FONTOS


 

Kőbánt felújítják a Sportkórházban
"Örülök, hogy megsérültem!"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, A színes sport 2000.08.11
--------------------------------------------------------------------------------

"Ha akkor nem állok le, lehet, hogy a pályafutásom nem Sydneyben, hanem a konyhában fejeződik be"
 
A szolnoki ob-n megsérült Kőbán Rita állítja, amire véget ér a kórházi kezelése, tizenhat évesnek érzi majd magát. Az egyéni szám olimpiai címvédője jelenleg egy Magyarországon ritkaságszámba menő eljárás "hatálya alatt áll", a metódus neve könnyen megjegyezhető, elsősorban dallamossága miatt: ciklotron-elektron-magneto-rezonancia szimuláció.


"Ez egy újfajta kezelés, amely a sejtekre hat, márpedig ha azok gyógyulni kezdenek, akkor minden gyógyul - értekezett a módszerről Kőbán. - Lángfy György, a fizikoterápiás főorvos negyven éve foglalkozik az izomzattal, a vele folytatott beszélgetés során döbbentem rá, milyen jól tettem, hogy ösztönösen leálltam Szolnokon. A doktor úr elmondta, az efféle stresszhelyzetből, továbbá túlterheltségből adódó húzódások, görcsök a legalattomosabbak. Nem károsítják súlyosan az izmot a jelentkezésük pillanatában, azonban olyanná teszik, hogy az két nap múlva, amikor az ember felnyúl a kávés csészéért a felső polcra, egyszercsak elszakad. Ha ez bekövetkezett volna, a pályafutásom nem Sydneyben, hanem a konyhában fejeződik be."
Kőbán azt is elárulta, kifejezetten örül a sérülésének, ugyanis Lángfy doktor csodamasinája a régi bajait is megszünteti.
"Számos húzódás, apróbb szakadás emlékét őrzöm magamban, de nem törődtem a nyomokkal, a testem megszokta, hogy olykor sajognak. Van például a csípőmben egy ízületi tokosodás, azt eddig injekcióval lehetett kezelni, most viszont egy pillanat alatt eltüntette a doktor úr."
A szolnoki incidens óta a bajnoknő lelkileg is rendbe jött: "Meg vagyok hatódva, hihetetlenül kedvesek az emberek, kérdezgetnek a sérülésemről, aggódnak miatta, mondják, remélik, nem lesz semmi baj az olimpián. Sem nekik, sem a Sportkórháznak nem lehetek eléggé hálás."
S hogy testileg mikor kerül egyensúlyba?
"Már evezek, mert érzem, hogy gyógyulok. És ami az igazán fantasztikus, hogy a kezelésnek hála nem csupán fiatalodtam, de a csípőproblémák megszüntetésével jobban ki tudom nyújtani a lábam, előrébb tudok hajolni, így most egyszeriben tíz centivel hosszabb lett a húzásom. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyit számít ezen a szinten."
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kőbán Rita