FONTOS


 

A két dudás, Vereckei és Storcz is kijelölte a csárda határait
Új egyezség a négyesért

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.10.09
--------------------------------------------------------------------------------

Korántsem szívderítő, hogy három év kellett hozzá, ám végre tényként közölhető: ismét összeül olimpiai bajnoki címvédő férfi kajak négyesünk. A vezérevezős Kammerer Zoltánon kívül a sydneyi győzelem óta hosszabb-rövidebb ideig Vereckei Ákos, Storcz Botond és Horváth Gábor is többször, igazolatlanul hiányzott a kvartettből.


A kajak négyes tagjai (balról: Kammerer, Storcz, Vereckei és Horvát) a sydneyi boldogságra vágynak ismét (Fotó: Farkas József)
Két éve Vereckei szállt ki, mert elégedetlen volt a többiek hozzáállásával, s ki akarta magát próbálni egyesben is a hosszabb távon; tavaly – személyi ellentétek miatt – Storcznak kellett távoznia Sári Nándor csapatából; az idén pedig Horváth sorozatos sérülései miatt dőlt ki a sorból.
Noha az elmúlt években két vb-ezüstérem is jutott a Kökény Rolanddal és Veréb Krisztiánnal kiegészített négyesnek, az "aranykor szülöttei” úgy vélték, ez kevés, és az athéni győzelem reményében újra egyezséget kötöttek. A csapat vezéregyénisége, Vereckei a megbeszélés után nyaralni utazott, ám most hazatérve érdemesnek tartotta nyilvánosságra hozni, miben is maradtak:
"Az elkövetkező egy évben a négyesbéli szereplésnek rendelünk alá mindent – mondta Vereckei Ákos. – Ez annyit tesz, hogy számomra az egyes sikereknél is fontosabb a kvartett, mert úgy látom, e számban komoly eséllyel vehetjük fel a versenyt a világbajnoki címvédő szlovákokkal szemben. Noha a fiúk a közelmúltban távlati terveikről is beszéltek, abban egyeztünk meg, hogy csak akkor vállalunk más számot, ha a négyes tökéletesen szerepel, és az újabb erőpróba mindezt nem befolyásolja. A kvartettből két embernek mindenképp pihenten kell a hajóba ülnie a döntő napján. Nem kiváltságként, inkább az elmúlt években mutatott teljesítmény alapján célszerű rögzíteni: más számmal egyelőre Kammerer mellett én kacérkodhatok. Hangsúlyozom, természetesen a mi gondolataink is elsősorban a négyes körül járnak.”
Storcz – egy év távollét után – a jövő hétfőn ismét a Sári-csapatnál jelentkezik edzésre. Igaz, ő már korábban megkezdte a tréningeket, elvégre az augusztus eleji második válogató elbukása után szabadságra mehetett. "A vébét már nyugodtan, szakértő szemmel néztem, hisz a lelkizésen addigra túltettem magam – jelentette ki Storcz. – Az én objektív véleményem is az, hogy a négyessel lehet a legnagyobb sanszunk az aranyszerzésre. Kimondható, ezért térek vissza Sáriékhoz. Huszonkilenc évesen győzelemmel szeretném lezárni a pályafutásomat.”
A korábbi ellentétek elfeledésére Storcz a cél érdekében maximálisan hajlandó: "Harminchoz közeledve nem válik már más ember belőlem, de ünnepélyesen kijelentem: a négyesért mindenre kész vagyok. Úgy vélem, mindnyájan toleránsabbak leszünk, mint korábban, mi több, engedünk majd egyéni ambícióinkból is” – mondta diplomatikusan, és akkor sem bújt elő belőle a kisördög, amikor a párosbéli tervekről tudakozódtunk: "Elfogadom a jelenlegi helyzetet, s ötszáz méteren nem várt ajándéknak tekintenék bármilyen indulási lehetőséget. A célunk világos, ezért minden a négyes függvénye.”

Két kvartett-tag rádióüzenete: újra a sydneyi egység kell
Vissza a bajnok négyeshez

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.10.04
--------------------------------------------------------------------------------

A Nemzeti Sport szakmai partnerségének köszönhetően Csisztu Zsuzsa és Kaszala Claudia egy mikrofon mögé ültette a két aktív kétszeres olimpiai bajnok kajakost, Kammerer Zoltánt és Storcz Botondot. A beszélgetésből kiderült, a sikertelenség hamar összehozta a két klasszist.

Kammerer Veréb Krisztiánnal párosban a hetedik helyen végzett a szeptemberi világbajnokságon, amelyre Storcz ki sem jutott. A Klub Rádió 95.3 Rivális című adásában az év közben szétvált páros tagjai kijelentették: újfent együtt képzelik el a jövőt. Storcz minden bizonnyal visszatér Sári Nándor csapatához, s mindnyájan úgy vélik, hogy a négyessel lehet a legkomolyabb esélyük a címvédésre – méghozzá a sydneyi öszszetételben. A sérüléséből felépült Horváth Gábor azonnal igent mondana a régi-új felállásra, és a hírek szerint – a kvartett vb-ezüstérmével elégedetlen – Vereckei Ákos is hajlik az együttműködésre. Az egyesben jelenleg kevésbé sikeres Vereckei a napokban tér haza szabadságáról, így az érintettek végleges elhatározásra a jövő héten juthatnak. Angyal Zoltán szövetségi kapitány üdvözli a kezdeményezést, míg a telefonon bekapcsolódó Sári máris kijelentette, a honi kínálatból válogatva "vagy ez a négyes indul, vagy semelyik”.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK