FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Versenyzőink vették az első akadályt a lengyelországi kontinensbajnokságon
Hullámlovaglás a Malta-tavon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Lipiczky Ágnes, Nemzeti Sport 2004.05.21
--------------------------------------------------------------------------------

Talán kezdjük egy kis időjárás-jelentéssel. A lengyelországi Poznanban hideg szél süvít. S hogy ez a kajak-kenu Európa-bajnokság szempontjából miért olyan lényeges?


A Kozmann, Kolonics kettôs két távon is fináléba lapátolt (fotó: Danis Barna)
Mert a folyamatosan, ráadásul össze-vissza hullámzó Malta-tó igencsak megkeseríti a versenyzők dolgát. Igaz, ezt a nem is cseppnyi nehézséget szemlélhetnénk pozitívabban is. Például így: a poznani helyszín tökéletes arra, hogy megtartsák rajta az athéni olimpia főpróbáját. Az "előrejelzések" szerint ugyanis a szkíniai ötkarikás pályáról minden elmondható, csak az nem, hogy tükörsima volna.
"Azért van némi különbség a két helyszín között – nyugtatott meg minket Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára. – Míg itt Poznanban a pálya végén egy betonfal van, ami visszaveri a hullámokat, addig Athénban van "kifutási" lehetősége a víznek, így csak egyirányú lesz a hullámzás."
Ez is valami!
Bár ez a magyarázat talán most a legkevésbé Joób Mártont nyugtatja meg, aki a délelőtt kvótaszerzés reményében térdelt kenujába 1000 méteren, és bár a futamában az élbolyban haladt, egy aprócska kihagyás elég volt ahhoz, hogy beboruljon a vízbe.
Bosszantó!
Az már kevésbé, hogy a csekély indulói létszám miatt négy nem ötkarikás versenyszámnak (1000 méteren női K–1, K–2, K–4 és a C–4) elmaradtak a csütörtöki előfutamai, így versenyzőink rápihenhettek a délutáni 500 méterekre.

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen azért történt még egy s más 1000 méteren. Például K–1-ben Kökény Roland futamgyőztesként, K–2-ben a Siebel Lajos, Bauer Márton duó futamából harmadikként léphetett tovább a középdöntőbe, míg az olimpiai címvédő kajak négyesünk (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor) és a vb-bronzérmes kenu kettesünk (Kozmann György, Kolonics György) győzelme már finálét ért.
A délutáni 500 méterek során a döntőbe került világ- és Európa-bajnoki címvédő női négyesünk is, és még az is "belefért", hogy lányaink a rajtban beragadjanak, és futamukban az ukránoktól vereséget szenvedjenek. Második lett férfi K–1-ben az Eb-címvédő Vereckei Ákos is, aki a nagy létszám miatt ezzel még csak a középdöntőbe került, és milyen érdekes ellentét, hogy a kenu egyesben rajtoló Joób Mártonnak egy szenvedős versenyben elért "biztonsági" hetedik hely is elegendő volt ugyanehhez.
A női egyesek között valósággal szárnyalt Janics Natasa, aki éppen az Eb-nyitány előtt értesült arról, hogy megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a versenyzői engedélyt. Vagyis: ha a második válogatón kivívja az athéni indulás jogát, semmi akadálya nem lesz annak, hogy a Sydneyben még jugoszláv színekben negyedik helyet szerző hölgy ott legyen a görög fővárosban.
A nap végére négy versenyszám maradt: a Kozmann, Kolonics kenupár futammásodikként a fináléba, az olimpiai címvédő Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajak kettes győztesként a középdöntőbe jutott. A nők között a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó "hullámlovaglásának" 6. hely lett a vége (pénteken ők is ismét rajthoz állhatnak), míg 500 méteren férfi négyesünk (Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland) első helyének köszönhetően már a döntőben tudhatja magát.
"Az időjárás mindenkinek a helyzetét nagyon megnehezítette – értékelte a látottakat Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Azt kell, hogy mondjam, az első nap amolyan kötelező kör volt versenyzőink számára, akik ha olykor apróbb gondokkal is, de vették az akadályokat. Most még belefértek ezek a hibák, az esetleges taktikázások, ám péntektől már minden élesben megy…"

Fischer tart a magyaroktól

Birgit Fischer visszatért. Nem is akárhogyan – futamgyőzelemmel. A női K–2 500 méteres versenyében társával, Carolin Leonhardttal gyakorlatilag faképnél hagyták a mezőnyt, benne azt a Paksy, Benedek duót is, amely néhány héttel ezelőtt a szolnoki első olimpiai válogatóversenyen legyőzte az elmúlt három évben világbajnokságot nyerő Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettőst.
A hajó mérlegeléséhez két mosolygós német hölgy lépett ki – Fischer akár édesanyja is lehetne a húszesztendős Leonhardtnak –, és német újságírók azt sem mulasztották el megkérdezni, hogy Fischer mit szól a magyar páros gyengélkedéséhez.
"Ne tévesszen meg senkit se ez az eredmény – magyarázta Fischer. – A magyaroknak még hátravan a második olimpiai válogatójuk, így korántsem biztos, hogy ez az egység indul majd Athénban. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy Paksyék jobbak lesznek a folytatásban…"

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK