FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Maradt a négy kenus kvóta

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.05.21
--------------------------------------------------------------------------------

Az újabb olimpiai helyekért is harcoló Kammerer Zoltán, Storcz Botond kettős, valamint a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó egyformán futamgyőztesként kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe az 500 m k-2-es számában. Kenuban nem sikerült az újabb, ezzel véglegessé vált, hogy ebben a szakágban maximum négy versenyző képviselheti az országot az athéni olimpián.

Az ötkarikás játékokon címvédő Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó - csakúgy, mint a csütörtöki előfutamban - a középfutamban is rendkívül meggyőzően teljesített, és kétséget sem hagyott győzelme felől. A fináléba rajtuk kívül még egy-egy orosz, ausztrál, német, litván, lengyel, fehérorosz, spanyol és svéd egység került, ezek közül ötnek van már kvótája, a döntőben további három athéni helyet osztanak ki. Ez azt jelenti, hogy a magyar párosnak a további indulási jogok eléréséhez az orosz, ausztrál, spanyol egység közül csupán egyet kell megelőznie.

Paksyék - miután a csütörtöki erős szélben a vártnál kissé gyengébben szerepeltek - ezúttal nem hagyták magukat befolyásolni az időjárástól, és annak ellenére fölényesen nyertek, hogy a pénteki program hajrájára eleredt az eső. A magyar páros - amely a szolnoki válogatón a világbajnok Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettőst maga mögé utasítva szerzett jogot az Eb-n való indulásra - végig vezetve győzött, még a másodikra is mintegy két hajóhosszt vert.

Hasonlóan az 1000 m-hez, az 500 m-es döntőkben is nyolc magyar egység száll majd vízre. A további finálésok: Vereckei Ákos és Janics Natasa (k-1), Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland, valamint Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (k-4), Kozmann György, Kolonics György (c-2), Buzál Miklós, Ispán László, Pulai Imre, Novák Ferenc (c-4).

Kenuban nem sikerült az újabb kvótaszerzés, ugyanis Joób Márton az 1000 m-hez hasonlóan 500-on sem került a döntőbe. Ezzel véglegessé vált, hogy ebben a szakágban maximum négy versenyző képviselheti az országot az athéni olimpián.

A 21 éves szegedi kenus jól kezdte középfutamát, amelyben többek között olyan ellenfelekkel kellett felvennie a versenyt, mint a német Andreas Dittmer. Féltávig, azaz 250 m-ig még továbbjutó helyen állt, de a végére elkészült az erejével, és kicsúszott az  első háromból, ötödikként zárt.

A magyarok a tavalyi, egyesült államokbeli vb-n a két páros számban összesen négy fő részére szereztek athéni indulási jogot, így ennyi kenussal kell majd megoldani a négy ötkarikás számot, a c-1 és c-2 500 m-t, valamint a c-1 és c-2 1000 m-t.     

Szombaton 9 órától az 1000 m-es finálékat, 14 órától pedig a 200 m-es előcsatározásokat rendezik az Eb-n.

Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya: "A kajakosok mai teljesítményével maximálisan elégedett vagyok, hiszen minden egység továbbjutott, és ráadásul jó időkkel, ez mindenképpen reményt keltő a folytatásra nézve. A három, még kvótáért harcoló egység esetében a Kammerer Zoltán vezette 500 párosnak adom a legnagyobb esélyt a sikerre, de 1000 egyesben Kökény Roland is kiharcolhat egy újabb helyet a csapatnak. A Bauer, Siebel 1000 méteres duónak nagyon nehéz dolga lesz, majd meglátjuk, mire lesznek képesek a döntőben. Joób Marcit nagyon sajnálom, nem volt szerencséje, de remélem, hamar túlteszi magát a kudarcon. Örültem, hogy a Paksy, Benedek kettős ma sokkal jobb produkcióval rukkolt elő, mint a csütörtöki előfutam során, ez már sokkal inkább tükrözte a tudásukat."

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK