dobogós, harmadik helyen.

A kenusok (5. a négyes, 8. Kolonics és a Fürdök, Hüttner egység), valamint az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes tagjai (4. Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth) csalódást okoztak, Borhi Zsombor k-1-ben 7. lett.

A lengyelek nyerték a legtöbb (9-ből 3) aranyat, ők, a magyarok és a németek a legtöbb érmet (3-0-1, 2-0-2, illetve 1-3-0).

Egyénileg a norvég Eirik Veras-Larsen szerepelt a legbravúrosabban: egyesben arany-, párosban ezüstérmet érdemelt produkcójáért.

1000 m-es döntők, eredmények:
nők:
k-1, világbajnok:
Kovács Katalin (magyar) 3:53.340 p
2. Wagner (német) 3:53.920
3. Idem (olasz) 3:54.770

k-2, világbajnok:
Szabó Szilvia, Bóta Kinga (magyar) 3:37.259
2. Mucke, Opgen-Rhein (német) 3:38.572
3. Pessakhovitch, Gafni (izraeli) 3:42.165

k-4, világbajnok:
Lengyelország 3:17.007
2. Kína 3:17.194
3. Magyarország (Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Viski Erzsébet,
Paksy Timea) 3:18.487

férfiak:
k-1, világbajnok:
Eirik Veras-Larsen (norvég) 3:27.586
2. Correa (argentín) 3:28.273
3. Seroczynski (lengyel) 3:28.400
...
7. Borhi Zsombor (magyar) 3:29.433

k-2, világbajnok:
Nilsson, Oskarsson (svéd) 3:12.625
2. Fjeldhein, Veras-Larsen (norvég) 3:13.691
3. Vereckei Ákos, Veréb Krisztián (magyar) 3:14.438

k-4, világbajnok:
Szlovákia 2:52.837
2. Németország 2:52.910
3. Bulgária 2:53.990
4. Magyarország (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Kökény Roland,
Horváth Gábor) 2:55.243

c-1, világbajnok:
Andreas Dittmer (német) 3:49.031
2. Opaljev (orosz) 3:49.644
3. Giles (kanadai) 3:50.737
...
8. Kolonics György (magyar) 3:57.363

c-2, világbajnok:
Slyvinski, Kobierski (lengyel) 3:32.456
2. Balceiro, Rojas (kubai) 3:33.676
3. Scarola, Dalton (kanadai) 3:33.969
...
8. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (magyar) 3:39.482

c-4, világbajnok:
Lengyelország 3:17.794
2. Kanada 3:18.127
3. Fehéroroszország 3:18.421
...
5. Magyarország (Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann
György) 3:20.047

Nyilatkozatok

Angyal Zoltán, szövetségi kapitány:"Hát ez nem volt valami fényes délelőtt. Elsősorban a férfi kajaknégyes tagjai és a kenusok maradtak el attól, amit vártunk. Előbbiek negyedik helye a legfájóbb, sajnos csak ennyire telt tőlük, amikor a mezőny harmadszor beindult, ők már nem bírták erővel. Jó lett volna, ha Borhi és a Fürdök, Hüttner pár is bekerül az első hat közé. De még jócskán lehet javítani!"

Baráth Etele, a szövetség elnöke:"Főleg a kenusok okoztak számomra csalódást, egész egyszerűen nem sikerült a felkészülésük."

Viski Erzsébet, a bronzérmes női négyes "vezérevezőse":"Jól kezdtünk, de aztán elfogyott az erőnk. Az elején még minden úgy alakult, ahogy elképzeltük, de a végén hiába szóltam be, hogy "na!", a lányok nem reagáltak. Ezért lettünk csak harmadikok."

Vereckei Ákos és Veréb Krisztián, a harmadik helyezett kajakpáros:"Nagyjából úgy alakult a verseny, ahogy előtte gondoltuk. Azt hittük, hogy a svédek a végére elkészülnek az erejükkel, de ebben csalódnunk kellett, mert nem így történt."

Kolonics György:"Úgy indultam el, hogy megyek, amíg bírom, aztán a végén, amikor sorra húztak el mellettem a többiek, elsősorban fejben fáradtam el. Ennek ellenére bízom a vasárnapi ötszázban."

Egy számban nincs csak döntősünk vasárnap

A legrövidebb táv, a 200 m előfutamainak finisében a Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedüs Róbert kajakos kvartett is csatlakozott a "középdöntőmentesek" csapatához: nyertek, így egyenes ágon léphettek tovább.


Férfi kajak négyes középdöntő, fotó: Reuters
A második felvonásban sajnálatosan gyorsan megszakadt egy pompás sorozat: a c-1 középdöntőjéig minden magyar döntős lett, ez azonban nem sikerült a futamában csak negyedik Malomsoki Sándornak, ezért a kenusok vasárnap délutáni villámvetélkedése kivételt jelent a 27 számból álló vb-programban. Malomsoki nem sokkal később Vasalival némileg korrigálta hibáját: harmadikként jutottak tovább.

Közben a táv hétszeres világbajnok specialistája, Fehérvári Vince a végletekig fokozta az izgalmakat: k-1-ben harmadikként, csak a hasonló helyezést elérők közötti legjobb idejének köszönhette döntőbejutását.

Janics Natasa a nők hasonló számában biztos győztesként biztosította a helyét - világbajnokságon először magyar színekben - az éremért vetélkedők között. A középdöntők vége - amikor a nagy szél miatt valóságos hullámlovaglás folyt - megint Fehérváriról "szólt": állandó partnerével, Hegedüs Róberttel a második helyről lett érdekelt a harmadik döntőjében.

Vasárnap Sevillában délelőtt (9 óra) az 500-as döntőket rendezik, valamennyiben lesz magyar induló, délután következnek a sprintfinálék.

[origo] 2002.08.31.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK