FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Olimpián ez már ötös

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Krasz Emil, Nemzeti Sport 2004.05.23
--------------------------------------------------------------------------------

A szombati négy aranyéremhez újabb ötöt szerzett a magyar válogatott a poznani Európa-bajnokságon a délelőtti, ötszáz méteres döntők során. A siker értékét növeli: az ötből négy (!) győzelem olimpiai távon született.

Az ezüstérem, amely ezúttal halványabban csillog

Az ötszázas döntőket szokás szerint a női négyesek kezdték. A világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő magyar egység, amely utoljára – igaz még más összeállításban – a sydneyi olimpián szenvedett vereséget, azóta nem talált legyőzőre. És akkor még sportszerűek voltuk a riválisokkal szemben, hiszen igazából olyan sem akadt, aki megszorította volna őket. Magyarul: bárki jött, mert jöhetett, a Szabó Szilvia, Kovács Katalin, Viski Erzsébet és Bóta Kinga összeállítású magyar hajó tönkreverte a mezőnyt.
A hazai vizeken változatlanul megkérdőjelezhetetlen a hajó összeállítása, bár a korábban egyesben és párosban is egyeduralkodónak számító versenyzőket itthon a válogatókon érték kínos meglepetések.
Ha nem is ennyire kínos, azért elgondolkodtató figyelmeztetés volt az Eb a riválisok részéről: a máskor oly’ magabiztos győzelem elmaradt, a hajrá rendkívül kiélezett volt, amely végül az ukránoknak sikerült jobban. Igaz, azt a hajóban ülők az első pillanatban nem is tudták eldönteni: ki nyert és ki szerezte az ezüstérmet.
A lányoktól mindenki három biztos aranyérmet várt Athénban. Mit is várhatnánk, hiszen immár évek óta magabiztosan utasíthatják maguk mögé a világot. Az első válogató és a mostani Eb-n látottak azonban elbizonytalaníthatják a biztos aranyérmekre apelláló sportbarátokat. Reméljük, csak őket…

Vereckei és a döntő: újra a régi

A kajak férfi egyesek mezőnyében a magyar részről a szám világbajnoka, Európa-bajnoki címvédője, olimpiai bajnokunk, Vereckei Ákos képviselte színeinket.
Vereckei, aki korában éveken keresztül a táv egyeduralkodójának számított – a sydneyi olimpia hozta a törést számára, bár azt követően is tudott nyerni –, jó szokása szerint ezúttal is fél távig haladt a mezőnnyel, majd ellépett a riválisoktól és biztosan nyerte újabb Európa-bajnoki címét.
Kettőből kettő, aranyérem az ezer négyes tagjaként és ötszázon is. Ez a legjobb visszaigazolás, jó felkészülést végzett Vereckei, még akkor is, ha az Eb előtt fáradtnak, kimerültnek érezte magát. Bár, ahogy mondta: egy-két napos pihenő után viszont valóssággal szárnyakat kap. Most adott volt a pihenés az edzések és az Eb-rajt között, nem is maradtak el a szárnyak.

Megint Opaljev

A kenu egyesek mezőnyében magyar résztvevő nélkül rajtolt el a döntő. Az elmúlt évekhez képest sok változatás nem láthattunk, változatlanul a versenyszám meghatározó egyénisége, az orosz Makszim Opalev villogott, és ezúttal is győzni tudott.

Janics bizonyított, de válogatóznia azért még kell

A második kör első versenyszáma a női egyesek küzdelme volt. Janics Natasa, aki a válogatón elhozta ezt az olimpiai távot az abszolút favorit Kovács Katalin elől, igazolta: mindez nem a véletlen műve volt. Már a rajtot követően nem sokkal az élre állt és végig magabiztosan versenyezve, az élen haladva, mintegy háromnegyed hajóhosszal előzte meg a második helyezettet. A rendkívül jó erőben és formában lévő, jugoszlávból magyarrá lett versenyző ezzel igencsak feladta a leckét Kovács Katalinnak a második válogatóra. Ki is képviseli Athénben a magyar színeket?
Más országban egy Eb-győztes egységet a tenyerükön hordoznának, a sportág honi erejét bizonyítja: ithon talán nehezebb lesz győznie a második válogatón, mint az Eb-n.


Kozmann György (elől) és Kolonics György (hátul) éremkollekciója újabb aranyéremmel gazdagott (fotó: Danis Barna)
Kolonicsnak segítettek dönteni

Kétszeres olimpiai bajnok kenusunk, Kolonics György az Eb-szerepléstől tette függővé olimpiai versenyszámait. Egyesben ötszázon nem sok változást láthatott, változott viszont a helyzet párosban, amelyben indult és amelyre az utóbbi hetekben külön hangsúlyt fektetett. Az Eb tapasztalata az lehetett: volt értelme. Kozmann Györggyel alkotott párosuk ugyanis megnyerte a versenyt, méghozzá remek teljesítménnyel. Már a táv elejénél az élre álltak és bár a verseny nagyon izgalmas volt, kétszázötvennél meg is előzték őket egy kevéssel, volt erejük újítani és gyorsítani és a hajrában már kétséget sem hagytak afelől: ők a legjobbak.
Ezek után nagy bátorságra – talán botorságra vallana, már ha szabad így megközelíteni a kérdést egy kétszeres olimpiai bajnok esetében –, ha Kolonics György nem párosban nevezne az olimpiára. Bár az egyesbeli presztízs és egy abban esetlegesen szerezhető érem bizony elgondolkodtató, de ennek a párosnak az Eb-győzelme bizony sokat nyom abban a bizonyos latban…

Érem helyett pontszerzés

Éremben reménykedett, végül hatodik helyen végzett a kajak férfi párosok mezőnyében a szám olimpiai bajnoki címvédő egysége, a Kammerer Zoltán és Storcz Botond összeállítású hajó. A magyarok a rajtot követően csak a mezőnnyel tudtak eljönni, a németek azonnal az élre álltak és nem tudtunk még a hajrában sem közel kerülni hozzájuk. Sőt, fél távnál még lehetett volna esély, ha nem is a győzelemre, legalább a várt éremre, ám a riválisok tudtak erősíteni, ellenben Storczékkal, akik legalább a kvótát elhozták és így itthon újabb válogató vár rájuk, hogy elhozzák a számot a honi riválisok elől.

Paksy, Benedek: arany az Eb-n is

A női mezőnyben ötszázon az első válogatón meglepetést nem csak az egyes, hanem a páros is szolgáltatott, hiszen itt sem a favorit, világbajnoki címvédő egység vitte el a számot, hanem egy "külsős" hajó. Méghozzá vezérevezősként azzal a Paksy Tímeával, aki tavaly éppen a Fábiánné Rozsnyói Katalin által edzett csapatból vált ki. A középdöntőben megijedtünk ugyan, hogy nem a legjobb idővel kerültek a döntőbe, ám az aranycsata nem igazolta félelmünket. A magyar duó igazolta jó formáját és bár fél távnál még csak a harmadik helyen haladtak, a végén fél hajóhosszal verték az egész mezőnyt. Ám az olimpiai indulásuk ennek ellenére kérdőjeles, hiszen a második válogatón a szám háromszoros világbajnok egységét, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettőst újból le kell győzniük.

Egy csalódás, egy öröm

Ezen a távon a négyes hajók nem olimpiai számok. Kenuban több sikert könyvelhettünk el a múltban, ráadásul a hajóban térdelt az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc kettős, éppn ezért csalódás, hogy a Buzál Miklóssal, Ispán Lászlóval kiegészült kvartettjük csak az ötödik helyen végzett a mindössze hat hajót felvonultató mezőnyben. A hajó csak nem indult alattuk, öt hajó szinte együtt haladt, ám a hajrához érve minden egység gyorsítani tudott, kivéve a miénket. Így maradt az ötödik hely, ami az ezer győzelméhez képes sovány vigasz, sőt, egyáltalán semmilyen vigaszt nem nyújt.
Nyújtott viszont a sportbarátoknak és a csapatnak a férfi kajaknégyes. A Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland nagyon szoros csatát vívott a fehérorosz hajóval, de végül a magyarok örülhettek a győzelemnek.

Kilenc aranynál tartunk az Eb-n

A férfi kajaknégyes megszerezte a magyar válogatott kilencedik aranyérmét ezen az Európa-bajnokságon (emellett egy ezüst- és egy bronzérmünk is van). És, ha hozzávesszük, hogy ebből öt olimpiai versenyszámban született, igazán optimistán várhatjuk az augusztusi ötkarikás játékokat.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK