FONTOS


 

Már ausztrálként akar Szegeden versenyezni
Fehérvári vb-szereplő

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.04.08
--------------------------------------------------------------------------------

Fehérvári Vince már biztosan rajthoz áll az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Az elmúlt hét végén ugyanis K-500 méteren a sydneyi regatta központban Daniel Collinsszal megnyerte a második ausztrál válogatót is. A hétszeres világbajnoknak szeptemberig immár "csak" a parton kell megküzdenie az ausztrál válogatottságért, pontosabban a csapattagságot garantáló állampolgárságért.


Fehérvári Vince (elöl) - igaz, ausztrál kajakban, Daniel Collins mellett - ott lehet az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon
"Úgy nyertük meg a versenyt, hogy Daniellel ez ideig alig-alig kajakoztunk együtt - mondta Fehérvári Vince, aki az athéni részvétel reményében tavaly ősszel hagyta el Magyarországot. - A télen az ausztrál válogatott edzőtáborában tettünk egy próbát, és azonnal ráéreztünk a ritmusra. Mivel ő Canberrában lakik, én pedig Sydney mellett élek, azóta csak négy versenyen ültünk egy hajóban, köztük a két válogatón. A társamra nem lehet panaszom: bivalyerős, végigdarálja a távot, s engem is átsegít a holtpontokon, ha érzi - sprintermúltam miatt -, alkalmasint rosszul osztom be az erőmet a fél kilométeres távon."
Az ötödik kontinensen rendezett válogató keménységéről és számunkra szokatlan időzítéséről korábbi kiválóságunk a következőképp szólt: "Előfordult, hogy otthon Angyal Zoltán szabályai ellen morgolódtunk, holott a válogatási elvek itt - vagyis immár azt mondom: itthon - sokkal kacifántosabbak. Ha az edzők valaki mellett leteszik a voksukat, úgy alakítják a szabályokat, hogy jelöltjük jusson ki a vébére. Ezúttal például kizárólag azok versenyezhettek a Penrith-tavon, akik az előző viadalokon az első háromban végeztek. Öt páros felelt meg a kritériumnak, s legnagyobb ellenfelünk az a duó volt, amelyben a tavaly ötszáz egyesben Vereckei Ákost is legyőző Nathan Bagley volt a vezérevezős."
Fehérvári Sydney elővárosában, a központtól 75 kilométerre, a Central Coaston él, ahol egy, az óceántól mindössze 200 méterre található garzonlakást bérel. Gyönyörű környezetben, ám önnön bevallása szerint kissé magányosan él: az ausztrál szövetségtől az étkezését és utazásait fedező támogatást kap, keresetkiegészítésként pedig napi négy órát dolgozik egy közeli étteremben árufeltöltőként.
"A válogatók zárultával némiképp megnyugodtam, ám most újabb nagy feladat vár rám - magyarázta Fehérvári. - Canberrában személyesen szeretnék találkozni a bevándorlási ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel, hogy mihamarabb megkaphassam az ausztrál állampolgárságot."
Ha az ügyintézés felgyorsul, május végén visszatérhet az óhazába, s elindulhat a szegedi Mol Világkupán, hogy többek között a világ legerősebb válogatottja, a magyar csapat ellenében tesztelhesse tudását - természetesen immár ausztrál színekben.

Storczék brisbane-i edzőtáborozása

A magyar válogatott egy része a közelmúltban szintúgy Ausztráliában edzőtáborozott. A Tóth László vezette, főként MTK-s fiatalokból álló tizenegy tagú csapat majd két hónapot töltött Brisbane közelében. A rutinos versenyzők közül Bártfai Krisztián és Bauer Márton tartott a gárdával, s az utolsó három hetet a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnoka, Storcz Botond is kint töltötte. A síkvízi munkát az óceánon, szörfkajakozással egészítették ki, így a legtöbb kilométert az idén minden bizonnyal ők teljesítették. Storczék először májusban, a szolnoki válogatón versenyeznek: a csapat első számú kajakosa - a Fehérváriék által is favorizált számban - K-2 500 méteren továbbra is Kammerer Zoltánnal lapátolna együtt, s noha másik partnere még nincs, tervezi, hogy ezres párosban ugyancsak megküzd a vb-kiküldetésért.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK