FONTOS


 

Raab Karcher-kupa, felnőtt síkvízi vb-válogató
Páratlan páros mezőny

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.11
--------------------------------------------------------------------------------

Újra hazai vízen versenyeznek a legjobb magyar kajakosok és kenusok, ami az idén ritkaságszámba ment. A Raab Karcher-kupáért kiírt szolnoki regattán péntektől vasárnapig valamennyi hajóosztályban lapátot ragadnak menőink, ám ez az esemény kizárólag az egyesek és párosok számára vb-válogató, a négyesek az augusztusi, szegedi viadalon küzdenek az atlantai repülőjegyért.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány kérésünkre mindhárom szakágban vállalkozott az előzetes helyzetértékelésre. A férfi kajak kettesek mezőnye a legtalányosabb, hiszen három hajóba is jut egy-egy olimpiai bajnok (Kammerer Zoltán Veréb Krisztiánnal, Storcz Botond Bártfai Krisztiánnal 500 és 1000 méteren is indul, míg Horváth Gábor "váltott párral”, Jármy Mártonnal, majd Kökény Rolanddal vállalkozik hasonlóra), igaz, a kapitány szerint mindez így van rendjén. "Majd’ mindnyájan elindultak már az idén Világkupa-versenyeken, s biztosan váltottak volna, ha nem érzik úgy, hogy az adott partnerrel sikeresek lehetnek - mondta Angyal. - Storczék ezer méteren, Kammererék pedig mindkét távon megbízhatóan, vagyis rendre érmet szerezve versenyeztek. Horváth esete sajátságos: már nem először sérül meg úgymond váratlanul, ezért ő is tudja, társaiban az iránta megrendült bizalmat már csak kiemelkedő szerepléssel állíthatja helyre.”
Kajak egyesben továbbra is Vereckei Ákos lehet az első számú magyar ász, főként ötszázon. A Honvéd-Westel kajakosa hiába indul most mindkét olimpiai távon, a négyes tagjaként egy kilométeren aligha vállalhatja majd a vb-n a kvartett mellett a szólózást is. A kétszázas sprintszámokban az eltiltását csak szombat éjfélkor letöltő Hegedűs Róbert távollétében a Kadler Viktor, Beé István duótól vár sokat a kapitány. A női kajakosok esetében Angyal maga is úgy fogalmaz, formalitás a válogató. Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Bóta Kinga és Viski Erzsébet az olimpiai számokat gyaníthatóan "lefedi”, az ezres és kétszázas indulási jogokért harcolhatnak olyan szintúgy kiváló kajakosok, mint Dékány Kinga, Janics Natasa vagy Fazekas Krisztina.
A kenusoknál a négy olimpiai szám mindegyikében válogatót rendeznek, s a kapitány három futam során nyugodtan nézelődhet a szolnoki céltorony első emeleti fordulójából. "Kolonics György ötszáz egyesben és Kozmann Györggyel ezer párosban az idei Világkupa-szereplés alapján magabiztosnak tetszik - ecsetelte Angyal -, s hála az égnek, szóló kenuban, ezer méteren újra akad egy ambiciózus, akár az olimpiai kvalifikáció kiharcolására is képes fiatal: Joób Márton. A C-2 500 után, mely számban Atlantában és Sydneyben is magyar egység diadalmaskodott, egyelőre egy hatalmas kérdőjelet rajzolok a füzetembe, tudniillik fogalmam sincs, melyik jelenlegi páros közelíthetné meg ma a korábbiakat.”

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK