FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Tíz egységünk máris döntős
Gond nélküli selejtezők

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.12
--------------------------------------------------------------------------------

Hangos puffanás rázta meg az atlantai Hartsfield-repülőtér tranzitját. Az amerikai biztonsági őrök összerezzentek, s a tömeget amúgy folyamatos kiáltozással az ellenőrzőpontok felé terelő segéderők is elhallgattak egy pillanatra.


A Kolonics (balra), Kozmann kettôs a középdöntôben még tesztelhet (Fotó: Danis Barna)
Pedig nem történt semmi különös, csupán megérkezett az egyszemélyes magyar szurkolótábor, idősebb Beé István, aki olajoshordónyi dobját a kelleténél lazább modulattal dobta fel a futószalagra. A jenkik pedig szeptember 11. előestéjén kellőképp feszültek voltak. Ötven mérfölddel távolabb aztán egy másik Amerikába csöppentünk. A Lanier-tó partjára, a béke félszigetére.
"Úgy éreztük magunkat, mint egy úttörőtáborban. A mobiltelefonok adókörzetétől távol, egy nemzeti park közepén, faházakban laktunk, és az edzések után esténként közös sütögetést rendeztünk” - mondta Kammerer Zoltán, ám a csapat egyik gyúrója, Újvári László, alias Pinokkió egészen másként élte meg georgiai hétköznapjait: "Amíg ők szépen rápihentek a versenyre, én szakácsnak csaptam fel, és duplán alapoztam. Egyrészt a távoli közértbe rohangáltam, hogy Vereckei Ákos különleges kívánságait is kielégítsem, majd nekiláttam a pörköltalapok, tésztafeltétek elkészítésének.”
Természetesen a masszőr is osztotta azt a nézetet, hogy ezúttal a versenyzők nyugalma az elsődleges. Ezzel pedig hiba nem volt, kisimult, az egészséges versenydrukknál többet nem mutató ábrázatú magyarok tették vízre hajóikat.
Négy egységünk mégsem szállt vízre, hiszen a kevés induló miatt három kenu négyesünk és ezer méteren a női kvartett selejtezők nélkül máris a döntő résztvevője.
Az első előfutamot teljesítő magyar egyszersmind vb-újonc volt: Benkő Zoltán K-1 1000 méteren korát meghazudtoló, érett versenyzéssel a haramdik helyen jutott a középdöntőbe. A Bártfai Krisztián, Bauer Márton páros és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Veréb Krisztián négyes első helyen siklott tovább.
A nőknél ezer méteren a szabadkártyás kvartettet követte, vagyis egyenes ágon került a fináléba a futamgyőztes Kovács Katalin és harmadik helyével a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó.
Kenusaink közül a leghosszabb távon Fürdök Gábor az ötödik, a Kozmann György, Kolonics György páros harmadik hely középfutambéli folytatást ért.
A délután folyamán, magyar idő szerint a csütörtök éjszaka programjában egységeink szinte nem tudtak hibázni. Valamennyi hajónk az első helyen zárta az előfutamát. A Kozmann, Kolonics C-2-es, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga K-2-es és a Kovács, Szabó, Viski Erzsébet, Bóta, továbbá a Gyökös Lajos, Beé István, Kökény, Horváth Gábor négyes ezzel nyomban döntős. A mezőny nagysága miatt - elsősége ellenére - Vereckei Ákos, a Kammerer, Veréb páros, valamint Kolonics és Kovács egyesben a pénteki középfutamban is érdekelt.
A szigorú biztonsági intézkedések ellenére Gainesville-ben kiváló a hangulat a világbajnokságon. Persze nem "csak” az eredmények miatt hangos a magyaroktól a környék, hanem a már említett Beé Istvánnak köszönhetően is, aki az ominózus dobbal megtámogatva egyszemélyes Beé-középként buzdítja a csapatot. Részben neki is köszönhető, hogy tíz számban már az előfutamok alapján döntőbe jutottak a mieink.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK