FONTOS


 

Vb, Sevilla: folytatódhat a magyar csoda

Csütörtök délelőtt a női négyesek 1000 m-es számának előfutamaival kezdődik Sevillában a 32. kajak-kenu vb, amelyen a magyarok a számok zömében éremre, sőt győzelemre esélyesek, s különleges nehézséget csak az okozhat, hogy mindenki őket akarja megverni. Ez így természetes, hiszen az elmúlt 10 esztendőben sikert sikerre halmoztak, soha nem adták 5 győzelemnél alább, s kuriózumszámba ment, ha nem ők végeztek a Nemzetek Nagydíjában a pontverseny élén.

Időnként már-már nyomasztó lett a fölényük: 1994-ben Mexikóvárosban például a maximális 78-ból 20 érmet, 1995-ben éppen a legnagyobb rivális otthonában, Duisburgban a 26-ból 9 aranyat nyertek.
A mostani előjelek - tekintettel a tavalyi poznani vb 16 dobogós helyére (8, 4, 4), illetve a júniusi szegedi Eb csodás sorozatára (10, 7, 2) - felettébb sokatígérőek. Olyannyira azok, hogy a sikersportág irányítói nem győzik óva inteni a túlzottan derülátókat: 10 aranyat nyerni "egyszer az életben" lehet, csodák nem naponta történnek, így mindenki maradjon a realitásoknál és legyen majd nagyon elégedett, mondjuk, 6-7 elsőséggel.
A magyar válogatott összetétele kifejezetten szerencsés, hiszen akadnak az elitben olyanok, akik már a kilencvenes évek második felében is rendre főszereplők voltak (Kolonics, Fehérvári, Hegedüs, Horváth, Storcz, de - ritka kivételként - Borhi Zsombor már 1994-ben világbajnokságot nyert!), s jócskán vannak, akik legfeljebb akkoriban ültek, térdeltek először hajóba (főleg a lányok között...). Vagyis megalapozottan kijelenthető: az Eb- és vb-sikerek közben alakul az athéni olimpiai csapat.
E tekintetben Angyal Zoltán, aki 5 esztendeje dirigál szupereredményes szövetségi kapitányként, szűkszavúan csak annyit mondott: 3 "ötkarikás" számban vár győzelmet versenyzőitől. Főleg a k-1 500 m két sztárjától, Kovács Katalintól és Vereckei Ákostól, az olimpiai elsősége óta nem igazán villogó férfi kajak négyestől, valamint az örökifjú Kolonics Györgytől reméli a "minőségi" elsőséget.
Maga a vb sok szempontból tartogat újdonságokat. Eddig az 1998-as szegedi és a tavalyi poznani vb vitte el pálmát 54-54 résztvevő országgal, Sevillában vélhetően megdől ez a rekord, mert a nemzetközi szövetség 16-18 "kis" országot hívott meg és lát vendégül, s ez a gesztus eleve 65-70-re növelheti a résztvevők nemzetek számát. A másik premier szombat délelőtt 9 óra 10 perckor lesz: ekkor kerül sor a c-1 1000 m B-döntőjére, azaz a 10-18. hely sorsának eldöntésére. Ilyesmire sem volt eddig példa... Azért ezt a pluszt némi óvatossággal kezelik az illetékesek: a nem túl népszerű számokban (női k-4 és a c-4, mindhárom távon) őrzik a hagyományokat és csak A-döntőt bonyolítanak le.

Sportfórum 2002.08.28.

Hiteles hajók

Kellemes az idő, távolról sincs olyan meleg, amint azt előre jósolták, így zavartalanul tarthatta meg első edzését a magyar válogatott a sevillai kajak-kenu-vb színhelyén. A belvároshoz közeli pályán, a dallamos nevű Quadalquivir-folyó egyik mellékágán zajlott a gyakorlás, és a hajóhitelesítésre is sor került. Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben esetenként már-már „űrhajókat" idézett egyes kajakok és kenuk fazonja, ez az ellenőrzés gyakran okozott vízparti izgalmat a magyarok számára is.


Kovács Katalin egy hónapja három Eb- címet szerzett

A színes Sport 2002.08.28.

Több hajóban eveznek
Rekordrészvétel a ma kezdődő sevillai vb-n


Föltétlenül színesebb lesz a ma az 1000 méteres előfutamokkal kezdődő világbajnokság, mint az 1938 óta íródó történet eddigi összes vb-je, tekintettel arra a tényre, hogy a nemzetközi szövetség amolyan sportág-fölzárkóztatási koncepciójának eredményeképpen hetvennégy ország nevezett a sevillai megméretésre. A múlt évben Poznanban - ahol amúgy nyolc aranyérmet és négy-négy ezüst-, illetve bronzmedált szerzett a magyar válogatott - rekordbeállítást konstatálhattunk, ugyanis az 1998-as szegedi viadalhoz hasonlóan ötvennégy nemzet vett részt küzdelmekben, a húszas bővítés konklúziója, egyben félelme pedig az: jaj, csak a nehogy sokan fölboruljanak és rúgkapáljanak a szép nevű Guadalquivir folyóban.

Ami bizonyos: honfitársaink nem tesznek ilyesmit, lévén, hogy - a nemzetközi pontversenyt az utóbbi időben rendre megnyerve - a legjobbak, s általában az okoz meglepetést, ha valaki vagy valamelyik egység nem jut el a döntőig. Az előzetes erőpróbának is kitűnő júliusi szegedi Európa-bajnokságon mind a huszonhét számban akadt magyar finalista, hogy a győztesekről (tíz elsőség) ne is beszéljünk. Most hasonló a terv, már ami a döntőbeli pozíciókat illeti, tudniillik a hivatalos cél hat-hét aranyra és három-négy „olimpiai" vb-címre korlátozódik. Ami ez utóbbit illeti: 500-on a Maty-éren felülmúlhatatlan Kovács Katalin, illetve Vereckei Ákos „hozhat" kettőt, a többi pedig majd - miként azt megszoktuk - jön magától...

Hat-hét arany? Hm, milyen az ember: olyan az ember, hogy ennyit szenvtelen arccal papírformaként

elne el.

MA, Népszabadság 2002.08.29.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK