FONTOS


 

Mol Világkupa, Szeged
Kolonics a Mol Vk-n világbajnoki próbát tarthat
Négyes helyett négy indulás

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.05.20
--------------------------------------------------------------------------------

Minden idők legnagyobb magyarországi kajak-kenu Világkupájára kerül sor a hét végén: a tavalyi, 33 országot vonzó Európa-bajnokság után a 2003-as szegedi Mol Vk-ra ugyanis ez ideig 47 nemzeti csapat nevezett.


A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György négy számban indul Szegeden (Fotó: Danis Barna)
Az elmúlt évek legeredményesebb gárdája, a magyar válogatott hazai vízen ismét jó eséllyel pályázik arra, hogy éremhalmozással tegye emlékezetessé a rekorddöntést. Angyal Zoltán szövetségi kapitány együtteséből elsőként a kenus szakág főszereplőit mutatjuk be.
A szakág szereplése mindenekelőtt Ludasi Róbert munkájához köthető, hiszen a csepeli edző Kolonics György, Kozmann György, Joób Márton és több tehetséges fiatal trénere. A kétszeres olimpiai bajnok és ötkarikás bronzérmes Koló ezúttal is a hadak élére áll - egymaga négy számot vállal -, s úgy fest, tíz év múltán továbbra is főként rajta múlik majd, hogy az idei vb-n hány kvalifikációs helyet szerez magának a válogatott az athéni játékokra. A 2002-es, sevillai világbajnokságon is egyedül ő szerzett volna jogot az olimpiai részvételre C-1 500 méteren, míg párosaink hoppon maradtak volna.
Ludasit valószínűleg a kudarc is inspirálta: a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor duó visszaesését látva magának is bizonyítani akarta, hogy nem feledte el, miként kell összekovácsolni egy újabb aranypárost. Ráadásul gyanítható, az egy vb-n hajdan öt aranyat szerző Horváth Csaba, Kolonics György kettős mindmáig aktív klasszisát sem kellett sokáig győzködnie arról, hogy újra kipróbálja magát a C-2-esek mezőnyében.

A Mol Világkupán induló kenu válogatott
200 m. C-1: Malomsoki Sándor, Balázs Péter. C-2: Kozmann György, Kolonics György; Kovács Gergely, Bozsik Attila. 500 m. C-1: Kolonics, Pulai Imre. C-2: Kozmann, Kolonics; Kovács, Bozsik. 1000 m. C-1: Joób Márton, Kronecker Gábor. C-2: Kozmann, Kolonics; Zala György, Iván Gábor.
"Társként rátaláltunk Kozmann Györgyre, akivel most Szegeden három távon is elindulnak - mondta Ludasi. - A két versenyző összetérdelése persze nem ment egyszerűen: Kozmann elhagyta Paksot és az edzőjét, hogy az athéni olimpia előtt - velünk együtt - megragadja az utolsó lehetőséget egy eredményes páros kialakítására. Szép-szép négyesben vébéket nyerni, ám kenuban a kvartettek nem versenyeznek az olimpán: úgyhogy az egész szakág létérdeke, hogy újra legyen egy jó párosunk.”
A kooperáció minőségére az e hét végi teljesítmény adhat választ. Ludasi úgy véli, néhány számban világbajnoki erősségű, illetve az országonkénti két-két egység indításának lehetősége miatt, még a vb-döntőnél is acélosabb mezőny jöhet össze a Mol Vk fináléiban. Az edző eddigi tapasztalatai alapján komoly elvárásokat támaszt fiaival szemben: "Ôsz óta készülnek együtt, de csak néhány hete, a szolnoki idénynyitón győződhettem meg arról, hogy igenis nagy fantázia van ebben a kenu kettesben. Kolonics ötszáz méteren az egyes után teljesíti a párost, s már korábban is bizonyította, hogy bírja a kettős terhelést. Ha ő az, aki mindkét számban képes kiharcolni a kvalfikációt, félre kell tenni minden egyéb szempontot. Esetében természetesen nemcsak az indulási jog, hanem az érem, érmek megszerzése a cél.”
A "Kolonicson kívüli” magyar kenuzás óriása, Pulai Imre ezúttal egyesben próbálja legyűrni a hazai és külhoni riválisokat. Noha Szegeden párosban nem indul, "Sumák” még arról sem tett le, hogy párosban állítsa helyre az olimpiai bajnokot illető renomét. Zala György és Iván Gábor ellenben kizárólag C-2-ben áll (térdel) a vártán, és ezer méteren egy mecheleni Vk-ezüsttel jelezte igényét a válogatottságra. A fiatal Kovács Gergely, Bozsik Attila duóra pekingi távlatokban is számíthatunk, míg a "hosszmértékben” a legrövidebb, kétszáz méteres távon Malomsoki Sándort tekinthetjük a szegedi regatta egyik esélyesének.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK