FONTOS


 

Kammerer és Horváth együtt versenyez az idénynyitó Vk-n
Sári új párosokat tesztel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.04.17
--------------------------------------------------------------------------------

A síkvízi kajakosok először szombaton, a Hajógyári-öbölben sorra kerülő Sprint-kupa 200 méteres villámfutamain versenyeznek, míg olimpiai távon a jövő hét végén, a mecheleni Világkupán szállnak vízre. A belgiumi regattára készülő csapatot Fábiánné Rozsnyói Katalin női válogatottjának tagjai és Sári Nándor férfi kajakosai alkotják. A hölgyek évek óta kimagaslóan teljesítenek, így nagy változások nem várhatók a csapathajók összeállításakor, nem úgy a férfigárda esetében.

A tavalyi felemás szezon (kiváló szegedi Eb-produktum, mérsékelten sikeres sevillai vb-szereplés) és Storcz Botond távozása után Sári mester új egységek kialakításán töri a fejét.
A két olimpiai bajnok, Kammerer Zoltán és Horváth Gábor vadonatúj ötszázas párosa, noha a két fiú évek óta együtt edz, némiképp meglepetés, miként az is, hogy a másik - ezer méteren is induló - magyar egységben nem Vereckei Ákos és Veréb Krisztián, hanem a fiatal Siebel Lajos és Molnár Péter ül. Vereckei ezúttal a két egyes számban indulhat Mechelenben, Veréb Krisztián és Kökény Roland pedig a költségtakarékosság végett itthon marad, és szintúgy szólóban startol a szerényebb mezőnyt felvonultató szolnoki idénynyitón. A csapatformálásról Sári Nándort faggattuk.
"Noha magam is többször hangsúlyoztam, Storczra közös munkánk befejezése ellenére is számítok a csapathajókban, nem zárkózhatok el attól sem, hogy új utakat keressek - mondta Sári. - Botond a felkészülés utolsó szakaszát Ausztráliában töltötte, így nem tudhatom, jelenleg mire képes. Horváth mindeközben szem előtt van, s a legjobbak közé tartozik, úgyhogy kipróbálom őt Kammererrel. A szegedi Mol-Világkupán elvileg Storczé a lehetőség, ám egy jó mecheleni szereplés elgondolkodtatna."
Siebel és Molnár kettőse megelőlegezett bizalmat kap Sáritól: "Igaz, hogy Kökény jól teljesít, és Verébre számíthatok Vereckei párospartnereként, csak kimaradásukkal teremthettem lehetőséget Siebeléknek. Tőlük azt várom, hogy most a felnőtt-, mi több, a nemzetközi felnőttmezőnyben is bizonyítsanak." Az első számú tanítványnyal, Vereckei Ákossal kapcsolatban szintúgy érdekes adalékkal szolgált a tréner: "A parton akadnak vele is problémáim, sokat egyénieskedik, ugyanakkor a vízen kiváló eredményeket produkál. Egy kajakosnál márpedig csak ez a mérvadó."
A négyes összeállítását illetően Sári nem mondhatott konkrétumokat. Vereckei hezitálása és Storcz elzárkózása nem könnyíti meg a dolgát, s azt is tudja, a kvartett dolgában komoly kapitányi felügyeletre számíthat: "A hazai Világkupáig elvileg nem versenyez a négyes, úgyhogy a szegedi regattára majd Angyal Zoltán állítja össze a csapathajót."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK