FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Joób már Athénra gondol

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Imre Péter, Délmagyarország 2004.05.22
--------------------------------------------------------------------------------

A poznani kajak-kenu Európa-bajnokság negatív szenzációját a Démász-Szegedi VE kenusa Joób Márton szolgáltatta, aki 1000 és 500 méteren sem került be a fináléba. A Tisza-parti klub így sem panaszkodhat, sportolói négy döntőben érdekeltek az Eb-n.


Joób Márton már Szegeden is megtapasztalta, milyen beborulni a vízbe. Fotó: Karnok Csaba
Poznanban, ahol szinte minden esztendőben rendeznek rangos kajakos, kenus, illetve evezős világversenyt, eddig üresen tátongnak a lelátók a víziközpontban. Talán a döntőkre megtelnek a tribünök... Maréknyi drukkerhadak azonban akadtak, köztük a magyarok és a norvégok. Ezt akkor tudtuk meg, amikor sikerült telefonon utolérni a kontinensviadalon kint lévő Petrovics Kálmánt, a Démász-Szegedi VE klubigazgatóját. Az első másodpercekben nem hallott semmit, mert az északi szimpatizánsok egy népes vadkacsarajt megszégyenítő zajt produkálva vonultak el mellette.

– Jók a körülmények, az időjárás azonban nem fogadta kegyeibe a versenyzőket – mondta Petrovics. – A hátszél az athéni pályát modellezi, ott is hasonlóak lesznek a viszonyok, bár augusztusban lényegesen nagyobb hőség várható. Egyesületünket öt versenyző képviseli az Európa-bajnokságon, közülük négyen – Janics Natasa, Storcz Botond, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba – döntősök, egyedül Joób Mártonnak nem sikerült sem 1000, sem 500 méteren beverekednie magát legjobbak közé, s ott esetlegesen újabb kvótát szereznie a szakágnak. A hosszabb távon, fő számában a hullámokkal nem bírt, most nem tudom, mi történt – még nem beszéltem vele –, a hajrában mintha elfáradt volna.

A klubigazgató már utalt a legújabb, csalódást keltő hírre. Joób Márton tegnap jól kezdte az 500 méteres középfutamot, 250 méterig továbbjutó helyen lapátolt, de a végére elkészült az erejével és kicsúszott az első háromból, végül 5. lett és nem került döntőbe.

– Igyekszem minél hamarabb túltenni magam a történteken – árulta el Marci, akit nem sokkal a középfutam után „kaptunk" telefonvégre. – Ezer méteren nagy hullámokkal kellett megküzdenem, de az volt az igazi gond, hogy oldalról is „megtámadta" egy hullám a hajómat és valósággal kiborított belőle. Ez nagyon nagyon bántott, elkeserített; különösen azért, mert 20 méternyire voltam a céltól, s ha nem megyek bele a csatába, nem az lebeg a szemem előtt, hogy közvetlenül a fináléba kerüljek, akkor valószínűleg nem történik meg baj és a középdöntőből kvalifikálhattam volna magam a legjobbak közé.

Ezzel kezdődött a poznani vesszőfutásom, mely az 500 méteren is folytatódott. Ezt a számot Kolonics Gyuri engedte át az Eb-n, hogy kipróbálhassam magam benne – ennyit sikerült kihozni belőle. A felkészülésem jól sikerült, viszont csütörtökön és pénteken is hasmenés és láz akadályozott abban, hogy még jobban teljesítsek. Nem emésztem magam sokáig, nincs értelme – Angyal Zoltán szövetségi kapitány is vigasztalt, biztatott –, előre tekintek. Amennyiben ugyanis én nyerem meg a második válogatót is, utazok az olimpiára – most már teljes erőmmel erre koncentrálok.

A Démász-Szegedi VE döntősei: Storcz Botond (K2 500, K4 1000), Janics Natasa (K1 500), Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (C4 1000).
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK