FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
női K–1: Paksy a sprinttávon újabb helyet harcolt ki magának
Kovács aranyakért utazott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.09
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regatta- központban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a női szólókajakosokat mutatjuk be.


Kovács Katalin 500 és 1000 méteren is aranyat szerezhet Gainesville-ben (Fotó: Danis Barna)
Kovács Katalin tavaly óta egyeduralkodóvá vált a női szakágban: elsősorban 500 és 1000 méteren egyesben (no meg az olimpiai távú négyessel) aratott Európa-, majd világbajnoki győzelmeinek köszönheti, hogy 2002-ben itthon az Év sportolónőjének választották. Aranyos Katica - ahogy becenevét vállalhatónak tartja a kajakkirálynői titulus helyett - nem egyik pillanatról a másikra jutott fel a csúcsra. A sydneyi olimpiai évében még Kőbán Rita indulhatott egyesben, így Kovácsnak 2001 volt az első komoly, s korántsem zökkenőmentes éve a K-1-esek között. Ekkor a milánói Eb-n álomszerűen kezdett: hazai pályán győzte le az ötkarikás címvédőt, Josefa Idemet 500 méteren, ezren pedig egy ezüstöt szerzett. A poznani világbajnoskágon aztán visszavágtak a riválisai: ötszázon egy bronzot még elcsípett, de ezren lecsúszott a dobogós helyezésről.
"Ez egyértelműen kudarc volt a számomra, ám cseppet sem váltam bizonytalanná, épp ellenkezőleg, az átmeneti viszszaesés még dacosabbá és elszántabbá tett - mondta Kovács Katalin. - A hatás pedig nem maradt el: tavaly a szegedi kontinensbajnokságon és a sevillai vébén kárpótolni tudtam magam.” Az olimpiai kvalifikációért küzdve várhatóan az idén mindenki a magyar hölgy elsőségére tör majd (Idem például az év elején szült, de elképzelhető, hogy a vb-n már ismét lapátot ragad).
Az MTK versenyzője persze ezen egy pillanatig sem idegeskedik, immár kellő magabiztossággal kajakozik, s ha kell, úgy is fogalmaz: "Biztosan nehéz futamok várnak rám, és elég sűrű napok elé nézek, hisz négy versenyszámban is indulok Gainesville-ben, ám minden nagyképűség nélkül mondhatom: nem szeretném alább adni. Szóval, legalább ugyanazt akarom elérni, amit egy évvel ezelőtt.” Kovács már a tavasz és a kora nyár folyamán kiváló formában versenyzett: Mechelenben, Szegeden, Duisburgban és Zágrábban Világkupa futamot nyert, s az összetett Vk-pontversenyben is "körelőnnyel” végzett az élen. Az olimpiai kvalifikáció a vb-n semmiképp sem jelenthet gondot, ám a várható sikereket fölösleges lenne elkiabálni, úgyhogy irányadóként legyen elég annyi: Kati és a női válogatott 1997 óta minden világversenyről éremmel, 1998 óta pedig rendre aranynyal tér haza.
A sprinttávon Paksy Tímea indulhat egyesben, aki e számban a kétszeres olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia legyőzésének köszönheti csapattagságát. "Az olimpiai távon is tűzközelbe kerülő kajakosok mind itt keresnek vigaszt, következésképp nekem is össze kell kapnom magam - mondta Paksy. - A világbajnoki címvédő Portela és a lengyel Urbanczyk egyaránt esélyes az aranyra, de ígérem, velem is számolni kell. Izgulni én sem fogok, hisz nincs veszítenivalóm.”
Paksy az egyes mellett K-2 200 és 1000 méteren is versenyez, de már most a közbülső távra gondol: "Hogyha képes vagyok mindkettőben a hazai győzelemre, előbb-utóbb ötszázon is lehet helyem a csapatban…” Ebbe persze a világ legjobb kajakos csapatának, a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette társaságnak is lesz beleszólása. A rivalizálás természetesen a vb idején szünetel: bármelyik műhelyből kerül is ki, az Egyesült Államokban minden futamban a legjobb magyar versenyez.

K-1 200 m
Címvédő:
Teresa Portela (Spanyolország)

PAKSY TÍMEA
Született: 1983. január 22., Budapest
Klub/edző: MTK/Sztaics István
Vb-múlt: vb-1., vb-3.

K-1 500 m
Címvédő:
Kovács Katalin (Magyarország)

KOVÁCS KATALIN
Született: 1976. február 29., Budapest
Klub/edző: MTK/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai-2., 8x vb-1., 2x vb-2., 3x vb-3.

K-1 1000 m
Címvédő:
Kovács Katalin (Magyarország)

KOVÁCS KATALIN (lásd fent)

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK