FONTOS


 

Paksy három számban is vb-induló lehet
Fürdök: számok fürtökben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.08.09
--------------------------------------------------------------------------------

A pénteki kajak-kenu pótválogatón aratott győzelmével C-1 1000 méteren Fürdök Gábor harcolhatja ki az olimpiai kvalifikációt Atlantában. Némi meglepetésre, mindkét női számban Paksy Tímea nyerte a szolnoki szétlövést: 200 méteren egyesben, 1000 méteren Benedek Dalmával párosban.

Kenu négyesben a rövidebb távon a Malomsoki Sándor, a hosszabbakon a Pulai Imre fémjelezte egységek diadalmaskodtak.
Paksy Szabó Szilviával küzdött, s mindkét párharcból győztesen került ki: egyesben végig vezetett, fél hajóval ért előbb a célba, míg párosban 750 méter után vette át a vezetést társával a Szabó, Bóta Kinga duótól.
"Paksy úgymond külső pályáról került be a csapatba, ami pozitív meglepetés, mi több, jelzésértékű lehet a többi feltörekvő kajakos számára” - értékelt Angyal Zoltán kapitány.
Egyetlen olimpiai számban (C-1 1000 m) maradt kérdéses a vb-induló kiléte: e nekifeszülés során Joób Márton 850 méternél szinte letette a lapátot, miután Fürdök Gábor beérte, s biztosan lavírozott el mellette. Fürdök eztán egy másik ezerméteres számban is sikeres volt: C-4-ben Pulai Imre, Novák Ferenc és Hüttner Csaba társaságában. Hogy ne lógjanak Fürdökön fürtökben a terhek, egyszersmind a fiatal, de e napon alulmaradt kenus jutalmazásaként Angyal úgy döntött: a vb-n Joób térdel majd e kvartettbe.
Fürdök mégsem marad csapathajó nélkül, tudniillik a fenti egység az 500 méteres számot is megnyerte. Kétszáz méteren mind párosban, mind négyesben a Malomsoki Sándor irányította hajók siklottak elsőként a célba. Párosban tehát a Malomsoki, Vasali László, négyesben pedig a Malomsoki, Vasali, Kolonics György, Kozmann György hajó szerzett indulási jogot a szeptember 11. és 14. között sorra kerülő gainesville-i világbajnokságon.
A válogatott java része jövő hétfőtől a dunavarsányi edzőtáborban folytatja a felkészülést, a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette női csapat pedig marad Szolnokon.

Világbajnoki kajak-kenu pótválogató, Szolnok

Kenu. C-1 1000 m:
1. Fürdök Gábor, 2. Joób Márton. C-2 200 m: 1. Malomsoki Sándor, Vasali László, 2. Bozsik Gergely, Kovács Attila. C-4 200 m: 1. Malomsoki Sándor, Vasali László, Kolonics György, Kozmann György, 2. Buzál Miklós, Végh Attila, Kovács Gergely, Bozsik Attila. C-4 500 m: 1. Pulai Imre, Novák Ferenc, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba, 2. Vajda Attila, Sarudi Pál, Feil Imre, Balázs Péter, 3. Zala György, Belicza Béla, Iván Gábor, Kronecker Gábor. C-4 1000 m: 1. Pulai Imre, Novák Ferenc, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba, 2. Ipacs László, Ispán László, Vajda Attila, Joób Márton, 3. Zala György, Belicza Béla, Iván Gábor, Kronecker Gábor.
Nők. K-1 200 m: 1. Paksy Tímea, 2. Szabó Szilvia. K-2 1000 m: 1. Paksy Tímea, Benedek Dalma, 2. Szabó Szilvia, Bóta, Kinga.

Paksy remekelt
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: ZS.S., Nemzeti Sport 2003.08.08
--------------------------------------------------------------------------------

Paksy Tímea mindkét pótválogatóját megnyerte, így három számban is részt vehet a világbajnokságon.

A fiatal versenyzőnő a tavalyi, szegedi Európa-bajnokság nyitó számában, ezer négyesben rögtön aranyérmet szerzett. Az idei szegedi Világkupa után viszont el kellett hagynia a Fábiánné Rozsnyói Katalin vezette csapatot. Most viszont...

Délelőtt 200 egyesben győzött Szabó Szilvia előtt, míg kora délután Benedek Dálmával párban verte a világ-, és Európa-bajnok Szabó, Bóta kettőst ezer méteren, így ott lehet a szeptemberi világbajnokságon.

– Nagyon örülök a sikernek és remélem bizonyítottam, hogy továbbra is képes vagyok jó eredményre – kezdte Paksy. – Kétszázon nagyon elfáradtam, ha kicsivel is, de nyerni tudtam, ez feldobott a délutáni futam előtt. Az előző versenyhez hasonlóan most is ellenfelünk vezetett sokáig, ám a hajrá újra nekünk sikerült jobban. Még el sem hiszem, hogy három számban is rajthoz állhatok a vébén. Pedig ott szintén (v)érmes álmaim vannak...

Fürdök, Joób: soha rosszabbat
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.08.08
--------------------------------------------------------------------------------

A férfi kajakosok már megvívták valamennyi honi csatájukat, a nők és a kenusok közül többen azonban pénteken újra hajóba szállnak a szolnoki pályán. A világbajnoki pótválogatón összesen hét számban rendeznek atlantai részvételt érő futamokat, s a kínálatból kiemelkedik az egyetlen olimpiai számban, C-1 1000 méteren kiírt "szétlövés”. A párbajpartnerek: Joób Márton és Fürdök Gábor.

Joób előretörése az idény legkellemesebb meglepetése: a 21 éves kenus két Világkupán és két hazai válogatón bizonyított. Amíg a szegedi és a duisburgi Vk-n egyaránt úgy zárt negyedikként, hogy csupán olimpiai és világbajnokok előzték meg, addig a válogatókon már majdnem végig az élen volt…
A "majdnemekről” persze beszéljen Joób: "Szegeden kétszáz méterrel a vége előtt ért be Andreas Dittmer, Duisburgban pedig csak száz méterre voltam a céltól, amikor előzött. Az első válogatón már csak az utolsó ötvenen voltak gondjaim, de nyertem, a másodikon meg csupán harminc méterrel a finis előtt nehezedtem el, s Fürdök ezt ki is tudta használni. A fejlődésem nyomon követhető, és abban bízom, hogy pénteken már végig bírni fogom.”
Fürdök és Joób klubtársak a Démász-Szegednél, mégis hosszú idő után csütörtökön, a pótválogató helyszínén láthatták egymást edzés közben. Fürdök ugyanis tavaly épp akkor tért vissza Csepelről Szegedre, Kása Ferenchez, amikor Joób az egyesület másik szakági edzőjétől, Vécsi Viktortól a Hollandi útra szegődött, hogy Ludasi Róbert gárdájához csatlakozzon. "Rengeteget köszönhetek Vécsi és Ludasi uraknak, és már az idei vébén szeretném, ha látnák, érdemes volt velem bajlódniuk. Ugyanakkor fő célom a sikeres athéni szereplés” - szögezi le Joób.
A két egyes versenyző után kenu párosban ugyancsak túlórázik az első és második válogató nyertese: a Kovács Gergely, Bozsik Attila és a Malomsoki Sándor, Vasali László kettős. Később 200, 500 és 1000 méteren a kenu négyeseké a pálya: a két hosszabb távon esélyes lehet a Pulai Imre, Novák Ferenc, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba kvartett.
Két női kajakosra, Paksy Tímeára és Szabó Szilviára várnak még kemény csaták. Előbb 200 egyesben, majd 1000 párosban (Benedek Dalmával, illetve Bóta Kingával) esnek egymásnak. Bármelyikük is nyer, e számokban a világbajnokságon garantáltan éremesélyes egységeket indíthat Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK