FONTOS


 

Kovács, Szabó és Bóta is indul a zágrábi Vk-n
Az összetett győzelem a cél

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.04
--------------------------------------------------------------------------------

Az elmúlt évekhez mérten példátlanul sűrű versenyprogramot vállalva Mechelen, Szeged, és Duisburg után Zágrábban e hét végén újabb Világkupa-versenyen vesz részt a magyar kajakválogatott.

A horvátországi esemény vonzza a legkevesebb résztvevőt, ám nem csupán ezért veszünk részt a Vk-n mindössze háromtagú csapattal. Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Bóta Kinga azért vállalta a versenyzést egy héttel a Raab Karcher-kupáért kiírt vb-válogató előtt, mert a három hölgynek jó esélye van arra, hogy az élen zárja a pénzdíjas Világkupa-sorozatot.
"Jelenleg Kanga a harmadik, a második hely Sziszóé, az elsőn pedig én állok” - vallotta be némi kérlelés után Kovács Katalin, aki pályafutása során nyert már 8 vb-t, 7 Eb-t; Világkupát és olimpát azonban még nem... "Az olimpia távolabbi cél, de nyilvánvaló, hogy évek óta ezért küzdünk. A Világkupa-elsőség most valóban elérhető közelségbe került. Hogy ehhez mit kell tenni?! Körülbelül azt, amit eddig: kiegyensúlyozottan és eredményesen kajakozni egyesben. Én valószínűleg ötszáz és ezer méteren versenyzek K-1-ben, míg a Szabó, Bóta duó párosban biztosan teljesíti e két távot. Egyébiránt azért vállaljuk, hogy a válogató előtt kiautózunk és kajakozunk, mert be kell biztosítanunk a jó helyezésünket, ugyanis Zágrábban az egyetlen kitartó riválisunk, a svéd Sofia Paldanius is rajthoz áll.”
Kovács számára a pénzdíj természetesen fontos, de úgy tartja, ez most mégis csak másodlagos: "Elsősorban tényleg az aranyérem motivál, hiszen a magyar csapat korábban alig-alig indult külhoni Vk-versenyeken, így a sorozatot a közelmúltban aligha nyerhette meg valamelyik honfitársunk. Azért nem titkolom, a dobogós helyekért járó öt-, három-, illetve kétezer eurós pénzdíj sem jönne rosszul az összesített győzelemért járó serleg mellett.”
A tavaly az Év sportolójának választott kajakos amondó, a jövő heti magyar válogatóra is marad még ereje, s hiába oly fárasztó a szezon, a versenytapasztalat mindennél többet ér: "Itthon minden edzésünk felér egy-egy vébéválogatóval, hiszen velünk, azaz Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában készül szinte valamennyi kerettagságra esélyes honi kajakosnő. Miként a három eddigi Világkupa-viadalon, Zágrábban is találkozhatunk több külföldi riválisunkkal, így szerencsére az olimpiai kvalifikációról döntő atlantai világbajnokság előtt tökéletesen feltérképezhetjük az erővi-szonyokat. Anélkül, hogy bármit is elkiabálnék: ez ideig klassz az összkép.”

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK