FONTOS


 

Az olimpiai programot is módosítanák
Magyar reformtervek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.01.18
--------------------------------------------------------------------------------

Hiába tartozik a világ élvonalába a magyar kajak-kenu, azzal a sportág hazai vezetői, űzői és értői is tisztában vannak, hogy nem tartozik a legpiacképesebbek közé. Hogy a sopánkodást tett kövesse, a Nemzetközi Kajak-kenu-szövetség (ICF) szakmai konferenciájának megszervezésére a magyar föderáció vállalkozott.

Máris úgy tetszik, hogy a törekvést sokan támogatják: a szombati tanácskozásra az Egyesült Államokból, Kanadából, Kubából, Japánból és Dél-Afrikából is érkeznek edzők és sportvezetők, és az ICF alelnöke, Marcel Venot mellett a szervezet valamennyi bizottsági elnöke jelen lesz.
A kellőképp radikális magyar álláspontot Vaskuti István, az MKKSZ szakmai alelnöke ismerteti, ám elöljáróban elárulta, önmagában vívmány, hogy megfelelő körrel oszthatja majd meg nézeteinket: "Az ICF a sevillai vébé helyszínén is tett egy gyenge kísérletet arra, hogy megismerje a legnevesebb trénerek véleményét, ám már a találkozó megszervezése sem sikerült túl jól. Most, a pesti Korona Mercure Hotelben minden feltétel adott ahhoz, hogy kellemes környezetben vessünk véget a kényelmeskedésnek, a semmittevésnek."
Kenus olimpiai bajnokunk a magyar reformtervekről is készségesen nyilatkozott: "Arra törekszünk, hogy mind a versenyre kilátogató szurkolók, mind a tévénézők számára érdekesebbé tegyük a regattákat - magyarázta Vaskuti. - Elsődleges kívánalom, hogy lerövidítsük a versenyprogramot: egy táv kilenc döntőjét egy órába is belesűríthetnénk, s ebbe még három eredményhirdetés is beleférne. Javasoljuk egy háromezer méteres hosszú távú verseny bevezetését, melynek során nem különálló sávokban, hanem fordulókkal tarkított pályán haladnának végig a lapátforgatók. Az előzések, a robbantások, az ember ember elleni küzdelem élvezetesebbé tenné a versenyt. Uram bocsá’ az olimpiai programot sem hagynánk érintetlenül: az ezerméteres versenyeket kiválthatná ez a program, s a négyesek küzdelmei is látványosabbak lennének ötszázon, és még pörgősebbek kétszázon. Amikor harminchat ember egyszerre meri ki a vizet, s a befutónál tizedmásodpercek döntenek, nem kell magyarázni a tévéseknek és a nézőnek, hogy miért érdemes figyelemmel követni a döntőt."
A televíziós közvetíthetőség főbb szempontjait természetesen csak szakemberek segítségével határozhatják meg, következésképp meghívták Vitray Tamást, a Telesport főszerkesztőjét is, aki évtizedek óta állandó kommentátora a sportág világeseményeinek. A képi eladhatóság persze mit sem ér évi egy-két igazán jelentős regatta esetében, ezért a magyar törekvés az ez ideig kisebb presztízsű Világkupa-sorozat reformjára is kiterjed. Vaskuti szerint a nyárelőn három egymást követő hétvégén, bő két hét alatt kellene lebonyolítani három európai Vk-t (s egy hasonlóan sűrű időrendet alakíthatnának ki Amerikában vagy Ázsiában), így a versenyeken - költségeiken kurtítva - jóval nagyobb számban vehetnének részt a tengerentúli kajakosok és kenusok.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK