FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Minden magyar továbbjutott a kajak-kenu vébén

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.09.11
--------------------------------------------------------------------------------

Magyar idő szerint csütörtök délután megkezdődött az Atlanta melletti Gainesville-ben a 33. kajak-kenu világbajnokság, amely egyben olimpiai kvalifikációs viadal a jövő évi athéni játékokra. Minden magyar egység továbbjutott az 1000 m-es előfutamokból: többségük a középfutamba került, de akadt olyan is, amelyik egyből a fináléba kvalifikálta magát.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedett

Magyar szempontból jól indult a nap, hiszen a nevezések zárultával kiderült, hogy a női kajak négyes (Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Janics Natasa) és a kenus kvartett (Hüttner Csaba, Joób Márton, Pulai Imre, Novák Ferenc) az indulók alacsony létszáma miatt már döntős, s ugyanez érvényes a 200 m-es és az 500 m-en nevezett c-4-es egységekre is.

A leghosszabb távon azonban a többieknek a vízen kell kiharcolniuk a továbbjutást. A legkorábban a vb-újonc Benkő Zoltánnak (k-1) kellett bizonyítania, s nem okozott csalódást: futamában a harmadik lett, s a 45 résztvevőt számláló mezőnyben középdöntős lett. Fürdök Gábor (c-1) ötödikként haladt át a célvonalon, s ez is továbbjutást ért. Ezután következett a címvédő Kovács Katalin, aki végig vezetve nyerte futamát, így egyből a fináléba kvalifikálta magát.

A Kolonics György, Kozmann György duó a rajttól a célig a harmadik helyen haladt, s ez középfutamos pozíciót ért (csak az első jutott egyenes ágon a döntőbe). A folytatásban a Bártfai Krisztián és Bauer Márton kajakos párosnak szurkolhatott a maroknyi magyar tábor, s bár a duó nagy fölénnyel első lett, ebben a számban ez - az indulók létszáma miatt - "csak" középfutamos folytatást jelentett.

A délelőtt utolsó két versenye, a női k-2 és a férfi k-4 szintén sikeres magyar szereplést hozott, de amíg a Paksy Tímea, Benedek Dalma páros harmadik helyével egyből a döntőbe jutott, addig a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Veréb Krisztián összeállítású kvartettnek a futamgyőzelem sem volt elég ehhez: ők a középfutamba jutottak.

Angyal Zoltán szövetségi kapitánya elégedetten vette tudomásul, hogy versenyzői közül senki nem okozott csalódást a vb 1000 m-es előfutamaiban. "Azt kaptam, amire számítottam, különösebb meglepetés nem ér" - mondta a szakember. "A mezőny azonban nagyon erős, különösen a k-1-ben induló fiatal Benkő Zoltánnak és a c-1-ben versenyző Fürdök Gábornak lesz nagyon nehéz dolga a döntőbe jutással s az olimpiai kvóta megszerzésével."

A leghosszabb táv középfutamait magyar idő szerint pénteken délután rendezik, a döntőkre szombaton kerül sor.

A női kajak négyes már döntős 500 méteren

A címvédő Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kajak négyes, valamint Vereckei Ákos (k-1) magabiztos továbbjutásával kezdődtek a gainesville-i világbajnokság 500 m-es előfutamai. Előbbi egység máris a döntőbe, utóbbi a középfutamba kvalifikálta magát.

A hölgyeknél - ahol a magyar kvartett ezúttal is toronymagas favoritnak számít - csupán az volt a kérdés, hogy a tavalyi aranyérmes egység mennyit ver riválisaira. Nos, a csapat igazolta a papírformát, és 350 m-ig a mezőnnyel "utazva", majd a végén remekül hajrázva közel egy hajóhossznyi előnnyel megnyerte futamát, s bejutott a vasárnapi fináléba, ahol az első hat helyezett olimpiai kvótát szerez országának.

Vereckei - aki nem titkoltan az 1998 és 2001 közötti vb-ken őrzött, tavaly azonban elvesztett trónjának visszaszerzésére törekszik - a hét k-1-es előfutam utolsó felvonásába került. Az ötös pályán lévő magyar klasszis és a négyesen lapátoló argentin Javier Correa szinte végig fej-fej mellett haladt, 100 m-rel a cél előtt azonban Vereckei robbantott, faképnél hagyta a dél-amerikait, és futamgyőztesként került a pénteki középfutamba.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK