FONTOS


 

Fehérvárival legfeljebb ellenfélként találkozhat a vb-n
Hegedűs nekiveselkedik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.27
--------------------------------------------------------------------------------

Noha júniusban tisztázta magát a doppingolással vádolt Hegedűs Róbert, a kajakozás egyelőre korántsem jelent számára igazi örömöt. Figyelmetlensége miatt egy hónapos eltiltással bűnhődött, így az idén először és utoljára a második válogatón küzdhet az atlantai vb-részvételért.


Hegedűs Róbert (balra) és Fehérvári Vince korábbi közös sikereik ellenére a jövôben már csak ellenfélként találkozhatnak (Fotó: Danis Barna)
"Már napok óta a válogató helyszínén, Szegeden készülök, hogy a csapathajós tréningekből se maradjak ki” - mondta a hétszeres világbajnok, mérsékelt lelkesedéssel a hangjában. Lehangoltságát maga sem tagadta: "Csodálja, hogy nem ugrom ki a bőrömből?! Az egész idényemet tönkretette az úgynevezett doppingügy, a jogi egyetemi vizsgáimat sem tudtam letenni miatta, és lelkileg is megviselt. Mivel önhibámon kívül kerültem ilyen szörnyű helyzetbe, sajnos minden és mindenki iránt bizalmatlanná váltam. A legtöbb szituációban, bárki bármivel is közelít, folyvást kérdéseket teszek fel magamnak: mi a célja, mi az érdeke ezzel?”
Hegedűs azért amondó, ha minden a tervei szerint alakul, a jövő heti regatta sokat javíthat majd kedélyállapotán. Kétszáz és ötszáz méteren is versenyez a válogatón, igaz, egy ideig abban a hitben volt, hogy hamarabb is lapátot ragadhat: "A fegyelmi ítélet után az ügyvédemmel kikértük a bizottság véleményét, s ők úgy vélték, noha az eltiltásom az első válogató szombati, ezres döntőinek napján jár le, a kétszázas futamokon már elindulhatok. A verseny előtt néhány nappal aztán kiderítették, hogy a polgári törvénykönyv alapján az adott napon még nem állhatok rajthoz. Hiába nem éltem hát szakvéleményük után a fellebbezési jogommal, s hiába pihentem rá a versenyre, nem kajakozhattam. Másfél hónap után egy újabb hetet vesztegettem el a felkészülésemből, úgyhogy fogalmam sincs, hol tartok a többiekhez képest, s milyen eredményekre számítsak Szegeden.”
Ötszáz párosban Gyökös Lajos, a kétszázas K-2-esben Gyertyános Gergely ül majd előtte, a négyesben pedig az említett vezérevezősök és Hegedűs közé a hosszabb távon Beé István és Horváth Gábor, a rövidebben Almási Gergely és Pusztai Tamás ékelődik. A kétszázon vb-t nyerő négyes tehát most fél kilométeren ül össze, ám a hajóból hiányzik a tavaly óta - Hegedűshöz hasonlóan - hányattatott sorsot megélt Fehérvári Vince. Az ausztrál állampolgárságért hiába folyamodó Fehérvári és az itthon kálváriát járt Hegedűs ismételt egymásra találását a Démász-Szeged versenyzője cáfolta: "Bár volt jobb időszakom, én már csak az egyetemi kötelezettségeim miatt sem menekülnék Ausztráliáig, és tudtommal lassacskán Vince ügyei is rendeződnek odakint. Az atlantai vébén előreláthatóan kétszáz egyesben és párosban már ausztrál színekben indul. Hogyha mostantól számomra is kedvezően alakulnak a dolgok, legfeljebb ellenfelek lehetünk.”

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK