FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
K–1: alighanem az újonc Benkőé a legnagyobb próbatétel
Vereckei megmutatná a hátát

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.08
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regattaközpontban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a férfi szólókajakosokat mutatjuk be.


Vereckei Ákos visszavenné 1998-tól 2001-ig ôrzött világbajnoki elsôségét (Fotó: Danis Barna)
Most valóban igazolható a tétel, hogy a magyar kajakosok közül a honi válogatók második helyezettjei is vb-dobogóra kerülhetnének, ha kijuthatnának a világversenyekre. Nos, ezúttal a legnagyobb rivalizálással kecsegtető férfi kajak egyesek mezőnyében két számban is "a legjobb másodikok” közül kikerülő újoncot avat Angyal Zoltán szövetségi kapitány.
A sprinter Babella Balázs persze jelenleg a leggyorsabb 200 méteren, ám Gainesville-ben már összefuthat azzal a magyar klasszissal is, aki a válogatókon nem tette tiszteletét. A tavalyi, sevillai vb után az ausztrál válogatotthoz csatlakozó Fehérvári Vincéről van szó. A rövid távon versenyzők közül illik még odafigyelni Ronald Rauhére, a német címvédőre és a villámgyors litvánra, Alvydas Dunoelára. Hogyha jól számolunk, a negyedik helyezés már bravúrral érne fel, ám ne feledjük a fenti tézist: a második legjobb magyar is mindig esélyes az éremszerzésre.
Benkő Zoltán szintúgy első felnőttvilágversenyén teszi tiszteletét, ám szárnypróbálgatás helyett a lehető legkomolyabb hazafias kötelezettséget rótták rá: K-1 1000 méteren neki kell kiharcolnia csapatunknak az olimpiai kvalifikációt. A szituáció kissé emlékeztet Kammerer Zoltán "mély vizes” debütálására: 1996-ban, Atlantában 18 évesen kellett bizonyítania, s ha legemlékezetesebb versenye nem is ez volt, azóta kétszeres olimpiai bajnokként ünnepeljük.
"Az év elején még gondolni sem mertem arra, hogy idáig jutok - vallotta be Benkő, aki persze nem óhajt megállni: - Igyekszem megbirkózni a feladattal, s minél jobb helyen végezni. A döntőbe jutáshoz kell egy kis szerencse, ám a fináléban minden megtörténhet. Félnivalóm nincs, hiszen a válogatottnál a felkészülés során a legjobbakhoz mérhetem magam, márpedig az időeredményeim biztatóak. Büszke vagyok arra, hogy épp a szám korábbi világbajnokait - Storcz Botondot és Borhi Zsombort - megelőzve szereztem meg az indulási jogot, ugyanakkor máris szorongat a mögöttem lévő korosztály: például Járik Gergely, aki egyesben a minap két érmet szerzett az ifi vb-n.”
A legnagyobb sikert Vereckei Ákos érheti el, amennyiben visszaszerzi 1998-tól 2001-ig őrzött világbajnoki elsőségét K-1 500 méteren. A Honvéd-Westel klasszisa tavaly szerencsétlen körülmények közepette tette talonba koronáját: már a vb helyszínén, az egyik edzésen szenvedett hátsérülést, majd hiába verekedte magát a döntőbe, a szélső pályán nem hozhatta ki magából a legjobb teljesítményt. "Most jobb formában vagyok, mint tavaly, s még egyszer csak nem szedek össze valami nyavalyát az utolsó pillanatban. Ezzel együtt nem mehetek biztosra: noha a világbajnok Baggaley-t egy-egy Világkupán már legyőztem, a mezőnyből nyolc nevet is felsorolhatnék, aki bármikor okozhat meglepetést.”
Vereckei hatalmas becsvággyal készül a revánsra, de a részletesebb esélylatolgatástól egyelőre ódzkodik: "Kérdezzen az előfutamok vagy a középdöntők után, addigra már fel tudom mérni, ki mire lehet képes az idén.”
Edzője, Sári Nándor a stopperre és megérzéseire hagyatkozik: "Ákos az idén minden idők leggyorsabb K-1 500 méteres időeredményét érte el májusban a szegedi Világkupán, a július végi második válogatón is remek állapotban kajakozott, s akkor még a formába hozás előtt voltunk. Mindebből kiindulva egyértelműen esélyes a győzelemre.”

K-1 200 m
Címvédő:
Ronald Rauhe (Németország)

BABELLA BALÁZS
Született: 1978. június 21., Vác
Klub/edző: Csepel/Sári Nándor
Vb-múlt: újonc

K-1 500 m
Címvédő:
Nathan Baggaley (Ausztrália)

VERECKEI ÁKOS
Született: 1977. augusztus 26., Budapest
Klub/edző: Honvéd-Westel/Sári Nándor
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai 1., 5x vb 1., 2x vb-3.

K-1 1000 m
Címvédő:
Erik Veras-Larsen (Norvégia)

BENKÔ ZOLTÁN
Született: 1983. június 13., Budapest
Klub/edző: KSI SE/Tóth László
Vb-múlt: újonc

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK