FONTOS


 

A kétszeres olimpiai bajnok az edzőtáborban piheni ki magát
Kőbán jövőre már a kertjében lapátolna

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2000.04.27
--------------------------------------------------------------------------------

Kőbán Rita díszkíséretben hajtott az állatorvosi rendelőhöz, s az ebklinika illemhelyén produkálta a doppingteszthez szükséges vizsgálati anyagot. A rendhagyó történetet egy kullancscsípés folyománya. Az élősködő nem Rita véréből nyelt reprezentatív mintát, hanem Rogerbe, a kajakos hölggyel együtt "edzőtáborozó" kedves spánielbe fúródott. A pácba került Roger aztán épp akkor szorult infúziós kezelésre, amikor a napokban egy mobil doppinglabor stábja Kőbán kedvéért vonult ki Dunavarsányba.

- Miután Rogerrel Pestre kellett indulnom, s nem tudtam megfelelő vizsgálati anyagot produkálni, a tesztelésre kirendelt hölgy beült mellém az autóba, a társa pedig mögöttünk hajtott doktor Wladár Sándor rendelőjéig - meséli Kőbán Rita. - Ott már magam is jól teljesítettem, és megnyugvásomra, a kutya is megkapta a szükséges gyógyszereket.

- Úgy tetszik, a vizsgálatot végzők önnél kutattak gyógyszerek nyomai után...

- Hiába, már megtanulhatták volna, hogy én tisztán készülök. Barcelona előtt tizenegy doppingvizsgálaton estem át, az atlantai játékokat megelőzően csupán hatszor nyüstöltek. Idén sem hanyagolnak, immár harmadszor jöttek hozzám.

- Talán közismert, hogy különösen egészségesen él, élő példa arra, hogy a vegetáriánusokat sem hagyja el az erő.

- Több mint egy évtizede nem eszem húst. Különböző természetes táplálékkiegészítőket fogyasztok, így nem okoz gondot a fokozott fizikai megterhelés. Az edzőtáborokban amúgy jó ideig köreteken éltem, de 1996 óta már külön főznek rám.

- A komfortosabb bentlakástól függetlenül, harmincöt évesen nem jelent fölösleges megpróbáltatást egy-egy hosszú hetekig tartó edzőtáborozás?

- Épp ellenkezőleg, én itt pihenem ki magam. Otthon folyamatosan csörög a telefon, lemondhatatlan meghívásokkal érnek utol. Ez lesz a negyedik olimpiám - Los Angelesszel együtt az ötödik lenne... -, megtanultam, hogy igenis szükségem van a nyugalomra. Naponta háromszor-négyszer edzünk, Dunavarsányban vagy Szolnokon megtehetem, hogy nyolckor bezuhanok az ágyba, s reggelig alszom.

- Saját sikertörténetének folytatása ellenben korántsem álom Kőbán Rita számára, öt olimpiai éremmel, világklasszisként várja a sydneyi játékokat. Lehet, hogy korai a kérdés: milyen számokban áll majd rajthoz?

- Ha a válogatókon nem jön közbe semmi, világbajnok négyesünk esélyeskét utazhat Ausztráliába. Természetesen szeretném két számban kipróbálni magam, de erről még korai beszélni. A tréningeken egyelőre csak egyes hajókkal készülünk, a Rozsnyói Katalin csapatába tartozó tizenhárom kajakossal szinte naponta versenyeznünk kell egymással. Mi tagadás, a fiataloknak szerencséjük van, hisz a világ élvonalába tartozó kajakosokkal készülhetnek. A közeg persze engem is inspirál, idén újra érzem, hogy lendületesebb vagyok. Tavaly rosszabb állapotban voltam, ki is hagytam az első, tájékoztató versenyt, ám ez évben nincs miért húznom az időt.

- Mellesleg, ideje is alig lehet. Mégis, szabad óráiában mivel foglalkozik?

- Kertészkedem. Dunavarsányig is alig jutok el, mert Soroksártól az 501-es út mentén két faárudánál is kénytelen vagyok megállni. Szeretem az egzotikus növényeket, mostanában a kínai selyemakác, a kúszó madárbirs és a hamis ciprus a kedvencem. Mondjam latinul is?!

- Inkább azt mondja meg, mikor szánhat majd több időt e pompás kertre.

- Jövőre, a levezetés idején. Úgy tervezem, akkor már nem a vízben, hanem az ásóval lapátolok többet.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kőbán Rita