FONTOS


 

Kozmann edzőt váltott az athéni olimpia miatt
Kolonics új párt kapott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.04.24
--------------------------------------------------------------------------------

Angyal Zoltán üzenete érthető volt. A kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a közelmúltban hangsúlyozta: dicséretes volt kenu négyeseink remeklése az elmúlt évek világversenyein, ám miután e szakágban kizárólag az egyesek és a párosok küzdelme szerepel az olimpiai programban, vajmi keveset érünk vele.


Az olimpiai bajnok Kolonics György (balra) és edzôje, Ludasi Róbert már az új duóról diskurál
A kenuzás aktív legendája, a kétszeres olimpiai arany- és egyszeres bronzérmes, tizenkétszeres világbajnok Kolonics György értett a szóból: úgy fest, az ötszáz egyes mellett ezer párosban ismét megpróbálja kivívni az olimpiai kvalifikációt. Társa a tavaly ősszel Ludasi Róbert csepeli csoportjához csatlakozott Kozmann György, akinek alighanem ez az utolsó lehetősége, hogy kikerüljön az "örök tehetség" kategóriából.
"Koló mellett én is értettem a kapitányi dörgedelemből - magyarázta az egyszeres világbajnok Kozmann György. - Igaz, azt nem írom alá, hogy az elmúlt években elbújtam volna a különböző négyesekben. Rendre elindultam egyesben is, de Kolonics Gyuritól kikaptam a válogatókon. Párosban is próbálkoztam, de eddig kevés sikerrel. Most, egy olimpiai bajnokkal a hátam mögött, már eredményesnek kell lennem."
Kozmann áldozatot is hozott a közös munka érdekében - edzőt és lakóhelyet váltott, mi több, kenubéli helyét is átadta a tapasztaltabb társnak: "Paksról a fővárosba költöztem, és Budán lakást béreltem, hogy mindennap együtt készülhessünk. Egyedül a szekszárdi főiskola messzesége okoz gondot, hiszen ott másodéves gazdasági informatikus vagyok. A nevelőedzőmtől is elbúcsúztam, ám velem együtt sajnos Sziklenka László szintúgy távozott az Atomerőmű SE-től. Majd hetvenévesen Velencére igazolt főállású vezetőedzőnek."
A technikát érintő váltás okozhatta volna a legnagyobb nehézséget Kozmann-nak, az új tréner, Ludasi Róbert segítségével mégis gyorsan megbirkózott e kihívással: "Valóban fontos szakmai megújulást kívánt, hogy párosban a hátsó, kormányos pozícióból vezérevezőssé váltam. Koló világéletében másodikként térdelt a kenuban, úgyhogy magától értetődőnek tartottam, hogy én húzódjak előre. Ez ideig iramevezéseken gyakoroltunk, és kifejezetten élveztem, hogy nekem csak arra kellett figyelnem: úgy menjen a hajó, mintha orrmotor dolgozna benne."
Az új párosban rejlő erő vitathatatlan, esélyét pedig növeli, hogy egyelőre a hazai riválisok névsorát is nehéz összeállítani. Az elmúlt két évben a világversenyeken részt vevő Hüttner Csaba, Fürdök Gábor duó információink szerint különvált, s mindkét kenus új partnerekkel próbálkozik. Az ötszáz méteren olimpiai bajnok Pulai Imre és Novák Ferenc közös ténykedésére is mind kevesebb az esély: előbbi visszatér az egyeshez, utóbbi főként civil munkájára koncentrál. Rajtuk kívül számos fiatal élhet a kenus válogatott keret létszámát saját szakállára felduzzasztó Angyal kapitány bizalmával, Kozmann azonban érthetően bizakodó: "Nem titkoljuk, az olimpiai részvételért hajtunk. Ez sem csekély feladat, hiszen a tavalyi eredmények alapján a magyar duó még az athéni kvalifikációt sem szerezte volna meg. Először a jövő heti, szolnoki tájékoztatón versenyzünk Koloniccsal, igaz, tájékozódni éppenséggel nehezen fogunk, mivel több riválisunk a mecheleni Világkupán lapátol. Mi nem akartunk Belgiumba utazni, túlzottan hideg van még ott a versenyzéshez ... Ha jóra fordul az idő, az első körben, itthon okoznánk meleg pillanatokat az ellenfeleinknek."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK