FONTOS


 

1. felnőtt olimpiai és Eb-válogatóverseny, Szolnok
Külön utakon az olimpiai bajnok kenupáros tagjai

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , index 2004.04.26
--------------------------------------------------------------------------------

A hétvégén Szolnokon rendezik meg az első kajak-kenu válogatót, amelyen a nők már az olimpiai kiküldetésüket is megszerezhetik. A férfiaknál újra együtt versenyez az olimpiai címvédő kajaknégyes, a kenusoknál biztosra vehető, hogy felbomlik a Sydneyben első Pulai, Novák duó.

A szolnoki válogatóversenyt felvezető hétfői sajtótájékoztatón Angyal Zoltán szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy a hat külföldi helyszínen februártól április elejéig lebonyolított edzőtáborokban csaknem száztíz versenyző gyakorolt. "Jól sikerültek a túrák, hasznukat remélhetőleg már a hétvégén látni fogjuk" - tette hozzá.

Visszarendeződés

A kapitány kifejtette: ez az időszak alkalmas volt arra, hogy tisztázzák, a férfi kajaknégyes képes együtt evezni a sikerekért. "Örömmel mondhatom, hogy mindannyian akarják a címvédést, ismét összekovácsolódtak, pedig jómagam is féltem az esetleges összezördülésektől és a széteséstől" - jelentette ki.

A férfiaknál a négyes - Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth - mellett más számban is megfigyelhető a visszarendeződés, hiszen az ugyancsak sydneyi győztes Kammerer és Storcz párosban is együtt indul. A legutóbbi játékokon harmadik Bártfai és Veréb is együtt kívánja kiharcolni a részvétel jogát. Számukra nem elég a hétvégi válogatón diadalmaskodni, a májusi poznani Eb-n is jól kell szerepelniük, akkor nyugodhatnak meg a részvételt illetően.

A nőknél egy győzelem már athéni részvételt ér

A hölgyeknél sokkal egyszerűbb a helyzet, a korábbi évek sikereinek köszönhetően, ha Kovács Kati egyéniben nyer, valamint a Szabó, Bóta páros első lesz, akkor készülhetnek Athénra. (A négyesre is vonatkozik ez a kitétel.)

Pillanatnyilag biztosra vehető, hogy a férfi kenusoknál a Pulai, Novák páros nem védi meg olimpiai aranyát, mert a válogatókon nem egy hajóban térdelnek. Előbbi az egyéni mellett Zalával, utóbbi Fürdökkel kísérli meg a jó szereplést.

Júniusban már nem lehet kísérletezni

A kapitány megjegyezte, a szakvezetőkkel megegyezett abban, hogy az Eb után valamennyi vitás kérdést tisztáznak, mert a legfontosabb az olimpiai eredményesség. "Az biztos, hogy júniusban már nem lehet azon vitatkozni, hogy ki melyik számban akar mégis indulni Athénban. Ezt a célt mindenki elfogadta és megértette" - emelte ki.

A szövetség elnöke, Baráth Etele ünnepélyesen bejelentette, hogy a szövetség egy évre szóló szponzori megállapodást kötött az AstraZeneca céggel. Az angol-svéd gyógyszergyár úgynevezett aranyfokozatú támogatója lett az MKKSZ-nek, azaz az általa nyújtott anyagi segítség mértéke tízmillió forintos nagyságrendű.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK