FONTOS


 

Összeesküvés, netalán figyelmetlenség?
Hegedűs pozitív A-tesztje

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.05.23
--------------------------------------------------------------------------------

Azt mondják, negatív reklám nincs, csak kevésbé jó. Úgy fest, most egy "nem túl pozitív” esettel kell szembenéznie a Magyar Kajak-kenu-szövetségnek Hegedűs Róbert amúgy pozitív eredményt hozó doppingtesztjének A-próbája után.

Az MKKSZ csütörtökön, egy nappal a szegedi Világkupa előtt a következő közleményt juttatta el lapunkhoz: "A Magyar Kajak-kenu-szövetség április 1-jén a dunavarsányi edzőtáborban szúrópróbaszerű doppingvizsgálatot kért a kajak-kenu válogatottnál, az elmúlt tíz évben kialakult gyakorlat szerint. Az Országos Sportegészségügyi Intézet a hét folyamán értesítette a szövetséget, hogy Hegedűs Róbert doppingtesztjének A-próbája pozitív lett. Miután - beleértve a szintén szúrópróbaszerű nemzetközi vizsgálatokat - azóta sem másnál, sem a versenyzőnél ilyen eset nem történt, a szövetség tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, a versenyző által kezdeményezett B-próba eredményének megismeréséig fegyelmi eljárás elrendelését nem kezdeményezi. A versenyzők támogatásával a szövetség a nemzetközi sportéletben is évek óta küzd a sportág tisztaságáért, ennek szellemében nehéz feltételezni bármelyik versenyzőnkről, hogy a folyamatos ellenőrzés mellett tiltott szerhez folyamodna.”
A hétszeres világbajnok Hegedűs Róbert - aki a 200 méteres sprinttáv specialistájaként nem tagja az olimpiai válogatott keretnek - jogi képviselője tanácsára senkinek sem kívánt nyilatkozni. A Szegeden tartózkodó versenyző a Maty-éri versenypályán sem mutatkozott, barátai hívását sem fogadta, s szintúgy csak kommüniké útján reagált: "A napokban értesített a Magyar Kajak-kenu-szövetség hivatatalosan arról, hogy a dunavarsányi edzőtáborban végzett szúrópróbaszerű doppingvizsgálat nálam pozitív A-tesztet eredményezett. Tekintettel arra, hogy hosszú évek óta élsportoló vagyok, mely időszak alatt számtalan doppingvizsgálaton estem át - melyek minden esetben negatív eredménnyel zárultak - a vizsgálat eredményéről megdöbbenve értesültem. Tekintettel arra, hogy semmilyen tiltott szert soha nem használtam, kértem a B-minta elemzését is, melynek eredménye ismeretében jogi képviselőmmel a szükséges jogi lépéseket is szükség esetén meg fogom tenni.”
Hegedűs klubedzője, Séra Miklós szűkszavúan válaszolt lapunk kérdésére: "Jómagam meg vagyok győződve az ártatlanságáról, hiszem, hogy kiderül az igazság, ám várjuk meg a második teszt eredményét.” Információink szerint a B-próbát a jövő hét elején végzi el az OSEI doppingelenőrző vizsgálati laboratóriuma.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány annak ellenére, hogy csapatát - hosszas egyeztetés után - egy nappal a verseny előtt kénytelen volt átalakítani, vállalkozott a fejlemények részletesebb kommentálására: "Engem is megdöbbentettek a tények. Robit tizenkét éve ismerem, s öt évig az én versenyzőm volt. A lehető legkorrektebb embernek és kajakosnak ismerem, remélem, hogy tisztán jön ki ebből az ügyből. A többséggel egyetemben magam sem tudom elképzelni róla, hogy tiltott szerekkel élt volna.”
A kapitány a szövetség doppingellenes harcát e hír ellenére hatékonynak tartja: "Az elmúlt évtizedben és években ezernél is több szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztettünk el felnőtt és ifjúsági versenyzőinknél, akiket tudtunkon kívül a nemzetközi doppinglabor munkatársai is rendszeresen felkeresnek. Teljességgel kizártnak tartom, hogy egy harmincéves versenyző, majd' másfél évtizedes pályafutása alatt minduntalan átcsúszott volna a szűrőn… Utoljára a kilencvenes évek elején a kenus Pálizs Attila kapott eltiltást, s azóta is a mi szabályaink, módszereink a lehető legszigorúbbak. Talán nem véletlen, hogy Sydneyben - ahol vérminta alapján is végeztek ellenőrzéseket - a minden gyanú felett álló magyar kajak-kenu válogatott volt a legeredményesebb csapat. Ez az eset most rossz fényt vethet ránk, ám hangsúlyozom, Hege versenyzőtársai is elképzelhetetlennek tartják, hogy mindez igaz lehet.”
Angyal elmondta, a szegedi Világkupán az olimpiai számokban induló egységeket nem érinti Hegedűs kiesése, ám szinte minden más versenyszámban borul a férfi kajakos gárda összetétele. "Hogy valami jót is mondjak: a történtek ellenére bizakodó vagyok. A női kajakosok igazolhatják klasszisukat, miként a férfiaknál is mind jobb formában lapátoló egységeket láthatunk majd. A kenusoknál sokat várok az új párosoktól, tehát biztos vagyok abban, hogy pillanatokon belül visszaáll a régi rend, és a jövőben is sikertörténeteinkkel kerülünk be a hírekbe.”
Hegedűs esete kapcsán néhány találgatás máris napvilágot látott. Ami nem titok: a közelmúltban betörtek a lakásába, valamint a vízitelepen is megrongálták a hajóját. Az ellene kitervelt öszszeesküvésnél valószínűbb, hogy az elmúlt ősszel térdszalagszakadást szenvedő kajakost a lábadozás időszakában a válogatott orvosai mellett mások is kezelték, és egyetlen, nem kellő körültekintéssel beadott fájdalomcsillapító is okozhatta vesztét, illetve fogalmazzunk úgy: azt, hogy egyelőre nem szállhat kajakba - győzni.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK