FONTOS


 

Bóta aranygravírozása és a Mol gyémántfokozata
Öt vb-arany az örökléthez

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.03.20
--------------------------------------------------------------------------------

A kajak-kenu Örökös bajnokainak márványtábláján felbecsülhetetlen értékű egy-egy gravírozás. Egyetlen névfelirat aranyfestékéhez ugyanis kötelezően legalább egy olimpiai elsőség vagy öt világbajnoki arany a muníció.


Felkai György köszönti Bóta Kingát, akinek neve immár márványba vésetett
A Magyar Kajak-kenu-szövetség idénynyitó sajtótájékoztatóján Bóta Kinga iratkozhatott fel a dicső elődök és kortársak nevét megörökítő emléktáblára. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa igazi villámkarrierrel büszkélkedhet: két év alatt gyűjtötte be az öt vb-aranyat, s hiába ért volna célba "egyből" egy esetleges olimpiai bajnoki címmel, Sydneyben még csupán tartalék volt.
Bóta társaival e héttől beköltözött a dunavarsányi edzőtáborba, hogy a női válogatott tagjai is megkezdhessék a vízi munkát - igaz, csak jutalomból. Fábiánné érti a módját, hogyan ébresszen vágyat a hideg Dunán való lapátoláshoz: "Minden reggel négy kilométer futással kezdünk az atlétikai pályán, és csak az kajakozhat, aki tizennyolc perc alatt futja le a tíz kört. Én ez ideig mindennap vízre szálltam, és kifejezetten élvezem az efféle motiválást, ugyanis valószínűleg kizárólag így érhetem el, hogy az újólag avatott márványtáblán jövőre a bajnokoknak járó olimpiai öt karikát is a nevem mellé gravírozzák."
Az aranyba foglalás mellett egy támogató a gyémántfokozatot is kiérdemelte: a Mol szerdán hosszabbította meg támogatói szerződését az MKKSZ-szel. Amíg Felkai György kommunikációs igazgató a vállalatot érő megtiszteltetésnek tartotta s tartja, hogy az üzleti alapon köttetett szponzorációt mindkét fél megelégedésére szolgál, addig Baráth Etele elnök az együttműködés létfontosságát emelte ki, amikor elárulta: a szponzori megállapodások összességében költségvetésük egyharmadát teszik ki. A biztos anyagi háttér teremt lehetőséget arra, hogy 2003-ban a szegedi Mol Világkupa mellett a mecheleni, a duisburgi és a zágrábi Vk-n is erős csapattal álljunk rajthoz.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint a női szakágnak kifejezetten jót tesz, ha a kizárólag Fábiánné csoportjára kiterjedő rivalizálás helyett már év közben kipróbálják magukat világversenyeken. Angyal a kenusok fejlődését is szorgalmazza, ezért több fiatalt a felnőttkerethez irányított.
A szeptemberi atlantai vb megrendezését a hírek szerint befolyásolhatják az iraki események. A kajakszövetséget még nem keresték meg, ám az MTV-nél külföldről már érdeklődtek egy esetleges szegedi (!) vb közvetítésének lehetőségéről. Schmidt Gábor főtitkár nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni, ezért csupán így kommentált: "Ha felkérés érkezne, a szegedi regattaközpont adottságai és tapasztalataink birtokában komolyan megfontolnánk, hogy a tavalyi Európa-bajnokság után a vébé házigazdái legyünk."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK