FONTOS


 

Kajak-kenu, Európa-bajnokság
Ismét magyar aranyeső a kajak-kenu Eb-n

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.05.23
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva összesen öt arany- és egy ezüstérmet nyert a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnap délelőtti 500 m-es döntői során, ezen kívül további két olimpiai kvótát harcolt ki. Győzött k-1-ben Vereckei Ákos és Janics Natasa, k-2-ben a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó, c-2-ben a Kozmann György, Kolonics György kettős, k-4-ben pedig a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland összeállítású kvartett. Ezek közül a számok közül csupán a férfi k-4 nem szerepel az olimpiai műsorban.

Vereckei arany-, a női négyes ezüstérmes

Vasárnap délelőtt az 500 m-es döntőket rendezték a poznani olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon: az első két finálé két magyar érmet hozott, a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kajaknégyes meglepetésre a második, a k-1-ben induló Vereckei Ákos pedig első lett.

Elsőként a címvédő és egyben világbajnok hölgykvartettet szólították rajthoz, a Malta-tó ezúttal is rendkívül zord körülményekkel, mindössze 10 fokos hőmérséklettel és gyenge széllel fogadta őket. Ennek megfelelően a magyarok vastag mellényben és sapkában ültek hajóba, céljuk az volt, hogy visszavágjanak az ukránoknak az előfutamban elszenvedett vereségért.

Az indulás jobban sikerült Kovácséknak, mint csütörtökön, ennek megfelelően féltávnál az élen haladtak. Esetükben az elmúlt évek világversenyein mindig az volt a koreográfia, hogy 250 m után ellépnek a mezőnytől, és fölényesen nyerik a futamot, most azonban - a népes magyar szurkolótábor csalódására - nem ez történt. A Hanna Balabanova vezette ukránok szorosan tapadtak az éllovasra, és a hajrában - ha csak néhány centiméteres különbséggel is - ismét megelőzték a már az athéni olimpiára készülő Eb-címvédőt. A lányok a partraszállást követően először nem is tudták, hogy győztek vagy kikaptak. "Nagyon hideg van, ezután a verseny után sem szerettem meg igazán Poznant" - mondta Kovács.

A kesergésre azonban nem sok idő maradt, hiszen néhány perc múlva már egy másik magyart, az előző kontinensviadalon szintén győztes Vereckei Ákost figyelhette a közönség. A Honvéd-Westel 27 éves kajakosa rendkívül magabiztosan versenyzett, már 250 m-nél az élen állt, és sorozatban negyedszer diadalmaskodott a kontinensviadalon. "Végig éreztem, hogy meglesz az aranyérem, hiszen a mezőny ismeretében tudtam, hogy a többiek a táv második felében már nem tudnak újítani" - jelentette ki a győztes, aki a négyessel 1000 m-en aratott szombati sikere után második elsőségét gyűjtötte be a lengyelországi erőpróbán.

Janics Kovács után Európát is legyőzte

Janics Natasa (k-1) és a Kozmann György, Kolonics György kenus duó is aranyérmes lett a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság 500 m-es versenyében. A Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajakpáros csupán a hatodik helyen végzett, de így is újabb két magyar versenyzőnek szerzett kvótát az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára.

Időrendben először Janics Natasa fináléját rendezték. A vajdasági születésű, de magyar színekben már kétszeres világbajnok kajakos úgy harcolta ki az Eb-indulás jogát, hogy nagy meglepetésre a májusi válogatón legyőzte a vb-címvédő, és a számban évekig veretlen Kovács Katalint. Az eddigi poznani teljesítménye azonban azt sugallta, hogy nem elégszik meg ennyivel, és itt is győzni akar. A döntőben nem a legjobban rajtolt, később elmondta, hogy csak 250 m-hez közeledve vette észre: német riválisa meglépett a mezőnytől. Ezután azonban ritmust váltott, és magabiztosnak mondható előnnyel, elsőként haladt át a célvonalon. "Nagyon kemény csata volt, de elvégre Európa-bajnokságon vagyunk" - mondta a 21 éves Janics.

A folytatásban a Kozmann, Kolonics kenus duó következett, amely a szombati 1000 m során némi csalódást keltve csak ötödik lett. Ezúttal már közvetlenül a rajt után látszott, hogy a dobogót veszik célba, és ezért minden erejüket mozgósították is. Féltávhoz az orosz és a lengyel egységgel együtt érkeztek, a hajrához közeledve azonban robbantottak a magyarok, és bár nem tettek szert meggyőző fölényre, egyértelműen és megérdemelten értek elsőként a célba. "Kiélezett verseny volt, de a végén éreztük, hogy meglesz az arany. Belülről olyan volt, mintha végig mi vezettünk volna" - mondta a 13-szoros világbajnok Kolonics.

Az ötkarikás bajnok Kammerer, Storcz kajakpáros nem csak éremért, hanem az újabb athéni helyekért is harcolt: előbbi nem, utóbbi viszont összejött számukra. A számot a címvédő német Rauhe, Wieskötter egység nyerte, a magyarok hatodikok lettek, de ezzel is további két kajakos helyet szereztek az országnak.

Ez azt jelenti, hogy Athénban összesen - legfeljebb - nyolc férfi és hét női kajakos, valamint négy kenus lehet tagja a magyar válogatottnak.

Első lett a Paksy, Benedek duó és a férfi kajaknégyes

A Paksy Tímea, Benedek Dalma kajakos duó és a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kökény Roland összeállítású kajaknégyes remek versenyzéssel Európa-bajnok lett 500 m-en a poznani kontinensviadalon.

Paksyék, akik a világbajnok Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős szolnoki legyőzésének köszönhetően állhattak rajthoz ebben a számban az Eb-n, mindenképpen vissza akartak vágni az előfutamban őket fölényesen verő, Birgit Fischer vezette németeknek. A rajt nem sikerült igazán jól a fiatal egységnek, a németek és a spanyolok azonban annál jobban indultak. Féltávnál még Fischerék vezettek, Benedekék a harmadik helyen haladtak. Ezután azonban jöttek a magyarok, akik erejüket jól beosztva, remekül hajrázva kiharcolták az aranyérmet.

"Ez egy tökéletes nap volt a számunkra, ideálisak voltak a körülmények, és nagyon jól mozogtunk" - mondta Paksy annak ellenére, hogy az idő múlásával sem emelkedett a hőmérséklet a pálya környékén, 11 óra után is mindössze 11 fokot mutatott a hőmérő.

Ezzel a sikerrel azonban még nem volt vége az aranyhalmozásnak, hiszen a férfi kajaknégyes is az első helyen végzett, amely bár nem rajtolt jól, a táv során fokozatosan dolgozta le hátrányát, s a végére maga mögé tudta utasítani a fehérorosz és orosz hajót. "Rosszul indultunk, de szerencsére tudtunk újítani, és beleerősítettünk" - mondta egyöntetűen Benkő, Beé, Kucsera és Kökény a célba érkezést követően.   

A Buzál Miklós, Ispán László, Pulai Imre, Novák Ferenc összeállítású kenus kvartett - ebben a számban csak döntőt rendeztek - a hat hajót számláló mezőnyben a szerénynek mondható ötödik helyet szerezte meg.

Az 500 m-es versenyek eredményei

férfiak:
k-1, Európa-bajnok:
VERECKEI ÁKOS (MAGYARORSZÁG) 1:41.380 P
2. Ian Wynne (Nagy-Britannia) 1:41.884
3. Carlos Perez (Spanyolország) 1:41.974

k-2, Európa-bajnok:
Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 1:31.268
2. Alvydas Duonela, Egidijus Balciunas (Litvánia) 1:31.886
3. Anatolij Tiscsenko, Vlagyimir Grusikin (Oroszország) 1:32.864
...6. KAMMERER ZOLTÁN, STORCZ BOTOND (MAGYARORSZÁG) 1:33.590

k-4, Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (BENKŐ ZOLTÁN, BEÉ ISTVÁN, KUCSERA GÁBOR, KÖKÉNY ROLAND) 1:23.732
2. Fehéroroszország (Dzemjan Turcsin, Raman Pjatrusenka, Vagyim Maknyev, Alekszej Abalmaszav) 1:24.092
3. Oroszország (Sztepan Sevcsuk, Szergej Kovanszkij, Oleg Csertov, Andrej Tisszin)
1:25.526

c-1, Európa-bajnok:
Makszim Opaljev (Oroszország) 1:52.442
2. Andreas Dittmer (Németország) 1:53.258
3. David Cal (Spanyolország) 1:53.354
...10. (B döntő) JOÓB MÁRTON (MAGYARORSZÁG) 1:55.972

c-2, Európa-bajnok:
KOZMANN GYÖRGY, KOLONICS GYÖRGY (MAGYARORSZÁG) 1:43.371
2. Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko (Lengyelország) 1:44.073
3. Silviu Simioncencu, Florin Popescu (Románia) 1:44.415

c-4, Európa-bajnok:
Románia (Iosif Anisim, Petre Condrat, Silviu Simioncencu, Florin Popescu) 1:36.106
2. Oroszország (Jevgenyij Ignatov, Dmitrij Szergejev, Roman Krugljakov, Alekszej Volkonszki) 1:36.796
3. Fehéroroszország (Alekszandr Zukovszki, Alekszandr Kurlandcsik, Alekszandr Bahdanovics, Szjamon Szapanyenka) 1:37.012
...5. MAGYARORSZÁG (BUZÁL MIKLÓS, ISPÁN LÁSZLÓ, PULAI IMRE, NOVÁK FERENC) 1:40.360

nők:
k-1, Európa-bajnok:
JANICS NATASA (MAGYARORSZÁG) 1:54.099
2. Petra Santy (Belgium) 1:55.107
3. Maike Nollen (Németország) 1:56.181

k-2, Európa-bajnok:
PAKSY TÍMEA, BENEDEK DALMA (MAGYARORSZÁG) 1:44.926
2. Birgit Fischer, Carolin Leonhardt (Németország) 1:45.790
3. Beatriz Manchon, Teresa Portela (Spanyolország) 1:45.874

k-4, Európa-bajnok:
Ukrajna (Hanna Balabanova, Olena Cserevatova, Inna Oszipenko, Tatjana Szemikina) 1:33.542
2. MAGYARORSZÁG (KOVÁCS KATALIN, SZABÓ SZILVIA, VISKI ERZSÉBET, BÓTA KINGA)1:33.620
3. Spanyolország (Beatriz Manchon, Isabel Garcia, Jana Smidakova, Teresa Portela) 1:35.276

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK