FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
férfi K–2: Kadler Viktor személyében kétszázon újoncot avat a kapitány
Lyukas számból éremesély?

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.02
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regatta központban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a férfi kajak párosokat mutatjuk be.

Talán nem sértődnek meg a kétszázas sprintszám kedvelői, hogyha ezúttal a két olimpiai távon (500 és 1000 méter) induló duónak adunk elsőbbséget. A férfi kajak szakágban épp a K-2 1000 méteres számban kereste leglázasabban a kvótaszerzésre esélyes embereit Angyal Zoltán szövetségi kapitány. Mindkét válogatón a Sári Nándor edzette Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián duó nyerte a válogatót, ám az ő energiájukat egy kilométeren maximálisan leköti a négyes, ezért e számban "csak” ötszázon indulnak. A hazai versenyek alapján a Szabó Gergely, Járik Gergely és Bártfai Krisztián, Bauer Márton egység jelentkezhetett a megüresedett helyért: edzőjük, Tóth László a kapitánnyal egyetértésben az utóbbi, rutinos lapátforgatók mellett döntött, míg előbbieket az előolimpiai és az ifjúsági vb-részvétel (és siker) kárpótolta.
Bártfai az idény elején még Storcz Botonddal próbálkozott, ám a második válogató előtt külön vált a páros: "Hiába voltunk jó erőben, fejben szúrtuk el a dolgot, hiszen sokkal könnyebb futamokra számítottunk az első válogatón - magyarázta Bártfai. - Botond ezután úgy gondolta, egyesben elcsípheti a világbajnoki részvételt, én viszont, más lehetőségem nem lévén, kitartottam a páros mellett. Mit ne mondjak, jól tettem.”
A szám olimpiai bronzérmese az esélyekről óvatosan beszél: "Mivel azt sulykolják belénk, hogy részünkről csupán a kvalifikáció megszezése a cél, én sem fogalmaznék merészebben, jóllehet, az időeredményeink alapján még akár dobogósok is lehetünk.”
Kammerer alighanem csalódott lenne, ha csupán éremközelbe érne, elvégre kétszeres olimpiai bajnokunk 2000 óta nem nyert világversenyt: "Akkor sem mennék a Dunának, ha csak jövőre szakadna meg a sorozat - kontrázott a győriek kiválósága. - Persze a tavalyi bronz után az új párossal jó lenne előrébb lépni. A kvalfikációval aligha lesz gond, elvégre az egységünk is erős: Veréb Krisztiánnal néhány pályaevezés után megbízható szintre állt be a teljesítményünk. S ha vébét nem is nyertünk 1999 óta, az idén a Világkupán már didalmaskodtunk.”
Kadler Viktor, a győri klubtárs is sikeres szereplésre apellál Beé Istvánnal, s vállalja, hogy produktumát mindenki az elődökéhez hasonlítja: "Valóban komoly teher a Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert páros után rajthoz állni e számban, de a magyar válogatottban szinte minden újoncnak kötelessége a nagy bajnokok nyomába eredni. Ebben a számban azonban nem csak a múlt, a jelen is kísért: a litván Duonela, Balciunas páros szinte verhetetlen. Beé Pityu persze fanatizálja a párosunkat és a négyesünket, én reálisan mégis egy érem megszerzését célozom meg.”

K-2 200
Címvédô: Alvydas Duonela, Egidijus Balciunas (Litvánia)

KADLER VIKTOR
Született: 1981. január 11., Gyôr
Klub/edzô: Gyôr/Sári Nándor
Vb-múlt: újonc

BEÉ ISTVÁN
Született: 1972. július 4., Budapest
Klub/edzô: Honvéd-Westel/Sári Nándor
Vb-múlt: 3x vb-1., 2x vb-3.

K-2 500 m
Címvédô: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország)

KAMMERER ZOLTÁN
Született: 1978. március 10., Vác
Klub/edzô: Gyôr/Sári Nándor
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai-1., 2x vb-1., vb-2., 2x vb-3.

VERÉB KRISZTIÁN
Született: 1977. július 27., Miskolc
Klub/edzô: Honvéd-Westel/Sári Nándor
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai-3., vb-2., vb-3.

K-2 1000 m
Címvédô: Marcus Oskarsson, Henrik Nilsson (Svédország)

BÁRTFAI KRISZTIÁN
Született: 1974. július 16., Vác
Klub/edzô: UTE/Tóth László
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai-3., vb-1., 6x vb-2., 3x vb-3.

BAUER MÁRTON
Született: 1975. július 13., Budapest
Klub/edzô: Mezôgép/Tóth László
Vb-múlt: 3x vb-2.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK