FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Vajon sikerülhet-e megismételni a gainesville-i világbajnokságon bemutatott bravúrt?
Kötelező körök

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Lipiczky Ágnes, Nemzeti Sport 2004.05.18
--------------------------------------------------------------------------------

Tudjuk, kedves olvasó, hogy nem könnyű észben tartani a hihetetlenül sikeres magyar kajak-kenu válogatott eredménylajstromát, ám bízunk benne, hogy arra még élesen emlékeznek, amit női csapatunk nyújtott a tavalyi gainesville-i világbajnokságon.


Kovács Katalin nem „kezeli le” a nem olimpiai számokat – teljes erôbedobással küzd majd a poznani Eb-n
A tengerentúli viadalon elképesztő sorozatot produkáltak lányaink, a kilenc megnyerhető aranyéremből nyolcat (!) elhoztak, csak a 200 méter egyest "engedték át" a kanadai Brunet-nak. Az akkori felállás az elmúlt éveknek megfelelő volt, vagyis az 500 méteres (olimpiai) számokat "lefedték" Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai, név szerint Bóta Kinga, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet.
A május eleji szolnoki első olimpiai válogatón, amely a csütörtökön kezdődő poznani Európa-bajnokságra is kvalifikált, azonban vaskos meglepetések születtek: Kovács Katalin egyesben kikapott Janics Natasától, míg a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős elvesztette a döntőt Paksy Tímea és Benedek Dalma ellenében. Vagyis az olimpiai távon – a négyes kivételével – alaposan összekuszálódtak a szálak, ami meglehet – az olimpia előtt –, még jól is jöhet majd a magyar kajak-kenu sportnak.

Így vélekedik Szabó Szilvia (200 m K–4, 500 m K–4, 1000 m K–2) is, aki Bóta Kingához (200 m K–4, 500 m K–4, 1000 m K–2), Kovács Katalinhoz (200 m K–4, 500 m K–4, 1000 m K–1) és Paksy Tímeához (200 m K–1, 200 m K–2, 500 m K–2) hasonlóan három számban száll majd vízre a lengyelországi kontinensviadalon.
"Úgy gondolom, azok az országok, amelyeknek már van olimpiai kvótájuk, amolyan tájékozódó versenynek szánják ezt az Európa-bajnokságot – mondta Szabó Szilvia. – A sydneyi olimpia előtt is előremutató volt, hogy milyen eredmények születtek az Európa-bajnokságon, talán most sem lesz másképp. Azokban a számokban, amelyekben kvalifikáltuk magunkat az kontinensversenyre, teljes gőzzel fogok hajtani, az ötszáz kettest meg a partról fogom végignézni, ami nem is jön rosszul. Mert ha esetleg a második válogatón sikerülne kivívni az athéni indulás jogát ezen a távon, akkor legalább elmondhatnám: már feltérképeztem az ellenfeleket."

Bemutatkozott a csapat
Hétfôn a sajtó nyilvánossága elôtt bemutatkozott a kajak-kenu Európa-bajnokságra utazó 40 tagú magyar csapat. Az olimpiai kvalifikációs lehetôséget is nyújtó poznani kontinensviadalra csütörtöktôl vasárnapig kerül sor. Baráth Etele, a szövetség (MKKSZ) elnöke beszédében kiemelte, hogy négy éve, a sydneyi játékok elôtt is éppen a lengyelországi város adott otthont az Eb-nek. „Az év két fô eseménye az Európa-bajnokság és az olimpia, az athéni szereplés évekre meghatározza majd a sportág fejlôdését” – mondta az elnök.
"Én is a teljes erőbedobás híve vagyok – magyarázta Kovács Katalin. – Azokban a számokban, amelyekben elindulok, nem adhatom lejjebb az eddig elérteknél, vagyis tulajdonképpen minden számban a győzelem a cél. Hogy melyiket érzem a legbiztosabbnak? Ebben a sportágban sosincs tuti, minden méterért keményen meg kell küzdeni."
Paksy Tímea úgy tartja, hogy ennél az Európa-bajnokságnál sokkal fontosabb lesz majd a júniusi második válogatóverseny, hiszen igazából ott dől el minden, az, hogy ki melyik számban rajtolhat majd az athéni olimpián.
"Nem veszem félvállról az Európa-bajnokságot, csak éppen az elmúlt időszakban amolyan utóalapozó, mennyiségi munkát végeztünk a csoporttal – mondta Paksy Tímea. – Vagyis meglehet, hogy a kétszázas számokhoz nem lesz meg a kellő gyorsaságunk, robbanékonyságunk. Ötszáz kettesben Benedek Dalmával esélyesebbnek tartom magunkat, és ha esetleg győznénk, hiszen minden számban nyerni szeretnénk, akkor nemzetközi szinten is letehetnénk a névjegyünket ezen a távon. Itthon már bizonyítottunk, még egyszer nyernünk kell, és akkor ott leszünk Athénban."
Paksy Tímea szavaiból jól kivehető, hogy a hölgyeknél az olimpiai számokban amolyan kötelező feladat lesz az Eb-részvétel, hiszen a "nagy döntőt" június közepén Szegeden vívják majd meg az érintett felek. Ám ha az elmúlt esztendők eredményeit nézzük, a kötelező egyenértékű lesz majd az éremesővel.

Angyali jóslatok

"Érmek, érmek, érmek! Hogy milyenek, azt nehéz lenne megjósolni, hiszen nagyon sűrű a mezőny, és mivel az Európa-bajnokság olimpiai pótkvalifikáció is egyben, mindenképpen nagy csaták várhatóak majd Poznanban. Az esélylatolgatást talán a nem olimpiai, az 1000 méteres számokkal kezdeném, hiszen a kontinensviadal is ezekkel rajtol majd. Nos, egyesben Kovács Katalin utcahosszal megnyerte ezt a számot a világbajnokságon – talán most sem lesz másképp. Kettesben a világbajnoki címvédő Patyi, Paksy páros helyett a Szabó, Bóta kettős rajtol, szintén győzelmi esélyekkel, míg négyesben a Dékány Kinga, Móni Katalin, Benedek Linda, Faldum Bereniké kvartett reményeim szerint felér majd a dobogóra. Ötszáz méteren is magyar dobogósokban bízom. A Szolnokon diadalmaskodó Janics Natasa és a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó is a legjobb három között zárhat, míg a legbiztosabb győzelmet a világbajnoki címvédő Kovács, Szabó, Viski, Bóta négyestől várom. A kétszázas számok a legrizikósabbak, ám abban biztos vagyok, hogy ezen számokban sem maradunk érmek nélkül" – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A címvédők
Nők

200 m. K–1: Teresa Portela (spanyol). K–2: Beatriz Manchon, Sonia Molanes (spanyol). K–4: Spanyolország (Maria Suarez, Beatriz Manchon, Sonia Molanes, Teresa Portela). 500 m. K–1: Kovács Katalin (magyar). K–2: Aneta Pastuszka, Joanna Skowron (lengyel). K–4: Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga). 1000 m. K–1: Kovács Katalin (magyar). K–2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga (magyar). K–4: Magyarország (Paksy Tímea, Móni Katalin, Viski Erzsébet, Keresztesi Alexandra)

A magyar indulók
Nők

200 m. K–1: Paksy Tímea. K–2: Paksy Tímea, Patyi Melinda. K–4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga. 500 m. K–1: Janics Natasa. K–2: Paksy Tímea, Benedek Dalma. K–4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga. 1000 m. K–1: Kovács Katalin. K–2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga. 1000 m: Dékány Kinga, Móni Katalin, Benedek Linda, Faldum Bereniké.

A program
Nők

Május 20., csütörtök: 1000 és 500 m, előfutam. Május 21., péntek: 1000 és 500 m, középdöntő. Május 22., szombat: 1000 m, döntő és 200 m, előfutam, középdöntő. Május 23., vasárnap: 500 és 200 m, döntő

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK