FONTOS


 

A Világkupa-sorozat reformja az ötkarikás programot is befolyásolhatja
Már az idén változtatni fognak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.01.22
--------------------------------------------------------------------------------

"A kajak-kenu sport elmúlt húsz évében nem emlékszem ilyen erőteljes reformkísérletekre, mint amilyenek most, magyar javaslatra megindultak" - mondta Vaskuti István, az MKKSZ alelnöke, aki főszerepet vállalt abban, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu-szövetség (ICF) budapesti szakmai konferenciáját ne csak a sportág nagyhatalmánál tett udvariassági látogatásnak tekintsék a meghívottak.
Az elmúlt hétvége rövidnek bizonyult valamennyi magyar javaslat megvitatására, ám a Világkupa-sorozat átalakítására máris új, konszenzusos megoldások születtek. Az olimpiai és világbajnoki program reformja (az ezres program kurtítása, egy-két sprintszám, illetve egy speciális, hosszabb pályaverseny bevezetése) előtt egyébiránt épp az új Vk-rendszer jelentheti a tesztidőszakot. A szakembereknek nem kell kapkodniuk: az ötkarikás számok megváltoztatására ugyanis hat évvel a játékokat megelőzően - tehát a leghamarabb 2006-ban, a 2012-es műsor véglegesítésekor - kerülhet sor.
Vaskuti oly derűlátó, hogy a Világkupa megújítását már ez évben lehetségesnek tartja: "Három-négy tavasz végi, európai Világkupa alkotná a sorozat gerincét, melyet egy meghívásos rendszerű, tengerentúli döntő zárna le három héttel a világbajnokság után. Az idény így hosszabb lenne, és több minőségi versennyel bővülne. A küzdelmek kétnapos regattákat jelentenének, melyeken belül - a tévéközvetítésnek kedvezve - több mint egy óra alatt rendeznénk meg egy-egy táv döntőit. A pénzdíjas Világkupán mindhárom szakágban egyéniben és csapatban hirdethetnénk győztest, amelybe az olimpiai számokban és a kenu négyesek ezerméteres futamán elért eredményeket számítanánk bele."
A javaslatokról először az ICF síkvízi bizottsága tárgyal február 6-án, ám a nemzetközi föderáció áprilisi igazgatósági ülésén a "board"-tagok már szentesíthetik is a fentebb ismertetett változtatásokat.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK