FONTOS


 

A bajnoknő a levezetésre is kutyakeményen készül
Kőbán olimpiai távon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.05.15
--------------------------------------------------------------------------------

Kőbán Rita imádja a kertjét, mégsem ragaszkodik tavalyi elképzeléséhez, miszerint ez évben már csak a virágágyások mentén lapátol. Egyszerűen nem feledheti az elmúlt három évtized termését, így hiába edz kevesebbet, a kajakozást korántsem csupán hobbinak tekinti. Sőt, olyan komolyan készül a versenyévadra, hogy a hét végi Raab Karcher magyar bajnokságon új klubja, a BSE-ESMA színeiben -- némi meglepetésre -- nem csupán a K--2 200 méteres számban indul társával, Laky Évával, hanem olimpiai távon, 500 méteren is. Célja aligha hasonlatos egy levezető klasszis vágyódásához, tudnillik ki akar jutni a milánói Eb-re és a poznani világbajnokságra. A magyarázatot nem ő adta, így magunk vetjük papírra: Kőbánt kötelezi a múlt, ezért karrierje nem érhet véget úgy, hogy a dicstelen sydneyi hullámverés marad nemzetközi pályafutásának utolsó versenyemléke.

"Nem kell misztifikálni a terveinket, egyszerűen arról van szó, hogy ha már kajakozunk, akkor nem pusztán edzegetünk, és nemcsak csinálgatjuk, hanem keményen tesszük is a dolgunkat" -- mondta érdeklődésünkre Kőbán Rita.

A kétszeres olimpiai bajnok egyébként az UTE-t és edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint elhagyva a csepeli BSE-vízitelepen készül Lakyval, tréningjeit Solymár László irányítja. Érdekes, hogy a tavasz elején Fábiánné és több neves női versenyző is megvált az Újpesttől, és az MTK-t, illetve a Tiszaújvárost választotta. A fővárosi önkormányzat klubja elsősorban az edzéslehetőséget biztosítja Solymár tanítványainak. Az anyagi lehetőségek alapján elmondható, nem klasszikus sztárigazolással szerződtek új egyesületbe: "Ebből a szempontból immár valóban szinte amatőr sportolók vagyunk. A keresetem nem mérhető a néhány évvel korábbi fizetésemhez" -- mondta Kőbán, aki a kajakozás melett "civil" életére is készül, és sportmenedzser cége felvirágoztatásán iparkodik.

"A hét végén valóban elindulunk kétszázon és ötszázon is párosban -- szólt rövid távú sportolói terveiről, majd így folytatta: -- Még az sem elképzelhetetlen, hogy az idény során kipróbálom magam egyesben. Csodát egyelőre ne várjanak tőlem, amúgy sem vagyok afféle tavaszi menő... Az edzésadagom körülbelül a felére csökkent, úgyhogy lassabban lendülök formába. Persze nem most kell csúcsközelben lenni, ráér majd a válogatón, és persze a világbajnokságon. Ott bizony, hisz a nemzetközi szereplésről sem mondtam le, feltéve, hogy lendületünk egész évre kitart."

Kőbánnak kutya nehéz dolga lesz, ám ennél sokkal hamarabb kiderül, milyen dolga van kutyájának. A tv2-n Stahl Judit Páratlan című, elősorban a négylábú Rogerről szóló műsorából már kedd este kiderül: a bajnoknő -- képletesen -- csak a kajakozásban köti az ebet a karóhoz, a pórázt máskülönben szinte nem is használja. Apropó: a karót meg általában a kertben, a cserjék mellett szúrja le.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kőbán Rita