FONTOS


 

Riválisként kerülhetnek szembe a sikerpáros tagjai
Hegedűs új kihívások előtt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.02.08
--------------------------------------------------------------------------------

A jelenlegi kajakválogatott legeredményesebb versenyzője, Hegedűs Róbert nem épp szívderítő idényzárás után kezdte el az alapozást. A hétszeres vb-aranyérmes alól tavaly, a világbajnokság után tudniillik egy pillanat alatt ment ki a talaj. Egyrészt a szó szoros értelmében, ugyanis egy szabadidősport-rendezvényen keresztszalag-szakadást szenvedett, másrészt átvitt értelemben, ami talán még fájdalmasabb következménnyel járt. Állandó társa, Fehérvári Vince - akivel az első világbajnoki győzelmet (1997: K-4 500) kivéve párosban és négyesben mindig egy hajóban ült - elhagyta Magyarországot, és az olimpiai részvétel reményében csatlakozott az ausztrál válogatotthoz.


Hegedűs hamarosan külföldre utazik, ám ô - társával ellentétben - haza is tér majd
- Mindent egybevetve a térdsérüléssel kapcsolatos nyűgökön hamar túltettem magam - magyarázta Hegedűs Róbert. - Bevallom, kissé el is hanyagoltam a gyógytornát. A kajakozáshoz erős felsőtest, a tanuláshoz pedig hoszszas ücsörgés kell, a rehabilitációt pedig ez utóbbi is hátráltatta, hiszen a szegedi jogi egyetemen túl kellett jutnom az ötödik vizsgaidőszakomon. Ez azóta sikerült, ráadásul a Sportkórházban Dobos József is oly remek operációt hajtott végre, hogy kis késéssel a térdem is rendbe jött.

- Fehérvári Vince távozása miként hatott önre?

- Nem ujjongtam, amikor bejelentette, hogy elmegy, de nem tehettem ellene semmit. Ha valaki ilyen komoly elhatározásra jut, fölösleges győzködni. Lezártam egy gyönyörű korszakot, s teljes erővel az új feladatokra koncentrálok.

- Februárban tölti be a harmincadik életévét. Netán sportkarrierje lezárásán gondolkodik?

- Ugyan, ez eszembe sem jut. Az egyetemi tanulmányaim mellett a Démász-Szeged versenyzőjeként változatlanul a kajakozásra koncentrálok. Fiatalokkal próbálok új, eredményes párost kialakítani. Ötszáz kettesben például valószínűleg Gyökös Lajossal próbálom meg kiharcolni a vébérészvételt.

- Kedvenc távját, a kétszáz métert hanyagolja?

- Párosban terveim szerint a sprintszámban is elindulok, ám ezt másodlagosnak tekintem. Az elsődleges célom olimpiai távon, azaz ötszázon tűzközelbe kerülni, hisz a világ legerősebb kajakoscsapatában, a magyarban még nem sikerült kiharcolnom a játékokon való részvételt. A cél eléréséért minden áldozatra kész vagyok, a jövő héten például negyedmagammal saját költségen háromhetes dél-afrikai edzőtáborba utazom, hogy mihamarabb megkezdhessem a vízi munkát.

- Fehérvárival tartja a kapcsolatot?

- Igen, e-mailen és telefonon is értekezünk. Tudtommal jól megy a sora: az egyik legjobb ausztrál páros menővel, Collinsszal ült egy hajóba, és K-2 500-on megnyerte a szezonnyitó regattát, míg egyesben negyedik lett.

- Kinek remegne meg jobban a kezében a lapát, ha egy vébédöntőben egymás melletti pályán várná a startot a Fehérvári, Collins és a Gyökös, Hegedűs duó?

- Egyikünknek sem szállna inába a bátorsága. És az biztos, hogy ebben a fináléban magyarok végeznének az első két helyen.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK